Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek?"— Előadás másolata:

1 Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek?
Henter Izabella Dietetikus, eü.menedzser OGYEI

2 Kamaszkor általános jellemzői
Hirtelen testmagasság és testtömeg növekedés Fiúknál éves korban kezdődik (+20 cm,+ 20 kg) Lányoknál éves korban (+16 cm, + 16 kg) A magasság csúcsot 3 hónappal követi a testtömeg A menstruáció a csúcs magasságot követően Magas energia, fehérje, mikroelem szükséglet +1 kg kcal +10 kg = kcal/ kJ Ca mg/ nap, egyéb mikroelemek Megváltozott életmód!

3 Kamaszkor általános jellemzői
Énkép, önazonosság Önismeret, lázadás, elfogadás Elégedetlenek testükkel Egyre több táplálék, ami eléri, majd meghaladja a felnőttekét Jelkép, példakép szerepe, hiánya Csoporthoz való tartozás és étkezés Média, divat hatása Szocializáció ….

4 Szociológia – életmód változás
A társadalom legkisebb sejtjének alapvető átalakulása Megváltozott, felgyorsult életvitel Mozgásszegény életmód, jelentéktelen sporttevékenység Rendszertelenné vált étkezés, Reggeli elhagyása, Esti, ebédet pótló bőséges étkezés, Divatdiétákból származó tanok, veszélyek, Az elfogyasztott ételek helytelen összetétele, Egyre nagyobb teret hódító kényelmi termékek Nagymértékű dohányzás és szeszesital-fogyasztás

5 Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata
Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata éves fiú=685 lány=845 A fiatalok 55%-a naponta reggelizik, 50%-a tízóraizik, 77%-a ebédel, 26%-a uzsonnázik és 75%-a vacsorázik (lányoknak csak a 65%-a). A közétkeztetést mindössze a gyermekek 10%-a veszi rendszeresen igénybe Gyorsétteremben hetente többször 11%-uk étkezik. Antal M. és mtsi OÉTI

6 Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata
Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata éves fiú=685 lány=845 Ritkán vagy sohasem eszik a halat, halkonzervet 35,5% Zöldfőzelék, száraz- hüvelyes és tojás ritkán fogyaszt Barna kenyérfélét sohasem fogyaszt ,4% Naponta használ margarint % vajat illetve sertészsírt ,6% Otthon csak zsírral főz a családok 1,3% csak olajat használ % mindkét zsiradékot pedig ,6% sovány ,6%, túlsúlyosnak %, elhízott ,6% Antal M. és mtsi OÉTI

7 Kamaszokra jellemző Elsősorban reggeli Kihagyott étkezés
Iskola után, délután Ha a családtagok tiltják ill. ez gyakran veszélyezteti a normál vegyes étkezést Az alkohol alternatíva ill. a tej, és a víz helyett Erőteljes, intenzív növekedés Vas, Ca, Zn, C és A vitaminok Kihagyott étkezés Nassok, édességek Nem hagyományos, kényelmi ételek Kipróbálják az alkoholt, üdítőket egyéb”fun” italokat A magas energia bevitel kerülése Alacsony bevitel National Health and Medical Research Istitute 2003.

8 HBSC Mo N=5450 fő, éves A vizsgálatban résztvevő tanulók mintegy harmadára jellemző: soha nem reggelizik tanítási napokon, naponta fogyaszt édességet, cukrozott szénsavas üdítőitalt, valamint gyümölcsöt. Közel elegendő vagy elegendő testmozgást végeznek. Csak minden ötödik tanuló fogyaszt naponta zöldségféléket. Több mint 60%-a tanítási napokon legalább 2 órát néz televíziót, míg hét végén a 85%-uk. Összefüggések: a gyakoribb gyümölcsfogyasztás együtt jár az aktívabb életmóddal, A gyakoribb üdítőital fogyasztás a több tévénézéssel. Tápláltsági állapotról: tanulóknak mintegy 15%-a rendelkezik súlyfelesleggel* (fiúk: 20%, lányok: 10%). *Cole és mtsai (2000) BMI-n alapuló túlsúlyossági és kövérségi referenciák Németh et al. Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja OGYEI

9 15-19 éves nagy városi, magyar serdülők életmód vizsgálata 2006
15-19 éves nagy városi, magyar serdülők életmód vizsgálata N= 1,273, 670fiú, 603 lány 75% alacsony fizikai aktivitás 50% elégedetlen a testsúlyával a lányok 40%a legalább egyszer fogyókúrázott már 50% fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt (vitamin, nyomelem) 25% nem reggelizik Az iskola befejezése után közel 60% rendszeresen dohányzik Biró L. et al Ann Nutr Metab Mar 18;52(2):

10 Napi energiaszükséglet/ TEE
60-75% alapanyagcserére, ami a szervezet fenntartásához szükséges minimális energiamennyiség Az életkor előrehaladtával csökken, férfiak alapanyagcsere igénye 5-10%-kal nagyobb 10-15%-a az energiának a táplálékok bontására hasznosítására fordítódik. (Diéta indukálta termogenetis) 10-40 % fizikai aktivitásra +5-50 % betegség: láz, gyulladás, seb, vérzés, műtét, …

11 Alapanyagcsere számítása kcal / nap
Életkor (év) Férfiak estében Nők esetében 10-18 17,5 x tt 12,2 x tt 18-30 15,3 x tt 14,7 x tt 30-60 11,6 x tt 8,7 x tt 60 fölött 13,5 x tt 10,5 x tt Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 ) tt. = testtömeg

12 Rodler I. Új tápanyagtáblázat Medicina 2005.

13 A táplálkozással is összefüggő betegségek illetve elváltozások száma a megvizsgált fiúk és lányok körében Iskola-egészségügy 5. osztályosok 9. osztályosok 11. osztályosok Betegségek megnevezése Fiú Lány 01. Beiratottak száma 56131 52741 63506 60043 57316 52869 14. Hypertónia 423 293 1375 561 1811 570 17. Nemfert. vékony-és vastagbélgyull. 11 12 49 147 61 133 18. Coeliakia és tápl. intol., allergia 197 225 189 272 142 259 19. Krónikus vesebetegségek 97 85 140 193 128 176 22. Diabetes mellitus 111 98 137 127 144 154 24. Obesitas 6699 5888 5976 5930 6203 5458 25. Kóros soványság 5 éves 520 921 790 1293 904 775 601 27. Anaemia 138 196 134 414 96 455 28. Asthma 1102 682 1527 1222 1057 1019 29. Allergiás rhinitis 1038 875 3248 2560 2548 2347 30. Atopias, allergiás bőr, nyhártya jel. 577 583 1391 1455 1211 1172 32. Evési és alvási zavarok 25 16 35 47 112 Valek A. OGYEI 2008.

14 Napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlás csoportos étkeztetés számára
11-14 év 15-18 év Energia (kJ) 10 450 10 868 (kcal) 2 500 2 600 Összes fehérje (g) 79 82 Fehérjeenergia (%) 13 Összes zsír (g) 81 84 Zsírenergia (%) 30 Összes szénhidrát (g) 348 361 Szénhidrát-energia (%) 57 Hozzáadottcukor-energia (%) 10 Koleszterin (mg) 250 300 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek elıállításának feltételeiről

15 Közétkeztetés 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek elıállításának feltételeiről

16 Általános iskolabeli étkeztetési helyzet Baranya megyében
Ételek átlagos tápanyageloszlása Baranyai falusi iskola A kisváros ételeinek A nagyvárosi iskola Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1

17 Élelmiszer-felhasználás harmincnapos étrend esetén tíz napra átlagolva, fejenként
Falusi Kisvárosi Nagyvárosi felhasználási iskola előírás Hús 656,25 g 787,5 g 540 g 400 g Húskészítmény 212,5 g 262,5 g 270 g 170 g Belsőségek 80 g 45 g 75 g 140 g Hal 100 g Fogy. tej 735 ml 1050 ml 750 ml 2000 ml Sajt 13,5 g 200 g Túró 15 g 16,5 g 18,5 g Tojás 4 db 2,5 db 3,5 db 3-4 db Liszt 335 g 315 g 195 g 300 g Rizs 150 g 260 g 250 g Cukor 305 g 317 g 295 g Kenyér, péksüt. 1075 g 1132 g 1080 g 1700 g Sertészsír 18 g 20 g 10 g Étolaj 251,5 g 165 g 248 g 190 g Burgonya 555 g 500 g 455 g 1000 g Zöldségfélék 505,35 g 559,5 g 405 g Hüvelyes 25 g 72,5 g 130 g Gyümölcs 199 g 396 g 340,5 g Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1

18 Egy falu, egy kisváros és egy nagyváros általános iskolájának élelmezési jellemzői
Az energiafelvétel a szükségleti érték 110%-a, a fehérje 130%-os, míg a zsír 128%-os, a szénhidráttartalom kielégítő. Nagyobb a kívánatosnál a koleszterintartalom. Az élelmi rost adagja is nagyobb az előírtnál. Az étrendek változatossági mutatója (hogy 60% alatt nem kielégítő, 60–80% között elfogadható, míg 80% fölött jó) Átlagos változatossági mutató falusi általános iskola 73%, elfogadható a kisvárosié 76%, elfogadható a nagyvárosié pedig 82%. Jó Az iskolák nem tudnak megfelelő körülményeket teremteni a kulturált étkezéshez. Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1

19 Javaslatok Minden gyermek számára elérhetővé kell tenni az iskolai csoportos étkeztetést. Az étkeztetés minősége feleljen meg az egészséges táplálkozás ajánlásainak, lehetőség szerint közelítse azt meg Az iskolai büfék kínálata is ennek megfelelően legyen kialakítva, szabályozva. A gyermekek egészségnevelését már óvodáskorban meg kell kezdeni az életkornak megfelelő és egymásra épülő táplálkozási ismeretek oktatásával. A szülőkkel és a pedagógusokkal el kell fogadtatni, hogy e tekintetben a szerepük modellértékű. Világosan megfogalmazott ''üzenetet'' kell eljuttatni különböző kiadványok és egyéb tájékoztatások formájában. Kellő prioritást kell élvezniük a serdülőkorúak életmódjában, táplálkozásában rejlő rizikótényezők felkutatásának, a komplex táplálkozás-egészségügyi vizsgálatoknak, amelyek alapján célzott intervenciós programokat kell kidolgozni. Domonkos A; Greiner E., Új diéta 2003/1

20 EUFIC Foodtoday Newsletter 05 2004
Az 5 legfontosabb szempont az EU tagállamokban, amik szerint kiválasztják ételüket a fogyasztók? Minőség és frissesség 74% Ár % Íz % A kiegyensúlyozott étkezés szempontjait veszi figyelembe 32% Amit a családom szeret, akar 32% EUFIC Foodtoday Newsletter

21 Ajánlások

22 Teljes értékű gabonatermékek fogyasztásának növelése 25-30 g/nap élelmi rost
Ajánlott: teljes kiőrlésű gabonafélék és belőlük készült termékek (barna ,magvas, rozs , rozsos ,Graham ,korpás kenyér,zsemle,kifli), gabonapelyhek,gabonakorpa,szárazhüvlyesek, barnarizs, hajdina, amarant, köles, búzacsíra, szárazhüvelyesek

23 Bőséges gyümölcs és zöldségfogyasztás min.400 g/nap
Naponta 5x Pl: Reggel: zöldparika a szendvicshez De: 100%-os zöldség vagy gyümölcslé Ebédnél: zöldség leves Du: sárgarépa kockasajttal, alma dióval Vacsorához nyers saláta, vagy grillezett zöldségek

24 Telített zsírsavak bevitelének csökkentése <7 E%
Ajánlott: sovány tej (1,5%) és tejtermékek (sovány sajt, tejföl, túró), sovány húsok (szárnyasok bőr nélkül, sovány sertés, marha) húskészítmények (sonkafélék), hal és halkészítmények (olajos hal esetén a felöntőolaj leöntése), (light) margarin, növényi olaj, olajos magvak Kerülendő : zsíros tej (3,6 %), zsíros sajtok, 20 %-os tejföl, tejszín, zsíros húsok és húskészítmények (kolbász, szalámi), szalonnafélék, zsíros halak, zsír, vaj Ételkészítés Ajánlott: párolás, főzés, gőzben főzés, mikrohullámú sütőben történő sütés, római edény, alufólia, grillezés, roston sütés, száraz rántás, diétás rántás, egyszerű , tejes, joghurtos, kefires habarás, teflonedényben való sütés, Kerülendő : bő zsírban sütés, panírozás, szalonnával való tűzdelés, rántással való sűrítés, tejfölös, tejszínes habarás

25 Telítetlen zsírsavak fogyasztásának növelése
MUFA E% olíva ,szója , repceolaj, mandula, mogyoró, dió, avokádó, húsok PUFA 6-10 en% omega 3/omega 6 =1:4, 1-2 E% –omega 3: makréla, hering, lazac, tőkehal, hekk, tonhal, busa, repce ,szójaolaj diófélék, olajos magvak –omega 6: olíva ,napraforgóolaj , kukoricacsíra olaj, húsok, pisztráng, tej, dió, mák Transz zsírsavak bevitelének csökkentése <1 E % Tények a mangalicáról

26 Hozzáadott cukorral készült italok,élelmiszerek,ételek fogyasztásának minimálisra csökkentése <10 E% A cukor üres kalória. A fruktóz növeli a trigliceridszintet. Ajánlott: kávé, tea, cukor nélkül (cappuccino!), gyümölcsös, édességek édesítés nélkül, energiát nem tartalmazó mesterséges édesítőszerek mértékkel, váltogatva (aceszulfam-K, cyclamat) hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100 %-os vagy frissen facsart gyümölcslevek

27 Felelősség-előítéletek-minták
Táplálkozás Gyermekkori elhízás Környezeti hatások, marketing Szocioökonómiai faktorok Fizkikai aktivitás Lelki, szellemi egészség Média közvetített normák/ nemekre jellemző tulajdonságokkal media imagery including gender Candace Currie WHO/HBSC Forum Florance 2006.

28 Az egészséges is lehet finom N=750 15 iskola 6. osztálya
Táplálkozási ismeretek változása 2 hó múlva Helyes válasz 5 iskola csak oktatás % → 59% 5 iskola oktatás és alma automata 33 % → 53% 5 iskola oktatás és ingyen 30% → 55% zöldség gyümölcs ZGY + gyümölcs /g + zöldség/g 5 iskola csak oktatás 5 iskola oktatás és alma automata 5 iskola oktatás és ingyen zöldség gyümölcs ZGY OÉTI 2008.

29 Okozhat-e a fogyókúra testtömeg-növekedést kamaszkorban
Okozhat-e a fogyókúra testtömeg-növekedést kamaszkorban?5 éves longitudinális vizsgálat Azoknál a lányoknál és fiúknál, akik a kezdetekben fogyókúráztak, nagyobb valószínűséggel alakultak ki étkezési zavarok. Csökkent a reggelizési kedvük. A fiúknál öt év múlva a fizikai aktivitás is hanyatlott azokhoz a kortársaikhoz képest, akik nem fogyókúráztak. Ezek a faktorok összefüggésben álltak a testtömeg-indexük növekedésével. Ha kamaszban a rossz szokások rögzülnek, viselkedésmintává válnak, hosszútávon nem kívánatos testtömeg-kontrollt, hízást eredményezhet. Neumark-Sztainer D. és mtsai Why Does Dieting Predict Weight Gain in Adolescents? Findings from Project EAT-II: A 5-Year Longitudinal Study. Am Diet Assoc Mar;107(3):448-55

30 Nemzetközi stratégiák EU Platform–Active Life Style- 2005
Cadbury Schweppes sok, új csökkentett zsiradék tartalmú terméket vezetett be A tejcsokoládé hozzáadott cukor tartalma adagonként (35g vs. 49g) így 160 kcal / tábla. Unilever 17,000 tonna cukrot, 3,000 tonna sót és több mint 37,000 tonna zsiradékot of fat (30,000 tonna TFA és 7,000 tonna SFA). Kraft’s Philadelphia Light and Extra Light termékek 11 .5% ill. 5% zsírtartalommal kerülnek forgalomba és az eladás akár 60%-át is ezek a termékek teszik ki pl. UK. CIAA communicaztion

31 Tények, tévhitek fehérje/g zsír/g SFA/g CHO/g eltérő 30E% 10% 55 E%
Pizzéria Kínai konyha Görög konyha Gyors- étterem Főzelékbár Hagyomá- nyos magyar konyha „Hideg ebéd” Étel Bolognai pizza Kínai tészta sült zöldségekkel Gyros pitával Hamburger Sárgaborsó főzelék Rakott burgonya Fasírtos szendvics sajttal Adag 1 (100 g) 1 (250 g) 1 (180 g) 1 (1 db) 1 (300 ml) 1 (350 g) Energia (kcal) 233 403 314 255 379 559 489 Fehérje (g) 8,5 15,8% 17,6 17% 18,2 23 % 13 21% 18,9 20% 21 15% 28,8 24% Zsír (g) 10,1 38,9% 10,3 22% 11,6 31,8% 9 31,7% 6,8 16% 28 44,7% 19,2 35,9% Szénhidrát (g) 25,4 42,9% 66 60,3% 33,7 44% 30 47% 59,7 61% 54 39% 47 37,5%

32 Szakmai–tudományos állásfoglalás az étrend-kiegészítőkről Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT) 25. Vándorgyűlése 2006. A vásárlók 60%-a fogyaszt étrend-kiegészítőket, de ismereteik hiányosak Semmilyen formában sem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet. Némely csoportoknál bizonyos mikrotápanyagok hiánya kimutatható, indokolt esetben: hiányállapot, elégtelen táplálkozás, lábadozás stb. esetén érdemes fogyasztani. Célszerű szakember (háziorvos, szakorvos, gyógyszerész, dietetikus, táplálkozástudománnyal foglalkozó más képzett szakember) javaslatára fogyasztani. 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet

33

34 Út a jól lét felé  Kiegyensúlyozott táplálkozás
Helytelen étkezési szokások Kényelmes életmód Stressz Elszigeteltség Kiegyensúlyozott táplálkozás Aktív életmód Jó közérzet Társas kapcsolatok

35 Hiteles információk www.eufic.org www.diet.hu www.hazipatika.com


Letölteni ppt "Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések