Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek? Henter Izabella Dietetikus, eü.menedzser OGYEI 2008. 11.19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek? Henter Izabella Dietetikus, eü.menedzser OGYEI 2008. 11.19."— Előadás másolata:

1 Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek? Henter Izabella Dietetikus, eü.menedzser OGYEI

2 Kamaszkor általános jellemzői •Hirtelen testmagasság és testtömeg növekedés •Fiúknál éves korban kezdődik (+20 cm,+ 20 kg) •Lányoknál éves korban (+16 cm, + 16 kg) •A magasság csúcsot 3 hónappal követi a testtömeg •A menstruáció a csúcs magasságot követően •Magas energia, fehérje, mikroelem szükséglet •+1 kg kcal +10 kg = kcal/ kJ •Ca mg/ nap, egyéb mikroelemek •Megváltozott életmód!

3 Kamaszkor általános jellemzői •Énkép, önazonosság •Önismeret, lázadás, elfogadás •Elégedetlenek testükkel •Egyre több táplálék, ami eléri, majd meghaladja a felnőttekét •Jelkép, példakép szerepe, hiánya •Csoporthoz való tartozás és étkezés •Média, divat hatása •Szocializáció ….

4 Szociológia – életmód változás •A társadalom legkisebb sejtjének alapvető átalakulása •Megváltozott, felgyorsult életvitel •Mozgásszegény életmód, jelentéktelen sporttevékenység •Rendszertelenné vált étkezés, •Reggeli elhagyása, •Esti, ebédet pótló bőséges étkezés, •Divatdiétákból származó tanok, veszélyek, •Az elfogyasztott ételek helytelen összetétele, •Egyre nagyobb teret hódító kényelmi termékek •Nagymértékű dohányzás és szeszesital- fogyasztás

5 Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata éves fiú=685 lány=845 •A fiatalok 55%-a naponta reggelizik, •50%-a tízóraizik, •77%-a ebédel, •26%-a uzsonnázik és •75%-a vacsorázik (lányoknak csak a 65%-a). •A közétkeztetést mindössze a gyermekek 10%-a veszi rendszeresen igénybe •Gyorsétteremben hetente többször 11%-uk étkezik. Antal M. és mtsi OÉTI

6 Serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapot vizsgálata éves fiú=685 lány=845 •Ritkán vagy sohasem eszik a halat, halkonzervet 35,5% •Zöldfőzelék, száraz- hüvelyes és tojás ritkán fogyaszt •Barna kenyérfélét sohasem fogyaszt 43,4% Naponta használ margarint 59% vajat illetve sertészsírt 36,6% •Otthon csak zsírral főz a családok 1,3% •csak olajat használ 54% •mindkét zsiradékot pedig 43,6% •sovány 9,6%, •túlsúlyosnak 9%, •elhízott 4,6% Antal M. és mtsi OÉTI

7 Kamaszokra jellemző •Kihagyott étkezés •Nassok, édességek •Nem hagyományos, kényelmi ételek •Kipróbálják az alkoholt, üdítőket egyéb”fun” italokat •A magas energia bevitel kerülése •Alacsony bevitel •Elsősorban reggeli •Iskola után, délután •Ha a családtagok tiltják ill. ez gyakran veszélyezteti a normál vegyes étkezést •Az alkohol alternatíva ill. a tej, és a víz helyett •Erőteljes, intenzív növekedés •Vas, Ca, Zn, C és A vitaminok National Health and Medical Research Istitute 2003.

8 HBSC Mo N=5450 fő, éves •A vizsgálatban résztvevő tanulók mintegy harmadára jellemző: •soha nem reggelizik tanítási napokon, •naponta fogyaszt édességet, cukrozott szénsavas üdítőitalt, valamint gyümölcsöt. •Közel elegendő vagy elegendő testmozgást végeznek. •Csak minden ötödik tanuló fogyaszt naponta zöldségféléket. •Több mint 60%-a tanítási napokon legalább 2 órát néz televíziót, míg hét végén a 85%-uk. •Összefüggések: a gyakoribb gyümölcsfogyasztás együtt jár az aktívabb életmóddal, •A gyakoribb üdítőital fogyasztás a több tévénézéssel. •Tápláltsági állapotról: tanulóknak mintegy 15%-a rendelkezik súlyfelesleggel* (fiúk: 20%, lányok: 10%). * Cole és mtsai (2000) BMI-n alapuló túlsúlyossági és kövérségi referenciák Németh et al. Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja OGYEI

9 15-19 éves nagy városi, magyar serdülők életmód vizsgálata N= 1,273, 670fiú, 603 lány •75% alacsony fizikai aktivitás •50% elégedetlen a testsúlyával •a lányok 40%a legalább egyszer fogyókúrázott már •50% fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt (vitamin, nyomelem) •25% nem reggelizik •Az iskola befejezése után közel 60% rendszeresen dohányzik Biró L. et al Ann Nutr Metab Mar 18;52(2):

10 Napi energiaszükséglet/ TEE •60-75% alapanyagcserére, ami a szervezet fenntartásához szükséges minimális energiamennyiség •Az életkor előrehaladtával csökken, férfiak alapanyagcsere igénye 5-10%-kal nagyobb • 10-15%-a az energiának a táplálékok bontására hasznosítására fordítódik. (Diéta indukálta termogenetis) •10-40 % fizikai aktivitásra •+5-50 % betegség: láz, gyulladás, seb, vérzés, műtét, …

11 Alapanyagcsere számítása kcal / nap Életkor (év)Férfiak estébenNők esetében ,5 x tt ,2 x tt ,3 x tt ,7 x tt ,6 x tt ,7 x tt fölött13,5 x tt ,5 x tt Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 ) tt. = testtömeg

12 Rodler I. Új tápanyagtáblázat Medicina 2005.

13 A táplálkozással is összefüggő betegségek illetve elváltozások száma a megvizsgált fiúk és lányok körében Iskola-egészségügy osztályosok9. osztályosok11. osztályosok Betegségek megnevezése FiúLányFiúLányFiúLány 01. Beiratottak száma Hypertónia Nemfert. vékony-és vastagbélgyull Coeliakia és tápl. intol., allergia Krónikus vesebetegségek Diabetes mellitus Obesitas Kóros soványság 5 éves Anaemia Asthma Allergiás rhinitis Atopias, allergiás bőr, nyhártya jel Evési és alvási zavarok Valek A. OGYEI 2008.

14 Napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlás csoportos étkeztetés számára év15-18 év Energia (kJ) (kcal) Összes fehérje (g)7982 Fehérjeenergia (%)13 Összes zsír (g)8184 Zsírenergia (%)30 Összes szénhidrát (g) Szénhidrát-energia (%)57 Hozzáadottcukor- energia (%) 10 Koleszterin (mg) /2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek elıállításának feltételeiről

15 Közétkeztetés 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek elıállításának feltételeiről

16 Általános iskolabeli étkeztetési helyzet Baranya megyében •Baranyai falusi iskola Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1 A kisváros ételeinek A nagyvárosi iskola Ételek átlagos tápanyageloszlása

17 Élelmiszer-felhasználás harmincnapos étrend esetén tíz napra átlagolva, fejenként FalusiKisvárosiNagyvárosifelhasználási iskola előírás Hús656,25 g787,5 g540 g400 g Húskészítmény212,5 g262,5 g270 g170 g Belsőségek80 g45 g75 g140 g Hal g Fogy. tej735 ml1050 ml750 ml2000 ml Sajt0013,5 g200 g Túró15 g16,5 g18,5 g100 g Tojás4 db2,5 db3,5 db3-4 db Liszt335 g315 g195 g300 g Rizs150 g260 g195 g250 g Cukor305 g317 g295 g260 g Kenyér, péksüt.1075 g1132 g1080 g1700 g Sertészsír18 g20 g10 g20 g Étolaj251,5 g165 g248 g190 g Burgonya555 g500 g455 g1000 g Zöldségfélék505,35 g559,5 g405 g1700 g Hüvelyes25 g072,5 g130 g Gyümölcs199 g396 g340,5 g1000 g Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1

18 Egy falu, egy kisváros és egy nagyváros általános iskolájának élelmezési jellemzői •Az energiafelvétel a szükségleti érték 110%-a, a fehérje 130%-os, míg a zsír 128%-os, a szénhidráttartalom kielégítő. •Nagyobb a kívánatosnál a koleszterintartalom. •Az élelmi rost adagja is nagyobb az előírtnál. •Az étrendek változatossági mutatója (hogy 60% alatt nem kielégítő, 60–80% között elfogadható, míg 80% fölött jó) •Átlagos változatossági mutató •falusi általános iskola 73%, elfogadható •a kisvárosié 76%, elfogadható •a nagyvárosié pedig 82%. Jó •Az iskolák nem tudnak megfelelő körülményeket teremteni a kulturált étkezéshez. Kisbenedek és mtsai, Új diéta 2006/1

19 Javaslatok •Minden gyermek számára elérhetővé kell tenni az iskolai csoportos étkeztetést. •Az étkeztetés minősége feleljen meg az egészséges táplálkozás ajánlásainak, lehetőség szerint közelítse azt meg •Az iskolai büfék kínálata is ennek megfelelően legyen kialakítva, szabályozva. •A gyermekek egészségnevelését már óvodáskorban meg kell kezdeni az életkornak megfelelő és egymásra épülő táplálkozási ismeretek oktatásával. •A szülőkkel és a pedagógusokkal el kell fogadtatni, hogy e tekintetben a szerepük modellértékű. •Világosan megfogalmazott ''üzenetet'' kell eljuttatni különböző kiadványok és egyéb tájékoztatások formájában. •Kellő prioritást kell élvezniük a serdülőkorúak életmódjában, táplálkozásában rejlő rizikótényezők felkutatásának, a komplex táplálkozás-egészségügyi vizsgálatoknak, amelyek alapján célzott intervenciós programokat kell kidolgozni. Domonkos A; Greiner E., Új diéta 2003/1

20 Az 5 legfontosabb szempont az EU tagállamokban, amik szerint kiválasztják ételüket a fogyasztók? •Minőség és frissesség74% •Ár43% •Íz38 % •A kiegyensúlyozott étkezés szempontjait veszi figyelembe32% •Amit a családom szeret, akar32% EUFIC Foodtoday Newsletter

21 Ajánlások

22 Teljes értékű gabonatermékek fogyasztásának növelése g/nap élelmi rost •Ajánlott: •teljes kiőrlésű gabonafélék •és belőlük készült termékek (barna,magvas, rozs, •rozsos,Graham,korpás kenyér,zsemle,kifli), •gabonapelyhek,gabonakorpa,szárazhüvlyesek, •barnarizs, hajdina, amarant, köles, búzacsíra, •szárazhüvelyesek

23 Bőséges gyümölcs és zöldségfogyasztás min.400 g/nap •Naponta 5x Pl: •Reggel: zöldparika a szendvicshez •De: 100%-os zöldség vagy gyümölcslé •Ebédnél: zöldség leves •Du: sárgarépa kockasajttal, alma dióval •Vacsorához nyers saláta, vagy grillezett zöldségek

24 Telített zsírsavak bevitelének csökkentése <7 E% •Ajánlott: sovány tej (1,5%) és tejtermékek (sovány sajt, tejföl, túró), •sovány húsok (szárnyasok bőr nélkül, sovány sertés, marha) •húskészítmények (sonkafélék), •hal és halkészítmények (olajos hal esetén a felöntőolaj leöntése), (light) margarin, növényi olaj, olajos magvak •Kerülendő : zsíros tej (3,6 %), zsíros sajtok, 20 %-os tejföl, tejszín, zsíros húsok és húskészítmények (kolbász, szalámi), szalonnafélék, zsíros halak, zsír, vaj •Ételkészítés •Ajánlott: párolás, főzés, gőzben főzés, mikrohullámú sütőben történő sütés, római edény, alufólia, grillezés, roston sütés, •száraz rántás, diétás rántás, egyszerű, tejes, joghurtos, •kefires habarás, teflonedényben való sütés, •Kerülendő : bő zsírban sütés, panírozás, szalonnával való tűzdelés, •rántással való sűrítés, tejfölös, tejszínes habarás

25 Telítetlen zsírsavak fogyasztásának növelése •MUFA E% olíva,szója, repceolaj, mandula, mogyoró, dió, avokádó, húsok •PUFA 6-10 en% •omega 3/omega 6 =1:4, 1-2 E% •–omega 3: makréla, hering, lazac, tőkehal, hekk, tonhal, busa, repce,szójaolaj diófélék, olajos magvak •–omega 6: olíva,napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj, húsok, pisztráng, tej, dió, mák •Transz zsírsavak bevitelének csökkentése <1 E % •Tények a mangalicáról

26 Hozzáadott cukorral készült italok,élelmiszerek,ételek fogyasztásának minimálisra csökkentése <10 E% •A cukor üres kalória. •A fruktóz növeli a trigliceridszintet. •Ajánlott: •kávé, tea, cukor nélkül (cappuccino!), gyümölcsös, édességek édesítés nélkül, energiát nem tartalmazó mesterséges édesítőszerek mértékkel, váltogatva (aceszulfam-K, cyclamat) • hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100 %-os vagy frissen facsart gyümölcslevek

27 Felelősség-előítéletek-minták Táplálkozás Gyermekkori elhízás Fizkikai aktivitás Lelki, szellemi egészség Szocioökonómiai faktorok Környezeti hatások, marketing Média közvetített normák/ nemekre jellemző tulajdonságokkal media imagery including gender Candace Currie WHO/HBSC Forum Florance 2006.

28 Az egészséges is lehet finom N= iskola 6. osztálya •Táplálkozási ismeretek változása 2 hó múlva • Helyes válasz •5 iskola csak oktatás 31% → 59% •5 iskola oktatás és alma automata33 %→ 53% •5 iskola oktatás és ingyen 30% → 55% zöldség gyümölcs ZGY + gyümölcs /g + zöldség/g •5 iskola csak oktatás •5 iskola oktatás és alma automata •5 iskola oktatás és ingyen zöldség gyümölcs ZGY OÉTI 2008.

29 Okozhat-e a fogyókúra testtömeg- növekedést kamaszkorban? 5 éves longitudinális vizsgálat •Azoknál a lányoknál és fiúknál, akik a kezdetekben fogyókúráztak, nagyobb valószínűséggel alakultak ki étkezési zavarok. •Csökkent a reggelizési kedvük. •A fiúknál öt év múlva a fizikai aktivitás is hanyatlott azokhoz a kortársaikhoz képest, akik nem fogyókúráztak. Ezek a faktorok összefüggésben álltak a testtömeg-indexük növekedésével. •Ha kamaszban a rossz szokások rögzülnek, viselkedésmintává válnak, hosszútávon nem kívánatos testtömeg-kontrollt, hízást eredményezhet. Neumark-Sztainer DNeumark-Sztainer D. és mtsai Why Does Dieting Predict Weight Gain in Adolescents? Findings from Project EAT-II: A 5-Year Longitudinal Study. Am Diet Assoc Mar;107(3):448-55

30 Nemzetközi stratégiák EU Platform–Active Life Style •Cadbury Schweppes sok, új csökkentett zsiradék tartalmú terméket vezetett be •A tejcsokoládé hozzáadott cukor tartalma adagonként (35g vs. 49g) így 160 kcal / tábla. •Unilever 17,000 tonna cukrot, 3,000 tonna sót és több mint 37,000 tonna zsiradékot of fat (30,000 tonna TFA és 7,000 tonna SFA). •Kraft’s Philadelphia Light and Extra Light termékek 11.5% ill. 5% zsírtartalommal kerülnek forgalomba és az eladás akár 60%-át is ezek a termékek teszik ki pl. UK. CIAA communicaztion

31 Tények, tévhitek fehérje/gzsír/gSFA/gCHO/g eltérő30E%10%55 E% Pizz é riaK í nai konyh a G ö r ö g konyha Gyors- é tterem Főzel é kb á rHagyom á - nyos magyar konyha „ Hideg eb é d ” É telBolognai pizza K í nai t é szta s ü lt z ö lds é gekkel Gyros pit á val HamburgerS á rgabors ó főzel é k Rakott burgony a Fas í rtos szendvi cs sajttal Adag 1 (100 g)1 (250 g)1 (180 g)1 (1 db)1 (300 ml)1 (350 g)1 (1 db) Energia (kcal) Feh é rje (g) 8,5 15,8% 17,6 17% 18,2 23 % 13 21% 18,9 20% 21 15% 28,8 24% Zs í r (g) 10,1 38,9% 10,3 22% 11,6 31,8% 9 31,7% 6,8 16% 28 44,7% 19,2 35,9% Sz é nhidr á t (g) 25,4 42,9% 66 60,3% 33,7 44% 30 47% 59,7 61% 54 39% 47 37,5%

32 Szakmai–tudományos állásfoglalás az étrend- kiegészítőkről Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT) 25. Vándorgyűlése •A vásárlók 60%-a fogyaszt étrend-kiegészítőket, de ismereteik hiányosak •Semmilyen formában sem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet. •Némely csoportoknál bizonyos mikrotápanyagok hiánya kimutatható, indokolt esetben: hiányállapot, elégtelen táplálkozás, lábadozás stb. esetén érdemes fogyasztani. •Célszerű szakember (háziorvos, szakorvos, gyógyszerész, dietetikus, táplálkozástudománnyal foglalkozó más képzett szakember) javaslatára fogyasztani. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet

33

34 Út a jól lét felé  •Helytelen étkezési szokások • Kényelmes életmód • Stressz •Elszigeteltség •Kiegyensúlyozott táplálkozás •Aktív életmód •Jó közérzet •Társas kapcsolatok    

35 Hiteles információk •www.diet.huwww.diet.hu •www.eum.huwww.eum.hu •www.oeti.huwww.oeti.hu •www.fvf.huwww.fvf.hu •www.meszk.huwww.meszk.hu •www.dietetika.lap.huwww.dietetika.lap.hu •www.efad.orgwww.efad.org •www.ogyei.huwww.ogyei.hu •www.espghan.huwww.espghan.hu •www.mcdonalds.huwww.mcdonalds.hu •www.eufic.orgwww.eufic.org •www.hazipatika.comwww.hazipatika.com •www.tapalaekallergia.huwww.tapalaekallergia.hu •www.mmtt.huwww.mmtt.hu •www.mave.huwww.mave.hu •www.espen.orgwww.espen.org •www.aap.orgwww.aap.org •www.újdieta.huwww.újdieta.hu •www.eatright.orgwww.eatright.org •www.fittcsalad.huwww.fittcsalad.hu •www.tinivagyok.huwww.tinivagyok.hu


Letölteni ppt "Az egészséges táplálkozás kamaszkorban Mit tudnak és mit (t)esznek? Henter Izabella Dietetikus, eü.menedzser OGYEI 2008. 11.19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések