Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Külső memóriák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Külső memóriák."— Előadás másolata:

1 Külső memóriák

2 HARD DISC MŰKÖDÉSE A merevlemez házára szerelik kívülről az elektronikát, mely a motorokat és a fejeket vezérli, adatokat olvas és ír. A merevlemez működése a mágnesesség elvén alapul. A fej a mágneses tulajdonságokkal rendelkező lemez felett halad el, közben abban a lemez mozgó mágneses mezője elektromosságot generál és a lemezen található mágneses és nem mágneses területek által generálódó vagy megszűnő elektromosság alakul át a számítógépben is használható adattá. Ez az olvasási művelet esetén történik ilyen módon, íráskor ugyanez az elv, csak akkor a fejre küldött elektromos mező generál mágneses teret, így felmágnesezi a lemez adott pontjait.

3

4 FELÉPÍTÉSE Egy elektromágneses árnyékolást is biztosító merev fémtokban egy egyenáramú motorral forgatott tengelyre 1-8 merev lemeztányért rögzítenek, melyek mindkét oldalát mágnesezhető réteggel vontak be. A lemezek közé író-olvasó fejek nyúlnak be egy karon keresztül, mely összeköttetésben áll a fejpozicionáló egységgel, ami nagy sebességgel képes a fejet a lemez felett a különböző sávok fölé mozgatni.

5 GYORSASÁG  Ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsítótárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. A gyorsítótárnak köszönhetően a HDD elérési ideje lényegesen lecsökken. Régebben 2, 4, 8 MiB-os, manapság a nagyobb kapacitású HDD-k mellé 16, 32 vagy 64 MiB-os gyorsítótárat szoktak rakni.

6 TÁROLÓ KAPACITÁS Ez a kapacitás jellemzi a merevlemezt abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog.

7 VÉDELME A merevlemez ugyan viszonylag hosszú élettartamú eszköz, ám meghibásodások itt is előfordulhatnak: a biztonságra megoldás a HDD-k RAID-be szervezése. Az adatvesztés előrejelzésére több technikát is kifejlesztettek: egy ilyen például a SMART is.

8 KÜLSŐ MEREVLEMEZ Méretei: 250GB, 300GB, 500GB és ma már kaphatók 1TB és 2TB-s Hordozható merevlemezek is.

9 COMPAKT DISK

10 CD-LEMEZ ÉLETTARTAMA Ideális tárolási körülmények között egy átlagos CD élettartama év. Ez azonban azt jelenti, hogy nem fogdossák össze, portól és fénytől védett helyen, klimatizált helyiségben tárolják, ahol a hőmérséklet nem megy 18 Celsius-fok fölé.

11

12 LÉZER TECHNOLÓGIA . A leggyengébb az olvasó lézer, amely nem változtatja meg a CD-t. A legerősebb az író lézer, ez annyira felmelegíti a festékréteget, hogy az opálossá válik, így később a lézersugár nem tud visszaverődni a CD felületéről. A törlő lézer erőssége a másik kettőé között van, és csak annyira melegíti fel a CD-t, hogy amikor a felső réteg lehűl, átlátszó legyen.

13 TÁROLÓ KAPACITÁS A napi gyakorlatban elterjedt és használt CD típus a CD-R. Tárolókapacitása: 700 MB (80 perc zenei anyag tárolására alkalmas) átmérő 120mm.

14 CD-R, CD-RW A CD-ROM: (angol: Compact Disc Read Only Memory) kb. az 1980-as évek végén piacra dobott univerzális adathordozó, illetve médialemez. Csak olvasható (véglegesített) adathordozó. Két technológiával készülhet: -gyári préselt lemez -otthon készített lemez A CD-RW: újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók.

15 ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA Előnye: Gyors Olcsó Megbizható
Nagy tárolási kapacitás Nem érzékeny Elterjedt Hátrány: Nem írható ujra csak olvasható Előállításához speciális technológia szükséges Irása lassú, elsősorban archiválásra, adott programok tárolására alkalmas

16 EGYSÉG A CD-n a lyukak nem olyan sűrűek és kevesebb anyag fér rá.

17 DVD-LEMEZ ÉLETTARTAMA
Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt év. 

18 LÉZER TECHNOLÓGIA Az optikai tárolók működési elvüket tekintve egy lézersugarat visszaverő vagy elnyelő (eltérítő vagy szóró) felület (pit) segítségével tárolják az egyes biteket. Ha az olvasófej által kibocsátott sugár a lemez megfelelő részéről az olvasó detektorába verődik vissza, az információ értékű, az ilyen lemezek adatsűrűsége tehát attól függ, hány ilyen visszaverő/nem visszaverő rész van egymáshoz a lehető legközelebb.

19 TÁROLÓKAPACITÁS Egy egyrétegű DVD 4,7 milliárd bájt adatot tárolhat, és nem 4,7 gigabájtnyit (GB). Csupán 4,37 gigabájt adat fér rá. Hasonlóan a kétoldalas, kétrétegű lemez csak 15,9 gigabájt adatot tárolhat, ami 17 milliárd bájtnak felel meg.

20 DVD-R, DVD-RW A DVD-RW (angolul: Digital Versatile Disc ReWritable vagy Digital Video Disc ReWritable, magyarul: „sokoldalú digitális újraírható lemez” vagy „digitális újraírható videolemez” rövidítése) lemez egy újraírható optikai adathordozó melynek kapacitása megegyezik a DVD-R méretével (általában 4,7 GB). A formátumot  1999  novemberében Pioneer cég hozta létre, majd a DVD Fórum hagyta azt jóvá. A DVD-RAM formátummal ellentétben a DVD-RW a hagyományos DVD meghajtók 75%-ában lejátszható.

21 Egyoldalas: Olyan DVD, amely csak egyik oldalán tartalmaz információt
Kétoldalas: Az ilyen típusú lemezeket inkább a DVD filmforgalmazás első időszakában alkalmazták, később a hosszabb mozikat inkább két kétrétegű lemezen hozták forgalomba. Egyrétegű: Az egyoldalas DVD-ken egy vagy két régetben írhatják fel az adatokat. Az egyrétegű lemez a CD-khez hasonlóan egyrétegű, 4,7 gigabájt tárolókapacitású. Kétrétegű:  Az ilyen DVD lemezek két adathozdozó rétegén mintegy 8,5 GB adat tárolása lehetséges. 

22

23 EGYSÉG A DVD-n sűrűbbek a lyukak, és több anyag fér rá, annak ellenére, a méretük egyforma.

24 BLU-RAY

25 TECHNOLÓGIA  A 0,85-ös fénytörési index használatával a lézert kisebb területre lehet fókuszálni, ezáltal a Blu-ray lemezek 25GB adatot képesek tárolni rétegenként, ami a két rétegű lemezeknél 50GB-ot jelent. Még lenyűgözőbb, hogy 200GB-os 8 rétegű lemezeket is bemutattak már a laboratóriumban.

26 TÁROLÓ KAPACITÁS Az első csoportba tartoznak a 100 és 128 gigabájt tárolókapacitású egyszer írható, valamint az újraírható 100 gigabájt tárolókapacitású BDXL korongok. A második csoportot az Intra-Hybrid Blu-ray Disc (IH-BD) képviseli, amely egy 25 gigabájt adat elraktározására képes Blu-ray ROM réteg és egy szintén 25 gigabájt adattárolási kapacitású Blu-ray RE réteg ötvözéséből született meg.

27 PENDRIVE

28 A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed.  A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve.

29 MEMÓRIA KÁRTYA

30 Többféle memóriakártya (flash memória) van forgalomban –a fejlesztők új és még újabb megoldásokat találnak ki arra, hogy a lapkák fizikai mérete csökkenjen, miközben a kapacitás és az átviteli sebesség növekszik.

31 SD-KÁRTYA

32 ÚJ ADATHORDOZÓK A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egybitnyi adatot az újfajta adathordozó tizenkét vasatomnyi helyen tud raktározni, így adattárolási sűrűsége százszor nagyobb a hagyományos merevlemezeknél.Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit.

33 KÉSZITETTE: FEHÉR ATTILA LADÓCKI ALEXANDRA NÉMET BEÁTA 1.3


Letölteni ppt "Külső memóriák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések