Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Albert Schweitzer Kórház, Hatvan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Albert Schweitzer Kórház, Hatvan"— Előadás másolata:

1 Albert Schweitzer Kórház, Hatvan
Mit tud a beteg betegségéről, avagy a családorvos és nephrológus szerepe a beteg-együttműködés javításában Dr. Mezei Ilona főorvos Albert Schweitzer Kórház, Hatvan

2 Albert Schweitzer Kórház - Rendelőintézet Hatvan
Mit tud a beteg a betegségéről, avagy a családorvos és nefrológus szerepe a beteg-együttműködés javításában Mezei Ilona Albert Schweitzer Kórház - Rendelőintézet Hatvan XIX. DNN

3 Beteg-együttműködés Egyes vélemények szerint hazánkban, a krónikus betegségekben szenvedő betegeknek csak %-a tartozik abba a csoportba, akik megfelelő módon működnek együtt kezelőorvosaikkal a terápia során. Compliance: Annak a mértéke, hogy a beteg mennyire követi a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi utasításokat. Akkor jól együttműködő a beteg, ha mindenben követi az orvos utasításait. Így a beteg passzívan fogadja az orvos utasításait. Adherencia: A beteg egyet ért a szakemberrel, a terápia hűség a beteg szabad elhatározásán és egyetértésén alapul. A beteg aktívan együttműködik orvosával. USA-ban a kórházi felvételek 10 %-nál a nem megfelelő együttműködés volt az ok, több mint 100 milliárd dollárnyi plusz kiadás évente. (Vermeire E. et al, Journal of Clinical Pharmacyand Therapeutics ;26: ) Hazai adatok nem ismertek….

4 Mit ért a beteg a javaslatainkból?
Cél, hogy egészségtudatos döntéseket hozhasson (a megértett és elfogadott információk alapján hozott felelős döntés) A lakosság harmada-fele nem érti meg az egészségügyi információkat (Pilling J. SE Magatartástudományi Int. munkájából idézet Weborvos- Krasznai É.) Amit hallani szeretne (a mindennapi gyakorlat alapján) Amit az aktuális érzelmi állapota megenged (beszűkült tudat állapot) Amit az ismeretei megengednek (ismeri-e a szavak jelentését) Más a kórházi, a szakrendelői és családorvosi rendelőkben a betegek együttműködése

5 Miben működjön együtt a beteg?
Gyógyszerek bevétele (adherencia, perzisztencia) A javasolt életmód megtartása (alkohol, dohányzás, fizikai aktivitás) Betegségétől függően a megfelelő diéta elsajátítása, megtartása Egészségtudatos életmód

6 Egészségtudatosság Európai Bizottság definíciója:
„ Az emberek műveltségéhez kapcsolódó fogalom,ami azt a tudást, motivációt és kompetenciát jelenti, amely alapján eléri, megérti és értékeli az egészségügyi információkat annak érdekében , hogy ítéletet és döntéseket hozzon a mindennapi életben az egészségügyi ellátásokra, betegségmegelőzésre és egészségfejlesztésre vonatkozóan, az életminőség fenntartásának vagy minőségének javítása céljából.” Célja : érthető, értékelhető információ, ez alapján felelősségteljes és önálló döntés, a gyógyulás szempontjából releváns módszerek kiválasztása, minden alternatív lehetőséggel együtt.

7 Az egészségtudatosság hiányának következményei
Rossz, elhanyagolt egészségügyi állapot Egészségügyi szolgáltatások „túl használata” (zsúfolt rendelők, várólisták) A kezelés korlátozott hatékonysága (az egy beteg ellátására jutó idő és energia) A betegek elégedetlensége ( „sokat vár, keveset kap”) Az egészségügyi személyzet frusztrációja (kimerültség, inszufficiencia érzés)

8 Megkérdeztük diabéteszes és/vagy hipertóniás betegeinket:
A megjelenésük céljáról Gyógyszerszedési szokásaikról Diétás ismereteikről Dohányzás Alkohol fogyasztás BMI

9 A megkérdezett betegek

10 A betegek kormegoszlása

11 A hipertóniás betegek

12 A diabéteszes betegek

13 „Vesebetegek” (GFR-EPI < 60 ml/min)

14 A betegek diétás együttműködése
A betegek 51 %-a volt jól együttműködő az LPD mellett (Gretz et al, Nutritional Treatment of Chronic Renal Failure. Kluwer, Boston 1989; pp ) A betegek LPD mellett 41 %-ban együttműködőek (Barsotti G et al, Nutritional Treatment of Chronic Renal Failure. Kluwer, Boston 1989; pp ) 18 hónapos vizsgálatban 70 %, 45 hónapos követésnél 67,5 % az együttműködő, diétát tartó betegek aránya (Combe C et al, Nephrol Dial Transplant (1993) 8: )

15 Mit jelent a diéta szó a betegeknek?
Tudom mit jelent, csak azt nem lehet betartani. Nem zsíros ételeket kell enni. Keveset eszem. Szénhidrát mentes, zsírmentes, sok zöldség. Nem ehetem meg azt, amit szeretek. Fogyókúrázni kell. Amit be kell tartani. Hogy a cukrom ne menjen fel és ne is essen le. Az ami nagyon nehéz. Ami rettentően rossz. Az lehetetlen mert kevés a fizetés. Meg kell válogatni mit eszik az ember. A szalonnát, zsírosat nem lehet enni. Nem szabad azt enni, amit a többi. Nem ehetek zsírosat. Hogy ne egyek.

16 A betegek gyógyszeres együttműködése
A dializált betegek átlag 50 %-a (21-71 %) nem szedi rendszeresen a foszfátkötőket, minél több a tabletták száma, annál kisebb az adherencia. Következmény: a betegek %-a éri el a foszfor cél tartományt. (Arenas MD et al, Nefrologia 2010; 30:522–530) Az antihipertenzív kezelés hatástalanságának egyik leggyakoribb oka az USA-ban a rossz beteg compliance. (Arch Intern Med 1997; 157: 2413–2446) Transzplantált betegek 22,4 %-a nem együttműködő a gyógyszeres kezelésnél, általában a nem transzplantált betegek gyógyszer adherenciája is %. (Hilbrands LB et al, Transplantation 1995; 60: )

17 Nephrol Dial Transplant (2005) 20: 1267-1268
A cél? A gyógyszerek és az orvosok túlélése…! Transzplantált beteg 1 év alatt előírt és bevett gyógyszeres dobozai Nephrol Dial Transplant (2005) 20:

18 A megkérdezett betegek gyógyszerszedési szokásai I.

19 A megkérdezett betegek gyógyszerszedési szokásai II.

20 Testtömeg index az egyes beteg csoportokban

21 Prevalence of microalbuminuria according to body mass index in the PREVEND study (modified from [5]). Narkiewicz K Nephrol. Dial. Transplant. 2006;21:

22 Mit is várunk el a betegektől?
Vegye meg és szedje rendszeresen a gyógyszereit Életmód váltás (diéta, dohányzás, alkohol, fizikai aktivitás, stb.) Járjon nefrológiai kontrollra Jelenjen meg az elrendelt vizsgálatokon (kardiológia, diabetológia, szemészet, rheumatológia, érsebészet, stb……) Rendszeres család orvosi ellenőrzés Rendszeres gyógyszertári megjelenés

23 Ismeretek a rendelésen történő megjelenés okáról

24 Dohányzás és alkoholfogyasztás I.

25 Dohányzás és alkoholfogyasztás II.

26 Dohányzás és alkoholfogyasztás III.

27 Együttműködés, elvárásaink
Betegtől : egészségtudatos magatartás (jó együttműködés és indokolt egészségügyi ellátás igénybevétel) Ehhez gyermek kortól szükséges az egészséges életmód tanítása (táplálkozás, mozgás, szenvedély betegség), egészségvédelem (szűrés, ismert betegség korrekt ellátása), betegek képzése (egészségtudatos magatartás) Orvostól: korrekt tájékoztatás (beteg és társszakmák felé, - beutalók tartalma!) empátia, megfelelő szakmai ismeretek (rendszeres továbbképzések, „kiégés” elkerülése) Ehhez megfelelő társadalmi támogatás (anyagi, erkölcsi) és orvosi munka szükségesek.

28 Záró gondolatok Az egyetemen még azt tanultuk, ne a betegséget gyógyítsuk, hanem a beteget. Ma pedig azt mondják, ne a beteget gyógyítsuk, hanem előzzük meg a betegséget (alkohol, dohányzás, drog, elhízás). A társadalmat oktatni kell az egészség megőrzésének lehetőségéről, fontosságáról. Az ellátásra váró idős betegek nagy száma, a társadalom és betegek részéről növekvő igények, a növekvő költségek miatt paradigma váltás szükséges, mely az egészségtudatos viselkedés és betegközpontú ellátás irányában jelent változást. A roskadozó egészségügyi ellátási rendszer és a drámai demográfiai változások, a növekvő betegszám, a betegek elvárásai miatt egyértelműen az egészségügyi ellátásban egy új felelősség vállalás szükséges. A társadalomnak meg kell értenie, hogy az egyén és így az egész társadalom egészségéért nem a politikusok, nem az egészségügyi szolgáltatók és szakemberek, hanem maga az egyén felelős. Mindenki felelős a saját egészségéért. A jövőben a mi feladatunk az lesz, hogy segítsük a betegeket, tudjanak saját magukról, egészségük megőrzéséről, egészségügyi ellátásukról gondoskodni . (Ronco C et al, Nephrol Dial Transplant (2014) 29: 958–963)

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Albert Schweitzer Kórház, Hatvan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések