Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Legyen az év fája Europában ! A csíkszentléleki hársfa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Legyen az év fája Europában ! A csíkszentléleki hársfa."— Előadás másolata:

1 Legyen az év fája Europában ! A csíkszentléleki hársfa

2 2010-ben Az ötven napos internetes szavazás után, fölényesen vezetve a mezönyt, a csíkszentléleki hárs lett az Év fája Romániában 55 126 szavazattal Európa más országaiban is megszervezték A megmérettetést (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária), melynek gyöztesei 2011 február 7 és március 6 között mérhetik össze „erejüket” és ennek eredményeként döl el,hogy melyik lesz az Év fája Európában.

3 A csíkszentléleki templom mellett őrködő hársfát valószínűleg az 1500-as évek elején ültették. Emberemlékezet óta magányos faként tartják számon, és nem léteznek feljegyzések arra vonatkozóan, hogy itt összefüggő erdőségek léteztek volna

4 A csíkszentléleki ötszáz éves hárs már szemtanúja volt az 1600-as évek tatárdúlásainak, túlélt szárazságot és jégverést. Miután szerencsés esetben akár nyolcszáz-ezer évig is elérhet a hársfa, még sokáig fog őrködni a falu felett.

5 A 3,90. m kerületű és 20 m magas öreg hársfa (zádokfa) alatt szokták megtárgyalni ősi pogány szokás szerint a székelyek ügyes-bajos dolgaikat.

6 2010-ben az év fájának választott hársfa nem magában áll a dombon, hanem a barokk stílusú katolikus templom mellett, amelyet a Szentlélek tiszteletére szenteltek fel. Innen kapta a falu is a nevét.

7 Téli csupasz állapotában a fa díszes kérge még inkább érvényesül

8 Ebben az időszakban sokkal feltűnőbbek a fa sebei is, mint zöldellő lombokkal.

9 Koronájának levelek nélküli, leghosszabb átmérője közel 23 méter.

10 Egyik letört ágának helyét még a múlt század elején betonnal kezelték.

11 A hársfa és a templom közelében található 1746-os pestiskereszt.

12 1694-es tatárdúlás emlékét őrzi a falu határában található Véreskép emlékmű. Jelenleg az emlékmű tetején egy kőkereszt van, mely a csíkszentléleki templomot díszítette, amikor még nem volt tornya, és a torony építésekor helyezték át az emlékműre.

13 A csíkszentléleki fa sikere az európai megmérettetésen, egyértelműen a kampányon és a székely összefogásson múlik.

14 Az öreg hárs a domboldalon fontos szimbóluma a környéknek, a helyi lakosság tiszteletén túl kivívta a szakhatóság figyelmét. 1992-ben természeti ritkasággá nyilvánították, és szerepel Hargita megye védett fáinak jegyzékén.

15 Év fája Európában verseny védnöke az Európai Unió környezetvédelmi biztosa. Európa fájáról a március 6-ig beérkező voksok döntenek. A versenyben levő fára a http://voting.treeoftheyear.org/voting/tree-3/vl/hu oldalon lehet szavazni, email címenként egyszer, majd a kapott igazoláskérő levélben a benne található linkre kell kattintani. Hajrá Székelyföld, Szavazzunk ! http://www.csedoattila.com


Letölteni ppt "Legyen az év fája Europában ! A csíkszentléleki hársfa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések