Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlőtőkéje!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlőtőkéje!"— Előadás másolata:

1 Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlőtőkéje!
A legenda szerint a törökök ültették, de távozásukat is túlélte a világ vélhetőleg legöregebb, akár több száz éves tőkéjét, ami Pécs városának egyik rejtett kincse. A pécsi matuzsálem a mai napig terem, akár egy mázsa mediterrán különlegességet is szüretelhetnek róla. Zene: sound

2 A világ legöregebb – egyes vélemények szerint 450 éves –, középkori szőlőtőkéje terem még ma is a belvárosban, a Papnövelde utcában, azonban sajnos ezt senki sem tudja hitelesen bizonyítani. A matuzsálemi korú szőlőtövek között hivatalosan egy 350 éves maribori szőlőtőkét tartanak a legöregebbnek, amely ma látványosság. A városi legenda szerint a pécsi belvárosi ház udvarán álló szőlőtőkét még a törökök hagyták itt. Valamikor 50 éve még csak Közép-Európa legöregebb termő szőlőtőjeként tartották számon, ma már vetélytársai sajnálatos kipusztulása miatt azt mondják, a világ egyik legöregebb szőlője. Az utcáról sem látható és csak a rendszerváltás előtt kiadott útikönyvek jegyzik Pécs egyik rejtett kincsét. Mivel hivatalosan nem ismert a szőlő ültetésének dátuma és csak becsült korát tudjuk, a Guiness rekordok könyvében egy 100 évvel fiatalabb szlovén szőlő a csúcstartó. A szakemberek a pécsi matuzsálemet 450 évesnek vélik, de a legjobban kételkedők is elismerik, hogy legalább 150 éves.

3

4 Különlegessége Tóth Ödön negyven éve lakik a Papnövelde utcai házban, amelynek udvarán a szőlőmatuzsálem található. Mint mondja, néha már-már zaklatásnak érezte a turisták látogatását, különösen, amikor vasárnap reggel hat órakor csengettek be, hogy szeretnék megnézni a szőlőt. Ezért ma már nem is szerepel ez a nevezetesség az újabb kiadású útikönyvekben. A szűk udvarban meghúzódó szőlőfa (Rosa menna di vacca) kerülete hatvan centiméter, a felkúszó törzsek vaskossága pedig túltesz az emberi comb vastagságán is. Mint Tóth Ödön elmondta, átlagban egy mázsa szőlőt szoktak szüretelni, azonban idén legalább másfél mázsát várnak. A nehéz súlyt vasállványzat támasztja alá, erről csüngnek lefelé a fürtök. A szőlő tőkéjének körfogata 80 cm és hosszan kanyarog a családi ház fala mellett. A hihetetlen törzsvastagság mellett a terméshozam is meglepő, általában meghaladja az egy mázsát, a szőlőt ezért már jó régen állványzattal támasztották alá.

5

6 Tömegével csüngenek rajtuk a centis fürtök, a tőke kerülete csaknem egy méter. Korát 450 évre becsülik, valamikor a török időkben az 1500-as évek második felében ültethették. Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca vagyis magyarul rózsaszín tehéntőgy valószínűleg, mert érett formában arra hasonlít – mondta a Pécsi Napilapnak Lisicza István borász. Egy nagyon sokáig és későn termő csemege fajta, augusztus végén kezd érni, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle, annyira húsos, kemény szemei vannak, nagyon jó ízű terméssel - kemény bogyói miatt - még befőttnek is elrakható – tette hozzá a borász. Igen nagy ellenállóságának okait ma már genetikusok is kutatják, többek között a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetében. A fajta nem csak ellenálló, de igen ízletes csemegeszőlő is, vastag héjú és nehezen rothadó, ezért hosszú időre is elrakható, akár a tél közepén, januárban is elővehetőek a tökéletes fürtök.

7

8 Világszám lehetne  A hihetetlen kort megért szőlőt ma már 20 éve a ház tulajdonosa gondozza, de valamikor az Örökségvédelem gondoskodott a megfelelő metszésről és permetezésről. Reméljük, még generációkat megél és sokáig teremni fog. A szőlőfa világszám lehetne, ha úgy kezelnénk ahogy a Szlovének teszik azt Mariborban. Az ottani Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része. A szőlőtőke a Maribor Lent negyedében álló egyik ház előtt áll, többméteres hajtásai a ház ablakai alatt húzott rácsozaton futnak. A éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély. Maribor polgármestere minden évben ajándékoz szőlővesszőt más városoknak és térségeknek a barátság és együttműködés jegyében. 

9

10 Nálunk csak néhányan tudnak róla, hogy milyen kincs van Pécs birtokában. Állapota a tulajdonos szerint kataszrofális, évől évre romlik. Ha nem gondozza senki, úgy járhat, mint az Anna utcában lévő szintén több száz éves Kadarka fa, vagy a szkókói Kaliforniai mamutfenyő amelyek nyom nélkül tűntek el az elmúlt években. - A rendszerváltás óta, azaz 20 éve nem gondozza senki, előtte rendszeresen jártak ide tisztogatni, metszeni - mondja a tulajdonos. Ezt Lisicza István is megerősíti. - Valóban sokat foglalkoztunk a szőlővel, több borász társammal rendszeresen gondoztuk a védett matuzsálemet, de az új világban már senki sem kért fel minket erre - mondta a borász. 

11

12 Képek és szöveg:Internet! A zene kattintásig szól!
Hihetetlennek tűnik, De valószínűleg… igaz!!! Magyarországon Minden megtörténhet?! Jó étvágyat! Legyen Szép Napod! Képek és szöveg:Internet! A zene kattintásig szól! Papa(MI)


Letölteni ppt "Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlőtőkéje!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések