Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A munkahely és a stressz. STRESSZ  Selye János: generális adaptációs szindróma.  Az ember fizikai vagy pszichológiai jólétét veszélyeztető eseménnyel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A munkahely és a stressz. STRESSZ  Selye János: generális adaptációs szindróma.  Az ember fizikai vagy pszichológiai jólétét veszélyeztető eseménnyel."— Előadás másolata:

1 A munkahely és a stressz

2 STRESSZ  Selye János: generális adaptációs szindróma.  Az ember fizikai vagy pszichológiai jólétét veszélyeztető eseménnyel kerül szembe. A szervezet válasza a terhelés sokféleségétől függetlenül mindig ugyanaz.  A stressz lényege az egyensúlyvesztés a külső követelmények és a szervezet válaszképessége között.

3 Stresszreakciók  Félelem, ijedtség, szorongás.  Agresszió.  Regresszió – tanult tehetetlenség.  Kognitív képességek romlása.  Immunrendszer gyengülése – T-sejtek szaporodása csökken.  Pszichoszomatikus megbetegedések.

4 Stresszorok a munkahelyen  Traumatikus események: új munkahely, munkahely-, munkakörváltás, munkatársak cserélődése, vezetőváltás, nyugdíjazás.  Autokratikus vagy laissze faire vezetési stílus.  Kiszámíthatatlanság.  Feladatok és határidők: úgy érzik, hogy intellektuális képességeik határán vannak (követelményszint >> igényszint).  Belső konfliktusok: intim kapcsolat vagy magány (önfeltárás) együttműködés vagy versengés impulzivitás vagy etikus viselkedés.

5 Megküzdési stratégiák  Problémaközpontú  Kifelé: alternatív megoldások.  Befelé: igényszint változtatás, vágyak más úton történő kielégítése.  Érzelemközpontú (a negatív érzelmek elhatalmasodásának megelőzése)  Kognitív stratégia (+ gondolkodás).  Viselkedési stratégia (mozgás).  Kellemes tevékenység.  Elhárító mechanizmusok.  Relaxáció és autogén tréning technikák.


Letölteni ppt "A munkahely és a stressz. STRESSZ  Selye János: generális adaptációs szindróma.  Az ember fizikai vagy pszichológiai jólétét veszélyeztető eseménnyel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések