Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága."— Előadás másolata:

1 A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.
MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET Dr. Derera Mihály igazgató A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.

2 A SZAKKÉPZÉS INTEGRÁCIÓJA
A képzés és szakképzés integrációja nem új találmány. Régen alig volt szegregált képzés. A vezérelv nem a gyógy-pedagógiai megfontolás, hanem a józan ész volt. A lényeg: olyanra képezzünk, amelyben teljes értékű munkavégzés remélhető és úgy, hogy a képzés végén gyakorlatban legyen megvalósítható.

3 INTÉZMÉNYI AKADÁLYOK Ma minden generális probléma köteghez generális megoldás csomagot csatolunk, ahelyett, hogy a problémát egyénileg és egyéni hozzáállással kezelnénk. Mivel mindeni forráshiányos, ezért lemond a probléma megoldásáról. Megoldás: egy függöny, egy osztálytárs, egy másik gyakorlat

4 SZAKMAI AKADÁLYOK Nálunk egy szakma komplex elméleti egység, melyet 2-4 évig kell oktatni. Egy résszakma is komplex elméleti egység, melyet 1-2 évig kell oktatni. Miért? Azért, hogy az oktatónak legyen mit oktatni. Ténylegesen egy szakma 1-8 önálló, gyakorlati alapú egység, mely egységenként 1-3 hónap alatt megtanulható. Miért? Azért, hogy rögtön munkát lehessen vele végezni.

5 GYAKORLATI SZAKOKTATÁS
Angol rendszer NVQ 1-5-ig terjedő gyakorlati fokozatokból áll. Felmenő rendszerben addig oktatunk, amig a képesség és szükségesség engedi. Azonnal hasznosítható, később bővíthető, tematikájában rugalmasan formálható.

6 CÉLRAVEZETŐ ÚT A gyakorlati egység alapú, Learning by doing módszerű oktatás egyenes út az ipari felhasználhatósághoz. Az alacsonyabb fokozatokat azok is képesek elvégezni, akik szellemi vagy fizikai állapotuknál fogva a teljes egészre nem alkalmasak (de így ők is munkába állíthatók) Kevesebb „teljes” fokozat kisebb teljes költséggel jár. Az egyes gyakorlati fokozatokon a gyakorlati munka változó követelményei jól átvezethetők.

7 NEHÉZ MEGLÉPNI (A szakképzők ellenszegülése)
A gyakorlati alapú oktatás átvezetése a szakképzés rendszerébe kevesebb oktatót igényel. (Személyi és intézményi ellenérdekeltség) A gyakorlati alapú szakképzések bevezetését nem nemzeti és kormányintézmények, hanem a gyakorlati foglalkoztatók igényei vezérlik (Az intézmények ellenérdekeltek) Az oktatás sikerességét nem a bizonyítványok, hanem az elhelyezkedésre képes szakemberek száma mutatja. (Vizsgáztatói, személyi és intézményi ellenérdekeltség)

8 NEHÉZ MEGLÉPNI (A gyógypedagógus mint akadály)
A gyakorlati alapú szakképzésben a gyógypedagógus nagyon szűk tanácsadó szerepet kap (a szakmához ugyanis nem ért), ezért a speciális problémákkal küzdő tanulók ilyen szakképzése ellen érveket fog felhozni. Mivel ezen hallgatók oktatását nem generális hanem egyéni megoldásokkal támogatjuk, a gyógypedagógiai szakma egy része úgy érzi, hogy kisemmizték a folyamatból. (Személyi és intézményi ellenérdekeltség)

9 NEHÉZ MEGLÉPNI (A pénz mint akadály)
A gyakorlati alapú szakképzés eredményét a munkábahelyezés mutatja, ezért a csekély hatékonyságú képzések „lebuknak”, ezekre nem lehet pénzt osztogatni. Minisztériumi főosztályok, nemzeti háttérintézmények, tanácsadó testületek hatalma csökken. Mivel a fogyatékosok oktatása ilyen rendszerben szintén eredmény orientált, a gyógypedagógiai lufik egy része is kipukkan (eredmény híján). A pénz nem azért lesz akadály, mert nincs, hanem mert látszik, mennyit dobunk ki az ablakon. (Munkaerő piaci szervezetek válnak szükségtelenné)

10 REMÉNY A szakképzés jelenlegi rendszere fenntarthatatlan és céltalan, mert egyre inkább kell a termelési folyamatokban csakugyan részt vállalni képes munkaerő. A fogyatékosok 10%-a dolgozik az EU-s 55%-al szemben. Az egészségesek 56%-a dolgozik az EU-es 65-70%-al szemben. A lemaradókat 10 éven belül át kell képezni és munkába kell helyezni, mert nem tudjuk őket eltartani. Érdemi munka lesz bőven, csak hozzá kell látni.

11 OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET
Köszönöm a figyelmet! MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET Dr. Derera Mihály igazgató


Letölteni ppt "A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága."

Hasonló előadás


Google Hirdetések