Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vizsolyi Biblia. 1590 - 2010  Idén lesz 420 éve annak, hogy 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a Károli Gáspár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vizsolyi Biblia. 1590 - 2010  Idén lesz 420 éve annak, hogy 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a Károli Gáspár."— Előadás másolata:

1 A vizsolyi Biblia

2 1590 - 2010  Idén lesz 420 éve annak, hogy 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a Károli Gáspár és munkatársai által fordított Bibliának, a 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentumának a nyomtatását.

3 Előzmények  A gönci lelkész 1586-ban, miután feleségét és gyermekeit a pestisjárvány idején elvesztette, nekikezdett a Biblia teljes fordításának.  A Bibliát először a 15. században, a huszita felkelés idején fordították magyarra, de nyomtatásban nem jelent meg, és csak korai másolatai maradtak fenn.  Az első nyomdába került fordítás Komjáthy Benedek Az Szent Pál levelei magyar nyelven című munkája volt 1533- ban, ezt követte Sylvester János Új Testamentuma 1541-ben.

4 Fordítási munkálatok  A nagy feladathoz Mantskovit Bálint e célból Vizsolyba telepített nyomdája Németalföldről új betűket kapott, a papírt Lengyelországból hozták.  A nyomtatást 1589. február 18-án kezdték, és másfél év múlva, 1590. július 20-án fejezték be.  A szedőknek négy és fél millió betűt kellett a papíron elhelyezniük. A nyomtatás már a fordítás alatt megkezdődött, a frissen elkészült részeket szinte laponként vitte a futár Göncről Vizsolyba.

5 „Fizikai jellemzők”  2412 oldal  6 kilogramm súly  két kötet, nyolcszáz példány  A főcímlapon a megjelenés idejeként 1590. január 10. olvasható.  Károli a nagy mű megjelenése után egy évvel Nagykárolyban meghalt.

6 Példányszám, ár  Az eredeti kiadásból 52 példány maradt fenn, közülük 24 külföldön van.  Három példány az Országos Széchényi Könyvtárban található, egyet Sárospatakon, egyet a vizsolyi templomban őriznek.  A művet 1981-ben megjelentették külön e célra készített papíron, hasonmás kiadásban. Huszonnyolcezer példány a borsos ár ellenére rövid idő alatt elfogyott.  Az eredeti példányok eszmei értéke felbecsülhetetlen; 2003 novemberében a vizsolyi Biblia egy szinte teljesen sértetlenül fennmaradt kötete 12 millió forintért kelt el egy könyvárverésen.

7 Bűnügyi históriák  A mű sajnálatos módon a lapok bűnügyi rovatában is szerepelt az elmúlt években:  2002. február 10-én a vizsolyi református templomból ellopták az ott őrzött eredeti példányt.  Az eltulajdonított kincset 2003 szeptemberében Komáromban, egy elhanyagolt épületben egy tartály alatt, fóliába csomagolva megtalálták.  A tolvajok börtönbüntetést kaptak, a könyv pedig visszakerült eredeti helyére.

8 Történelmi jelentősége  A vizsolyi Biblia nemcsak a magyar reformáció megerősödését és a könyvnyomtatás meghonosodását, hanem a magyar irodalmi nyelv tökéletesedését is jelentette.  Károli fordítását kisebb változtatásokkal közel háromszáz kiadásban nyomtatták újra. A magyar irodalmi nyelv alakulására gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen.  Ma is a legnépszerűbb bibliafordítás magyar területen, javított kiadásaival együtt ez a legtöbbször megjelent magyar könyv.


Letölteni ppt "A vizsolyi Biblia. 1590 - 2010  Idén lesz 420 éve annak, hogy 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a Károli Gáspár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések