Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információs jogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információs jogok."— Előadás másolata:

1 Az információs jogok

2 NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 PANOPTICON

13

14 A KEVESEK FIGYELIK A TÖMEGEKET

15 PRIVACY

16 mindenki maga döntheti el, mi lesz a saját sorsa, mit tesz magával, a testével és a rá vonatkozó ismeretekkel

17

18 ADATVÉDELEM

19 Adatvédelem Olyan alapelvek, szabályok, eljárások, adatkezelési eszközök és műveletek összessége, amelyek az egyénre vonatkozó ismeretek feletti ellenőrzés lehetőségét biztosítják az egyén számára, oly módon, hogy a személyes adatok gyűjtését, feldolgozását és felhasználását korlátozzák és ezáltal az egyént védik.

20 Információszabadság A hatalom (állami, közigazgatási, stb.) adatai megismerésének és terjesztésének szabadsága.

21 ADAT

22 ISMERET ADAT INFORMÁCIÓ

23

24 SZEMÉLYES ADAT

25 Személyes adat Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet. (Avtv. 2. § 1.)

26 Személyes adat Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet. (Avtv. 2. § 1.)

27 KÜLÖNLEGES ADAT

28 Különleges adat a) a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó adat, valamint a bűnügyi személyes adat.

29 ADATKEZELÉS

30 Adatkezelés Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. (Avtv. 2. § 9.)

31 Adatkezelés Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. (Avtv. 2. § 9.)

32 Adatkezelés Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. (Avtv. 2. § 9.)

33 Adatkezelés Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. (Avtv. 2. § 9.)

34 Adatkezelés Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. (Avtv. 2. § 9.)

35 Adattovábbítás Az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik.

36 Nyilvánosságra hozatal
Az adatot bárki számára hozzáférhetővé teszik.

37 1. Az adatgyűjtés korlátozásának elve
A személyes adatok gyűjtése csak törvényes és tisztességes eszközökkel, az adatalany tudtával és belegyezésével történhet.

38 2. Az adatminőség elve Az adatoknak az adatkezelés céljával összhangban pontosnak, teljesnek és aktuálisnak kell lenniük.

39 3. A célhozkötöttség elve
Személyes adatokat csak előre meghatározott célból, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig lehet kezelni.

40 4. A korlátozott felhasználás elve
Az adatokat csak az adatalany hozzájárulásával vagy törvényi felhatalmazással lehet felhasználni.

41 5. A biztonság elve Az adatokat a technika mindenkori állásának megfelelő ésszerű intézkedésekkel védeni kell a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás, sérülés és megsemmisülés ellen.

42 6. A nyíltság elve Az adatkezelés tényének, helyének és céljának, az adatkezelő személyének, valamint az adatkezelési politikának nyilvánosnak kell lennie.

43 7. A személyes részvétel elve
Az adatalany megismerheti a rá vonatkozó adatokat, azokat (ha helyénvaló) helyesbItheti, kiegészItheti vagy töröltetheti.

44 8. A felelősség elve Az adatkezelő a felelős a fenti elvek betartásáért, s bizonyítani kell tudnia az adatkezelés jogszerűségét.

45 Az adatkezelés jogi feltételei

46 Az adatkezelés jogi feltételei
JOGALAP + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

47 Az adatkezelés jogi feltételei
JOGALAP vagy + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

48 Az adatkezelés jogi feltételei
HOZZÁJÁRULÁS JOGALAP vagy + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

49 Az adatkezelés jogi feltételei
HOZZÁJÁRULÁS JOGALAP vagy TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

50 Avtv. 3. § (1) Személyes adat akkor kezelhető, ha a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy b) azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

51 Az adatkezelés jogi feltételei
HOZZÁJÁRULÁS formai JOGALAP vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

52 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai JOGALAP vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

53 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

54 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

55 Avtv. 3. § (2) Különleges adat akkor kezelhető, ha az adatkezeléshez az érintett írásban hozzájárul,

56 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

57 Avtv. 3. § (5) Az érintett hozzájárulását megadottnak kell tekinteni az érintett közszereplése során általa közölt vagy a nyilvánosságra hozatal céljából általa átadott adatok tekintetében.

58 Avtv. 3. § (6) Az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell. Erre a tényre az érintett figyelmét fel kell hívni.

59 Avtv. 3. § (7) Az érintett a hozzájárulását az adatkezelővel írásban kötött szerződés keretében is megadhatja a szerződésben foglaltak teljesítése céljából. Ebben az esetben a szerződésnek tartalmaznia kell minden olyan információt, amelyet a személyes adatok kezelése szempontjából - e törvény alapján - az érintettnek ismernie kell, így különösen a kezelendő adatok meghatározását, az adatkezelés időtartamát, a felhasználás célját, az adatok továbbítását, adatfeldolgozó igénybevételét. A szerződésnek félreérthetetlen módon tartalmaznia kell, hogy az érintett aláírásával hozzájárul adatainak a szerződésben meghatározottak szerinti kezeléséhez.

60 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

61 Avtv. 2. § 6. hozzájárulás: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok - teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő - kezeléséhez;

62 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

63 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + határozottság CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

64 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + határozottság tájékozottság CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

65 Avtv. 6. § (2) Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

66 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + határozottság tájékozottság CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

67 Avtv. 3. § (3) Kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés célját és feltételeit, a kezelendő adatok körét és megismerhetőségét, az adatkezelés időtartamát, valamint az adatkezelő személyét az adatkezelést elrendelő törvény vagy önkormányzati rendelet határozza meg.

68 Avtv. 3. § (8) Ha az érintett fizikai okból vagy cselekvőképtelensége folytán nem képes hozzájárulását adni adatai kezeléséhez, akkor a saját vagy más személy létfontosságú érdekeinek védelméhez, valamint katasztrófa- vagy szükséghelyzet elhárításához vagy megelőzéséhez szükséges mértékben sor kerülhet személyes adatainak, beleértve különleges adatait is, kezelésére.

69 Avtv. 19. § (4) Ha törvény másként nem rendelkezik, közérdekből nyilvános adat az (1) bekezdésben meghatározott szervek feladat- és hatáskörében eljáró személy feladatkörével összefüggő személyes adata, továbbá egyéb, közfeladatot ellátó személy e feladatkörével összefüggő személyes adata. Ezen adatok megismerésére e törvénynek a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

70 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + határozottság tájékozottság CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG

71 Az adatkezelés jogi feltételei
szóban HOZZÁJÁRULÁS formai írásban JOGALAP ráutaló m. vagy tartalmi önkéntesség TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁS + határozottság tájékozottság CÉLHOZ- KÖTÖTTSÉG meghatározott célból arányosság csak olyat, ami elengedhetetlen minden szakaszában feleljen meg

72 Avtv. 5. § (1) Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak. (2) Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig.

73 INFORMÁCIÓSZABADSÁG

74 INTÉZMÉNYVÉDELMI OLDAL:
1. lépés: köteles elősegíteni a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását

75 19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

76 INTÉZMÉNYVÉDELMI OLDAL:
lépés: köteles elősegíteni a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását lépés: közzétételi kötelezettségek

77 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervek rendszeresen elektronikusan vagy más módon közzéteszik, továbbá erre irányuló igény esetén a 20. § rendelkezései szerint hozzáférhetővé teszik a tevékenységükkel kapcsolatos legfontosabb - így különösen a hatáskörükre, illetékességükre, szervezeti felépítésükre, szakmai tevékenységükre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokukban lévő adatfajtákra és a működésükről szóló jogszabályokra, valamint a gazdálkodásukra vonatkozó - adatokat. A tájékoztatás módját, a vonatkozó adatok körét jogszabály is megállapíthatja.

78 B) ALANYI OLDAL lépés: lehetővé kell tenni a megismerhetőséget

79 (3) Az (1) bekezdésben említetteknek lehetővé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse (…)

80 B) ALANYI OLDAL lépés: lehetővé kell tenni a megismerhetőséget lépés: adatigénylést teljesíteni kell

81 20. § (1) A közérdekű adat megismerése iránt bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - igényt nyújthat be. (2) A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.


Letölteni ppt "Az információs jogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések