Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A statisztika jogi szabályozása, a statisztikai adatok védelme Magyarországon MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A statisztika jogi szabályozása, a statisztikai adatok védelme Magyarországon MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos."— Előadás másolata:

1 A statisztika jogi szabályozása, a statisztikai adatok védelme Magyarországon MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága május 24. Dr. Lakatos Miklós

2 Statisztikai törvények Magyarországon évi XXV. tv évi XXXV. tv.23 év évi XIX. tv.32 év évi VI. tv.23 év évi V. tv.21 év évi XLVI. tv.20 év ?

3 Alapvető jogszabályok évi XLVI. törvény a statisztikáról (Statisztikai törvény), 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet a statisztikáról szóló évi XLVI. törvény végrehajtásáról évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információ- szabadságról

4 „Info” törvény a statisztikáról 13. § (1) A kötelező adatkezelés keretében kezelt személyes adatokat - ha törvény eltérően nem rendelkezik - a Központi Statisztikai Hivatal statisztikai célból egyedi azonosításra alkalmas módon átveheti és törvényben meghatározottak szerint kezelheti. (2) A statisztikai célra felvett, átvett vagy feldolgozott személyes adatok - ha törvény eltérően nem rendelkezik - csak statisztikai célra kezelhetők. A személyes adatok statisztikai célra történő kezelésének részletes szabályait külön törvény határozza meg.

5 Statisztikai cél (tv-i meghatározás) 1. § A statisztika feladata és célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a tulajdonviszonyok, a környezet állapotáról és változásairól az államhatalmi és a közigazgatási szervek, valamint a társadalom szervezetei és tagjai számára. A cél elérése érdekében e törvény az adatok statisztikai módszerekkel történő felvételét, feldolgozását, tárolását, átadását, átvételét, elemzését, szolgáltatását, közlését, valamint közzétételét (a továbbiakban: statisztikai tevékenység) szabályozza.

6 Statisztikai cél (egyéb meghatározások) Statisztikai célú az adatkezelés, mikor az adat egyedisége nem, hanem csak a többi adattal egybefoglalt értéke számít. Statisztikai cél, amikor valaki nem az egyes személyek, hanem az individum, mint bizonyos ismérvek hordozója iránt érdeklődik.

7 A statisztika adatok: 17. § - nyilvánossága 18. § - védelme 19. § - feldolgozása, összekapcsolása 21. § - átvétele, továbbítása

8 Az adatvédelem hivatali szintű jogi szabályai kiterjednek az informatikai biztonságra (pl. vírusvédelmi szabályzat) az adatvédelem általános szabályaira (pl. adatvédelmi szabályzat) a fizikai biztonságra (pl. tűzvédelmi szabályzat) a szervezeti rendszer felépítésére (pl. KSH SzMSz) az iratkezelés szabályozására (pl. iratkezelési szabályzat) a tájékoztatás rendjére (pl. kutatószobai szabályzat)

9 Adatvédelmi Bizottság feladata hivatali szintű adatvédelmi stratégia kidolgozása adatvédelmet érintő külső/belső joganyag véleményezése adatvédelmi szabályok érvényesülésének figyelemmel kísérése ajánlások, állásfoglalások kiadása

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A statisztika jogi szabályozása, a statisztikai adatok védelme Magyarországon MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések