Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stressz. Mi az a stressz? eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt mai értelmében jelentése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stressz. Mi az a stressz? eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt mai értelmében jelentése."— Előadás másolata:

1 Stressz

2 Mi az a stressz? eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt mai értelmében jelentése „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség” rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről a köznyelvben: mindenfajta feszültség, tartós idegesség. A tartósan fennálló stressz komoly egészségkárosodást eredményezhet, gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

3 Tünetei kimerültség, álmatlanság, figyelem­ összpontosítási nehézség idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység étvágytalanság, émelygés, gyomor- panaszok, hasmenés, székrekedés fejfájás nemi vágy csökkenése düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás

4 Kiváltó okok Traumatikus események – Természeti katasztrófák, ember által okozott katasztrófák (háború), fizikai támadások.

5 Befolyásolhatóság – Ilyen egy személy halála, az elbocsátás és a súlyos betegség. Annak észlelése, hogy egy esemény mennyire befolyásolható-e a személy által, és ezt hogyan éli meg. Bejósolhatóság – Egy stressz keltő esemény bekövetkezésének előrejelzése akkor is csökkenti a stressz súlyosságát, ha a személy nem képes ezt befolyásolni.

6 Próbatételek – Például a vizsgák az iskolában. Belső konfliktusok – A stresszt belső folyamatok is kiválthatják. A legáthatóbb és legnehezebben megoldható konfliktus a következő motívumok között fordul elő:

7 – Függetlenség vagy függőség – szeretnénk, ha valaki gondoskodna rólunk és megoldaná problémáinkat. A saját lábunkon való megállás az érettség jele. – Intim kapcsolat vagy magány – Párkapcsolati problémák, vagy épp a párkapcsolat hiánya miatt kialakuló belső feszültség

8 – Együttműködés vagy versengés – A közösségből való kitűnés vagy a közösségbe való beilleszkedés vágyának be nem teljesülése –Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása – Az elfojtott érzelmek, gondolatok, vágyak okozta belső feszültség

9 Típusai Hírtelen Ijedtség, rémület Szomorúság, izgatottság Étvágytalanság Immunrendszer gátlása Fokozott anyagcsere és a test zsírkészletének használata. Tartós Tartósan rossz közérzet Szorongás Pánikrohamok, esetleg pánikbetegség Depresszió, Ingerlékenység Soványság, elhízás Csökkent ellenálló képesség Menstruáció megszűnése Hajhullás

10 Következmények Normál esetben a stressz csak rövid ideig tartó állapot, és nem okoz kárt. Ha a veszély- vagy stresszhelyzet elmúlik, a szervezet stresszreakciója is elmúlik, anélkül, hogy bármilyen maradandó károsodást szenvednénk.

11 A veszélyt az jelenti, ha a stressz tartóssá válik. Fejfájás Fülzúgás Szív- és érrendszeri megbetegedések Hasmenés, székrekedés Allergia, bőrkiütések Hányinger

12 Gyomorégés Gyomorfájás Gyakori puffadás Gyakori vizelési inger Hát- és ízületi fájdalom Ajakherpesz Depresszió

13 Gyakoriság A stressz, a modern életmód elkerülhetetlen velejárója

14 Stressz kezelés Mozgás Relaxáció Masszázs

15 Megelőzés Járj el társaságba! (A legjobb, ha akad pár olyan közeli barát, akikkel meg lehet beszélni a napi gondokat, akik meghallgatnak, bátorítanak a nehéz időkben.) Pozitív gondolkodás! Sportolj rendszeresen! (sportolás hatására a kortizol nevű stresszhormon szintje visszaáll az átlagos tartományba)

16 Találj egy hobbit! (Az a fontos, hogy olyan hobbit találj magadnak, amit tényleg igazán szeretsz, amibe képes vagy elmerülni, belefeledkezni) Élj napirend szerint! (A napirend megnyugtatja az embert és összeszedettebbnek érzi magát tőle.) Egyél egészséges ételeket! (A vitamindús és zsírszegény étrend nem csak a testet, de a lelket is segít egészségesen tartani.) Beszélj róla! (Ha gondjaid vannak ne szégyelld kibeszélni magadból.)

17 Nevess! (A nevetés, még az erőltetett nevetés is(!) nagy mértékben szabadít fel a szervezetben boldogsághormonokat, azaz endorfint.) Pihenj eleget! (Aki keveset alszik, ingerlékenyebb és fogékonyabb a stresszre. Napközben is szánj időt pihenésre, egy forró fürdő, egy könnyű séta, mind pihentetőleg hat az elmére.)

18 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Stressz. Mi az a stressz? eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt mai értelmében jelentése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések