Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A merevlemez házára szerelik kívülről az elektronikát, mely a motorokat és a fejeket vezérli, adatokat olvas és ír. A merevlemez működése a mágnesesség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A merevlemez házára szerelik kívülről az elektronikát, mely a motorokat és a fejeket vezérli, adatokat olvas és ír. A merevlemez működése a mágnesesség."— Előadás másolata:

1

2  A merevlemez házára szerelik kívülről az elektronikát, mely a motorokat és a fejeket vezérli, adatokat olvas és ír. A merevlemez működése a mágnesesség elvén alapul. A fej a mágneses tulajdonságokkal rendelkező lemez felett halad el, közben abban a lemez mozgó mágneses mezője elektromosságot generál és a lemezen található mágneses és nem mágneses területek által generálódó vagy megszűnő elektromosság alakul át a számítógépben is használható adattá. Ez az olvasási művelet esetén történik ilyen módon, íráskor ugyanez az elv, csak akkor a fejre küldött elektromos mező generál mágneses teret, így felmágnesezi a lemez adott pontjait.

3

4  Egy elektromágneses árnyékolást is biztosító merev fémtokban egy egyenáramú motorral forgatott tengelyre 1-8 merev lemeztányért rögzítenek, melyek mindkét oldalát mágnesezhető réteggel vontak be. A lemezek közé író-olvasó fejek nyúlnak be egy karon keresztül, mely összeköttetésben áll a fejpozicionáló egységgel, ami nagy sebességgel képes a fejet a lemez felett a különböző sávok fölé mozgatni.

5  Ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsítótárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. A gyorsítótárnak köszönhetően a HDD elérési ideje lényegesen lecsökken. Régebben 2, 4, 8 MiB-os, manapság a nagyobb kapacitású HDD-k mellé 16, 32 vagy 64 MiB-os gyorsítótárat szoktak rakni.

6  Ez a kapacitás jellemzi a merevlemezt abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog.

7  A merevlemez ugyan viszonylag hosszú élettartamú eszköz, ám meghibásodások itt is előfordulhatnak: a biztonságra megoldás a HDD-k RAID-be szervezése. Az adatvesztés előrejelzésére több technikát is kifejlesztettek: egy ilyen például a SMART is.

8 Méretei: 250GB, 300GB, 500GB és ma már kaphatók 1TB és 2TB-s Hordozható merevlemezek is.

9

10 Ideális tárolási körülmények között egy átlagos CD élettartama 50-80 év. Ez azonban azt jelenti, hogy nem fogdossák össze, portól és fénytől védett helyen, klimatizált helyiségben tárolják, ahol a hőmérséklet nem megy 18 Celsius-fok fölé.

11

12 . A leggyengébb az olvasó lézer, amely nem változtatja meg a CD -t. A legerősebb az író lézer, ez annyira felmelegíti a festékréteget, hogy az opálossá válik, így később a lézersugár nem tud visszaverődni a CD felületéről. A törlő lézer erőssége a másik kettőé között van, és csak annyira melegíti fel a CD -t, hogy amikor a felső réteg lehűl, átlátszó legyen.

13 A napi gyakorlatban elterjedt és használt CD típus a CD-R. Tárolókapacitása: 700 MB (80 perc zenei anyag tárolására alkalmas) átmérő 120mm.

14 A CD-ROM: (angol: Compact Disc Read Only Memory) kb. az 1980-as évek végén piacra dobott univerzális adathordozó, illetve médialemez. Csak olvasható (véglegesített) adathordozó. Két technológiával készülhet: -gyári préselt lemez -otthon készített lemez A CD-RW: újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók.

15 Előnye: • Gyors • Olcsó • Megbizható • Nagy tárolási kapacitás • Nem érzékeny • Elterjedt Hátrány: • Nem írható ujra csak olvasható • Előállításához speciális technológia szükséges • Irása lassú, elsősorban archiválásra, adott programok tárolására alkalmas

16 A CD-n a lyukak nem olyan sűrűek és kevesebb anyag fér rá.

17 Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt 10-15 év.

18 Az optikai tárolók működési elvüket tekintve egy lézersugarat visszaverő vagy elnyelő (eltérítő vagy szóró) felület (pit) segítségével tárolják az egyes biteket. Ha az olvasófej által kibocsátott sugár a lemez megfelelő részéről az olvasó detektorába verődik vissza, az információ értékű, az ilyen lemezek adatsűrűsége tehát attól függ, hány ilyen visszaverő/nem visszaverő rész van egymáshoz a lehető legközelebb.

19 Egy egyrétegű DVD 4,7 milliárd bájt adatot tárolhat, és nem 4,7 gigabájtnyit (GB). Csupán 4,37 gigabájt adat fér rá. Hasonlóan a kétoldalas, kétrétegű lemez csak 15,9 gigabájt adatot tárolhat, ami 17 milliárd bájtnak felel meg.

20 A DVD-RW (angolul: Digital Versatile Disc ReWritable vagy Digital Video Disc ReWritable, magyarul: „sokoldalú digitális újraírható lemez” vagy „digitális újraírható videolemez” rövidítése) lemez egy újraírható optikai adathordozó melynek kapacitása megegyezik a DVD- R méretével (általában 4,7 GB). A formátumot 1999 novemberében Pioneer cég hozta létre, majd a DVD Fórum hagyta azt jóvá. A DVD -RAM formátummal ellentétben a DVD -RW a hagyományos DVD meghajtók 75%- ában lejátszható.

21 Egyoldalas: Olyan DVD, amely csak egyik oldalán tartalmaz információt Kétoldalas: Az ilyen típusú lemezeket inkább a DVD filmforgalmazás első időszakában alkalmazták, később a hosszabb mozikat inkább két kétrétegű lemezen hozták forgalomba. Egyrétegű: Az egyoldalas DVD-ken egy vagy két régetben írhatják fel az adatokat. Az egyrétegű lemez a CD-khez hasonlóan egyrétegű, 4,7 gigabájt tárolókapacitású. Kétrétegű: Az ilyen DVD lemezek két adathozdozó rétegén mintegy 8,5 GB adat tárolása lehetséges.

22

23 A DVD-n sűrűbbek a lyukak, és több anyag fér rá, annak ellenére, a méretük egyforma.

24

25 A 0,85-ös fénytörési index használatával a lézert kisebb területre lehet fókuszálni, ezáltal a Blu-ray lemezek 25GB adatot képesek tárolni rétegenként, ami a két rétegű lemezeknél 50GB-ot jelent. Még lenyűgözőbb, hogy 200GB-os 8 rétegű lemezeket is bemutattak már a laboratóriumban.

26 Az első csoportba tartoznak a 100 és 128 gigabájt tárolókapacitású egyszer írható, valamint az újraírható 100 gigabájt tárolókapacitású BDXL korongok. A második csoportot az Intra-Hybrid Blu - ray Disc (IH-BD) képviseli, amely egy 25 gigabájt adat elraktározására képes Blu - ray ROM réteg és egy szintén 25 gigabájt adattárolási kapacitású Blu - ray RE réteg ötvözéséből született meg.

27

28 A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB- csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve.

29

30 Többféle memóriakártya (flash memória) van forgalomban –a fejlesztők új és még újabb megoldásokat találnak ki arra, hogy a lapkák fizikai mérete csökkenjen, miközben a kapacitás és az átviteli sebesség növekszik.

31 SD-KÁRTYA

32  A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egybitnyi adatot az újfajta adathordozó tizenkét vasatomnyi helyen tud raktározni, így adattárolási sűrűsége százszor nagyobb a hagyományos merevlemezeknél.Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit.

33


Letölteni ppt " A merevlemez házára szerelik kívülről az elektronikát, mely a motorokat és a fejeket vezérli, adatokat olvas és ír. A merevlemez működése a mágnesesség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések