Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak."— Előadás másolata:

1 Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: sokkal stabilabban (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik),sokkal stabilabban (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokkal többet (több GByte adat), azonbansokkal többet (több GByte adat), azonban sokkal lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál).sokkal lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál).

2 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Papír alapú háttértárak Papír alapú háttértárak Mágneses háttértárak Mágneses háttértárak Optikai háttértárak Optikai háttértárak

3 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Papír alapú háttértárak Papír alapú háttértárak A papír alapú háttértárak közé sorolhatjuk többek közt a lyukszalagot és a lyukkártyát.A papír alapú háttértárak közé sorolhatjuk többek közt a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezen háttértárolókat ma már nem alkalmazzák, hiszen feldolgozásuk igen lassú,Ezen háttértárolókat ma már nem alkalmazzák, hiszen feldolgozásuk igen lassú, könnyen sérülhet az adathordozó,könnyen sérülhet az adathordozó, nagy tömegű és mennyiségű alapanyagot igényelnek,nagy tömegű és mennyiségű alapanyagot igényelnek, kezelésük igen körülményes.kezelésük igen körülményes. Előnyük viszont, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak, ahol a mágneses adathordozók nem.Előnyük viszont, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak, ahol a mágneses adathordozók nem.

4 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneses háttértárak Mágneses háttértárak Mágnesszalagos háttértárMágnesszalagos háttértár Mágneslemezes háttértárMágneslemezes háttértár

5 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágnesszalagos háttértár (Streamer) Mágnesszalagos háttértár (Streamer) Mágnesszalagos egység, amely az adatok biztonsági mentésére szolgál. Archiválásra.Mágnesszalagos egység, amely az adatok biztonsági mentésére szolgál. Archiválásra. Az adatok elérése sorosan (szekvenciálisan) történik, ami azt jelenti, hogy az adatokat csak a szalag elejéről vagy végéről kezdve tudjuk kiolvasni.Az adatok elérése sorosan (szekvenciálisan) történik, ami azt jelenti, hogy az adatokat csak a szalag elejéről vagy végéről kezdve tudjuk kiolvasni. 60-525Mb, de akár 300Gb tárolókapacitásúak is lehetnek.60-525Mb, de akár 300Gb tárolókapacitásúak is lehetnek. A kazetták ára alacsony, így nagy mennyiségű adat olcsó tárolására alkalmasak.A kazetták ára alacsony, így nagy mennyiségű adat olcsó tárolására alkalmasak.

6 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár működése: az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. (Mágneses réteg, vasszemcsék, elektromos impulzusok, rendeződés) működése: az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. (Mágneses réteg, vasszemcsék, elektromos impulzusok, rendeződés)

7 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Egy bit tárolása: Egy bit tárolása:

8 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár (FDD Floppy Disc Drive): Hajlékonylemezes háttértár (FDD Floppy Disc Drive): A meghajtó és a lemez különálló egységet alkotnak.A meghajtó és a lemez különálló egységet alkotnak. Kis mennyiségű adat tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze.Kis mennyiségű adat tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze.

9 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár Koncentrikus körökre van felosztva (sávok)Koncentrikus körökre van felosztva (sávok) A sávok szektorokra vannak osztva („tortaszeletek”). Egy szektor 512byte.A sávok szektorokra vannak osztva („tortaszeletek”). Egy szektor 512byte.

10 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár jelölések Hajlékonylemezes háttértár jelölések Egyoldalas lemez: SS (Single Side)Egyoldalas lemez: SS (Single Side) Kétoldalas lemez: DS (Double Sided)Kétoldalas lemez: DS (Double Sided) Egyszeres írássűrűség: SD (Single Density)Egyszeres írássűrűség: SD (Single Density) Dupla írássűrűség: DD (Double Density)Dupla írássűrűség: DD (Double Density) Nagy írássűrűség: HD (High Density)Nagy írássűrűség: HD (High Density) Extra írássűrűség: ED (Extra Density)Extra írássűrűség: ED (Extra Density) Napjainkban (még) a DS HD, azaz a kétoldalas, nagy sűrűségű lemezekel találkozhatunk. Napjainkban (még) a DS HD, azaz a kétoldalas, nagy sűrűségű lemezekel találkozhatunk.

11 Háttértárak Háttértárak csoportosítása lemezátmérő3,5”3,5”3,5”5,25”5,25” LemezjelzésDS/DDDS/HDDS/EDDS/DDDS/HD Kapacitás 720 KB 1,44 MB 2,88 MB 360 KB 1,2 MB Sávok száma 8080804080 Szektorszám91836915 Sávsűrűség 135 TPI 48 TPI 96 TPI Adatátvitel 250 Kbit/sec 500 Kbit/sec 1 Mbit/sec 250 Kbit/sec 500 Kbit/sec Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár

12 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Az első merevlemezegységet az IBM fejlesztette ki 1957-ben, 50 lemezt tartalmazott, és mérete egy nagyobbfajta szekrényével vetekedett. Ez a monstrum 5 Mbyte adatot tudott tárolni.Az első merevlemezegységet az IBM fejlesztette ki 1957-ben, 50 lemezt tartalmazott, és mérete egy nagyobbfajta szekrényével vetekedett. Ez a monstrum 5 Mbyte adatot tudott tárolni. Az első fejlettebb, úgynevezett „float on air” technológiájú merevlemezt az angliai Winchesterben fejlesztették ki. A winchester név ekkor ragadt rá.Az első fejlettebb, úgynevezett „float on air” technológiájú merevlemezt az angliai Winchesterben fejlesztették ki. A winchester név ekkor ragadt rá.

13 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Több lemezből állTöbb lemezből áll Lemezenként két fejjel.Lemezenként két fejjel. A fejek légpárnán úsznakA fejek légpárnán úsznak Egymás alatti sávok: cilinderEgymás alatti sávok: cilinder

14 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Csatolási lehetőségek:Csatolási lehetőségek: ATA (PATA) ATA (PATA) SATA SATA (USB) (USB) Kapacitás:Kapacitás: asztali PC-ben: 30-300Gbyte asztali PC-ben: 30-300Gbyte notebookokban: 20-120Gbyte notebookokban: 20-120Gbyte Formatálás: A sávok, szektorok kialakításaFormatálás: A sávok, szektorok kialakítása Partícionálás: Egymástól logikailag és fizikailag elkülönülő területek (partíciók) kialakításaPartícionálás: Egymástól logikailag és fizikailag elkülönülő területek (partíciók) kialakítása


Letölteni ppt "Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések