Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért."— Előadás másolata:

1 A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei
Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Kaposvár, január 21.

2 A méhészeti ágazat jelentősége
a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1%-át, az állattenyésztésnek közel 3%-át adja hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez szerepe van az ökológiai egyensúly fenntartásában A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1%-át, az állattenyésztésnek közel 3%-át adja. A méhészeti ágazat jelenleg mintegy 16  család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, így közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez, továbbá szerepe van az ökológiai egyensúly fenntartásában, ezért fontos az ágazat társadalmi szerepének erősítése, valamint e szerep erkölcsi és anyagi formában történő elismertetése.

3 Méhészeti Nemzeti Program
tekintettel az ágazat jelentőségére az unió támogatási lehetőséget biztosít az uniós források igénybevételének feltétele a méhészeti nemzeti program megalkotása a ig tartó támogatási időszakban a 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet tartalmazza a támogatások igénybevételével kapcsolatos szabályokat Tekintettel a méhészeti ágazat jelentőségére, és sajátosságaira az unió a tagállamok által viselt kiadások 50 %-ával egyenértékű társfinanszírozással támogatási lehetőséget biztosít a méhészeti ágazat fejlesztése céljából. Az uniós források igénybevételének alapvető feltétele, hogy a tagállam megalkossa a Méhészeti Nemzeti Programot, amely a programban szereplő támogatásokon keresztül hozzájárul ahhoz, hogy a méhészkedésből származó haszon megélhetést és fejlesztési forrást biztosítson a méhészek számára. A 2011–2013 között a méhészek a Méhészeti Nemzeti Programon keresztül évi mintegy 1,2 milliárd Ft támogatáshoz jutnak. Hazánk először 2004-ben, azt követően 2007-ben, majd 2010-ben készítette el a támogatások feltételéül szolgáló Méhészeti Programot. A 2010-től 2013-ig tartó támogatási időszakra szóló Méhészeti Programban meghatározott célok megvalósításával összefüggő támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a közötti végrehajtási időszakokban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének szabályairól szóló 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet tartalmazza.

4 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
a) technikai segítségnyújtás aa) a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: Méhészképzés egységesítése, külföldi ismeretek megszerzése a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) A jogcím célja a méhészképzés egységesítése, külföldi ismeretek megszerzése, a külföldi szaksajtó figyelemmel követése, a fordítások megszervezése és azok közzététele. A program keretében az OMME által elkészített kiadványon keresztül számos friss információ, kutatási eredmény, méhbetegségek leküzdését segítő új technológiai és állategészségügyi beavatkozás ismertetése jut el a méhészekhez.

5 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
a) technikai segítségnyújtás ab) regionális rendezvény, kongresszus szervezése, az azokon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel és elméleti ismeretterjesztés (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: a méhészek szakmai ismereteinek bővítése, fejlesztése, illetve szinten tartása regionális rendezvény, kongresszus szervezése, az azokon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel és elméleti ismeretterjesztés (A támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) A jogcím célja a méhészek szakmai ismereteinek bővítése, fejlesztése, illetve szinten tartása, elméleti felkészültségének növelése elsősorban előadások tartásával. Az intézkedés alapján több ezer méhész vethet részt a helyi/regionális/országos rendezvényeken, juthat el külföldön megrendezett hasonló programra. Az intézkedés sokrétű és az eltérő érdekeltségű méhészek is megtalálják a számukra hasznos programot. A helyi szinten megszervezett szakmai napok, foglalkozások a méhészek szakmai ismereteit bővítik, szinten tartják.

6 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
a) technikai segítségnyújtás ac) szaktanácsadó-hálózat működtetése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: folyamatos tájékoztatás a piaci viszonyokról, támogatási lehetőségekről, az új technológiákról, érdekképvislet szaktanácsadó-hálózat működtetése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) A szaktanácsadó hálózat a gazdálkodó méhészek számára folyamatosan nyújt tájékoztatást a piaci viszonyokról, a támogatási lehetőségekről, a méhészetben alkalmazott, illetve alkalmazható új technológiákról, a vándoroltatás, pergetés és egyéb szakmai tevékenységek hatékonyabb ellátását támogató információkról. A szaktanácsadó hálózat helyi szinten segít képviselni a gazdálkodó méhészek érdekeit a tevékenységüket felügyelő hatóságoknál, fenológiai megfigyelésekkel, adatgyűjtéssel, és az adatok közlésével hozzájárul egyes méhészeti tevékenységek eredményesebb végrehajtásához.

7 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
a) technikai segítségnyújtás ad) bemutató méhészetek látogatása (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: egy-egy kaptártípus technológiájának ismertetése, egyéb ismeretek átadása bemutató méhészetek látogatása (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Az intézkedés célja egy-egy kaptártípus technológiájának megismertetése, egyéb ismeretek átadása és gyakorlati bemutatókon keresztüli oktatása. A méhészetek kijelölése a jól működő méhészek számára lehetőséget teremt, hogy az alkalmazott ismereteiket megmutathassák másoknak, az odalátogató méhészek pedig megismerhetnek bevált, jó gyakorlatot, sok esetben új technológiát, egyes gyakorlati fogásokat.

8 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
a) technikai segítségnyújtás ae) méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzése (mézpergető, méz-szivattyú, fedelezőgép) méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Az intézkedés célja a méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzése. Ennek keretében mézpergetők, méz-szivattyúk és fedelezőgépek támogatás igénybevételével történő beszerzésére kerülhet sor. A méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatása korszerűbb eszközökkel, gyorsabb, hatékonyabb és élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő pergetést, valamint az ahhoz kapcsolódó munkafolyamatokat teszi lehetővé.

9 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
b) varroa atka elleni védekezés ba) varroa atka elleni gyógyszeres védekezés (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: elősegíti, hogy a méhészek által korábban gyakran használt, ellenőrizetlen és kevéssé hatékony szerek helyett engedélyezett gyógyszerkészítményeket használjanak, jelentős mértékben elősegíti a méhegészségügyi helyzet javulását varroa atka elleni gyógyszeres védekezés (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Ez a Nemzeti Program legnagyobb keretösszegű jogcíme. A Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés keretében az atkaölő készítmények mellett a kezelések hatékonyságát növelő répacukor- és takarmánykiegészítő-szer költségek támogathatók. A Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása elősegíti, hogy a méhészek által korábban gyakran használt, ellenőrizetlen és kevéssé hatékony szerek helyett engedélyezett gyógyszerkészítményeket használjanak a Varroa atka elleni védekezésben. A támogatás alapja az engedélyezett készítmények és a kezelés kiegészítéséhez adható cukor beszerzése, felhasználása. A fertőzöttségtől való teljes mentesség ugyan nem érhető el, de a támogatás jelentős mértékben elősegíti a méhegészségügyi helyzet javulását.

10 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
b) varroa atka elleni védekezés bb) varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) Cél: információ az atka-fertőzöttségről, illetve egy-egy kezelést követően annak hatékonyságáról varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése (a támogatás keretösszege euró/végrehajtási év) A program keretében higiénikus aljdeszkára pályázhatnak a méhészek. A támogatás feltétele között szerepelt az atkára vonatkozó kötelező adatszolgáltatás. Az adatokat felhasználva az OMME kialakította az országos atka-monitoring rendszert, amelynek eredményeit évente közzé teszi. A külföldi tapasztalatok alapján a teljes állomány 10-20%-a alá helyezett higiénikus aljdeszkákkal reális kép kapható az atka-fertőzöttségről, illetve egy-egy kezelést követően annak hatékonyságáról.

11 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
c) vándoroltatás korszerűsítése ca) kaptárok, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása, a rendszer fenntartása (a támogatás keretösszege 80  euró/végrehajtási év) Cél: az azonosítási rendszer kialakítása, majd fenntartása, működtetése kaptárok, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása, a rendszer fenntartása (a támogatás keretösszege 80  euró/végrehajtási év) A méhegészségügyi nyomon követhetőség érdekében, valamint vagyonvédelmi szempontból indokolt a méhészetek, illetve az értékesebb méhészeti felszerelések azonosítása és nyilvántartása. A támogatás célja az azonosítási rendszer kialakítása, majd fenntartása, működtetése.

12 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
c) vándoroltatás korszerűsítése cb) vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Cél: hatékonyabb, korszerűbb eszközök beszerzése vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Hazánkban eredményesen méhészkedni, biztos megélhetést biztosítani csak vándorlással lehetséges. Egy évben akár 6-8 alkalommal kell mozgatni a méhészetet. Ez gyorsan, hatékonyan, balesetmentesen csak nagyobb beruházással történhet. A vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása révén a vándoroltatás korszerűbb eszközökkel, gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban zajlik.

13 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
d) méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Cél: a forgalomban lévő mézek minőségének folyamatos vizsgálata méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Az OMME folyamatosan figyelemmel kíséri a kereskedelmi forgalomban lévő mézek minőségét. A mézek vizsgálatára hazai, és EU-n belüli laboratóriumokban kerül sor. A vizsgálati eredményeket az OMME megjelenteti, ezáltal a kereskedelmi láncok fokozottabb figyelmet fordítanak a polcaikon lévő mézek minőségére.

14 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
e) méhcsaládok számának szinten tartása (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Cél : az állomány mind állategészségügyi, mind genetikai szempontból történő cseréje a hatékony méhészkedés alapvető feltétele a méhállomány szinten tartása párzott és párzatlan méhanyákkal, anyabölcsőkkel méhcsaládok számának szinten tartása (a támogatás keretösszege 200  euró/végrehajtási év) Hazánk őshonos méhfajtája a krajnai méh. Kizárólag hatóságilag ellenőrzött, regisztrált méhtenyésztő, anyanevelő hozhat forgalomba méhanyákat. Kizárólag az ilyen anyanevelő telepről származó párzott, petéző anyákkal történő, illetve e telepekről származó egyéb állománypótlás támogatható. A méhészek az állomány mind állategészségügyi, mind genetikai szempontból történő cseréjét a hatékony méhészkedés alapvető feltételének tekintik.

15 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
f) méhészettel, méhészeti termékekkel kapcsolatos alkalmazott kutatás fa) fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításához és működtetéséhez; tartása (A támogatás keretösszege 40 000 euró/végrehajtási év) Cél: az országos megfigyelőhálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését fa) fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításához és működtetéséhez; tartása (A támogatás keretösszege 40 000 euró/végrehajtási év) Cél: az országos megfigyelő-hálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését.

16 A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései
f) méhészettel, méhészeti termékekkel kapcsolatos alkalmazott kutatás fb) méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálathoz. (A támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Cél: a vizsgálatok olyan irányú fejlesztésére van szükség, amelyek alapján a fogyasztók jobb tájékoztatása biztosítható új típusú vizsgálati módszer támogatása, természetes mézek védelme méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálathoz. (A támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Méhészettel kapcsolatos kutatás: országos megfigyelőhálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését. A megfigyelőhálózat mindenki számára elérhető adatai az időjárási körülményekről (csapadék, hőfok, szél stb.), az adott méhlegelő fenológiájáról adnak tájékoztatást. Méhészeti termékekkel kapcsolatos kutatás: a mézforgalmazásban a minőségi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy új mézminőségi problémák jelentek meg a kiskereskedelemben lévő mézek esetében. A vizsgálatok olyan irányú fejlesztésére van szükség, amelyek alapján a fogyasztók jobb tájékoztatása biztosítható. Magyarország új típusú vizsgálati módszer dolgozását kívánja támogatni, amely a természetes mézek védelmét szolgálja.

17 Nemzeti Vidékstratégia
a Nemzeti Stratégia egyik területe a Fenntartható agrárszerkezet- és termeléspolitika a méhészeti ágazathoz kötődő nemzeti stratégiai programok: Ökológiai gazdálkodás program Az ökológiai gazdálkodás fokozott támogatása, különös tekintettel az ökológiai állattenyésztés és méhészet fejlesztésére; a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra való átállásának, illetve az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésével és tanúsításával kapcsolatos költségek támogatása. Állattenyésztés-fejlesztési program fontos alprogram a Méhészeti alprogram cél a Magyar Méhészeti Nemzeti Program folytatása a Nemzeti Stratégia egyik területe a Fenntartható agrárszerkezet- és termeléspolitika a méhészeti ágazathoz kötődő nemzeti stratégiai programok: Ökológiai gazdálkodás program Az ökológiai gazdálkodás fokozott támogatása, különös tekintettel az ökológiai állattenyésztés és méhészet fejlesztésére; a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra való átállásának, illetve az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésével és tanúsításával kapcsolatos költségek támogatása. Állattenyésztés-fejlesztési program fontos alprogram a Méhészeti alprogram - cél a Magyar Méhészeti Nemzeti Program folytatása.

18 Mézek hatósági ellenőrzése
az előadás második része: mézek hatósági ellenőrzése

19 A következő diákon a október 31-ig beérkezett adatokat foglaltuk össze. Elmondható, hogy az ellenőrzött, vizsgált méztételek száma 2011-ben a korábbi évekhez képest számottevően nagyobb, ezzel együtt a kifogásolt tételek száma is nőtt, azonban ha az arányokat nézzük nem tapasztalunk számottevő növekedést. A mézet körülvevő médiaérdeklődés miatt továbbra is fokozott figyelmet fordítunk a méztételek vizsgálatára, ahogy a vizsgálati számokból is látszik.

20

21

22

23 A mézcsomagoló létesítmények számában évről évre csökkenés látható, amely valószínűleg a gazdasági helyzet nehézségeiből fakad. 2009 év - létesítmények száma: 66 2010 év - létesítmények száma: 50 2011 év – létesítmények száma: 47

24 A Hatóság a 2011-es év során kereskedelemben, valamint termelőnél vett mézmintát antibiotikum tartalmának megvizsgálása céljából. Mintavétel 108 db különböző mézből történt (pl.: akácméz, repceméz, selyemfűméz, hársméz, szelídgesztenyeméz, virágmézek), amelyek közül 26 db-ban találtunk antibiotikumot.

25 Összességében a laboratóriumok a 108 db mézből vett mintákra 3299 vizsgálatot végeztek el antibiotikum kimutatás céljából, amelyből 49 db vizsgálat eredménye mutatott pozitív eredményt, vagyis a vizsgálatok 1,5 %-a.

26 A farmakológiai hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok
Az Európai Parlament és Tanács 470/2009/EK rendelete (2009. május 6.) az állati eredetű élelmiszerekben előforduló farmakológiai hatóanyagok maradékanyag- határértékeinek meghatározására irányuló közösségi eljárásokról, a 2377/90/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről, és a 2001/82/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a 726/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról szóló rendelet A Bizottság 37/2010/EU rendelete (2009. december 22.) a farmakológiai hatóanyagokról és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határértékek szerinti osztályozásukról A farmakológiai hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok: Az Európai Parlament és Tanács 470/2009/EK rendelete (2009. május 6.) az állati eredetű élelmiszerekben előforduló farmakológiai hatóanyagok maradékanyag- határértékeinek meghatározására irányuló közösségi eljárásokról, a 2377/90/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről, és a 2001/82/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a 726/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról szóló rendelet A Bizottság 37/2010/EU rendelete (2009. december 22.) a farmakológiai hatóanyagokról és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határértékek szerinti osztályozásukról.

27 A jogszabályok alapján a mézben nem fogadható el antibiotikum
Pl. a szulfonamidokra és a trimetoprimre a méhek ill. a méz esetében nincs határérték megállapítva, a mézben jelenlévő maradékanyagok nem kerültek osztályozásra, ezért jelenlétük a mézben nem felel meg a közösségi jogszabályoknak. Kivételt az jelentene, ha e rendelet alapján az említett hatóanyag tekintetében intézkedési referenciapont került volna megállapításra, és a maradékanyagok mennyisége nem éri el vagy haladja meg ezt az intézkedési referenciapontot. Ilyen referenciapont azonban nem került megállapításra (ezt az intézkedési referenciapontot a Bizottság határozhatja meg, a tagállamok ezt nem tehetik meg.) A jogszabályok alapján a mézben nem fogadható el antibiotikum: Pl. a szulfonamidokra és a trimetoprimre a méhek ill. a méz esetében nincs határérték megállapítva, a mézben jelenlévő maradékanyagok nem kerültek osztályozásra, ezért jelenlétük a mézben nem felel meg a közösségi jogszabályoknak. Kivételt az jelentene, ha e rendelet alapján az említett hatóanyag tekintetében intézkedési referenciapont került volna megállapításra, és a maradékanyagok mennyisége nem éri el vagy haladja meg ezt az intézkedési referenciapontot. Ilyen referenciapont azonban nem került megállapításra (ezt az intézkedési referenciapontot a Bizottság határozhatja meg, a tagállamok ezt nem tehetik meg.)

28 Méhészetet is érintő várható jogszabály-módosítások
A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII. 26.) Korm. Rendelet A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozat 1. mellékletének 77. pontja a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos kormányhivatali munkavégzés egyszerűsítését írja elő, amely által olyan jogszabályi módosítások kerülnek a közeljövőben bevezetésre, mellyel a méhészkedéssel foglalkozó őstermelők igazolványának kiváltása és érvényesítése egyszerűsödhet. Jelenleg módosítás alatt van – ugyan a méhészkedést nem közvetlenül érintő – a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet is, amely által szintén egyszerűsödni fog az ügyintézés.

29 Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások
2011. április 1.: Megkezdte működését a Méhegészségügyi Európai Uniós Referencialaboratórium (Franciaország) 2011. május 17.: Elfogadásra kerültek a Magyar EU Elnökség alatt kidolgozott „Tanácsi következtetések a méhek egészségi állapotáról” 2011. szeptember: Magyarország is részt kíván venni az EURL által szervezett önkéntes kísérleti felügyeleti programban, mely a méhek egészségi állapotának felmérésére irányul, ezért benyújtottuk programtervezetünket az EU Bizottsága felé. A január 1-jétől június 30-ig tartó programra összesen 20 tagállam nyújtott be programtervezetet. Az EU Bizottsága által a programok társfinanszírozására szánt keretösszeg: EUR. Még nem született döntés arról, hogy az egyes tagállamok pontosan mekkora összegre számíthatnak. Jelenleg minden résztvevő tagállamot közvetlenül keres meg a Bizottság a végrehajtandó program további részleteire vonatkozóan. Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások április 1.: Európai Uniós Referencialaboratórium a méhek egészségéért. A Bizottság által eddig elért egyik legfőbb eredmény a méhek betegségeit vizsgáló közösségi-referencialaboratórium felállítása, mely hivatalosan április 1-jével kezdte meg működését. A 87/2011/EU Bizottsági Rendelet melléklete pontosan meghatározza a referencialaboratórium működésének feltételeit és feladatait május 17.: Tanácsi következtetések a méhek egészségi állapotáról A Magyar EU Elnökség alatt, a méhegészségügyi dosszié keretén belül végzett munka eredményeként sikerült mind a 27 Tagállam egyetértésével elfogadtatni a méhek egészségi állapotáról szóló tanácsi következtetéseket. A jövőben ezen Tanácsi Következtetések adnak iránymutatást az Európai Bizottság részére, hogy melyek azok a méhegészségügyi prioritások, amelyek a Tagállamok véleménye alapján sürgős közösségi szintű fellépést igényelnek. Tekintettel arra, hogy a 27 Tagállam szakminisztere egyöntetűen szavazta meg a Tanácsi Következtetéseket, az abban foglaltakat a Bizottságnak kötelezően figyelembe kell vennie a méhegészségügyben folytatott jogalkotó munkája során szeptember: Méhegészségügyi Kísérleti Felügyeleti Program Országunk is részt kíván venni az Európai Uniós Referencialaboratórium által szervezett önkéntes kísérleti felügyeleti programban, mely a méhek egészségi állapotának felmérésére irányul, ezért 2011 őszén benyújtottuk programtervezetünket az Európai Bizottság felé. A január 1-jétől június 30-ig tartó programra összesen 20 tagállam nyújtott be programtervezetet. Az Európai Bizottság által a programok társfinanszírozására szánt keretösszeg: EUR. Még nem született döntés arról, hogy az egyes tagállamok pontosan mekkora összegre számíthatnak. Jelenleg minden résztvevő tagállamot közvetlenül keres meg a Bizottság a végrehajtandó program további részleteire vonatkozóan.

30 Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 2.
2011. november 15.: Az Európai Parlament elfogadta „A méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról” szóló magyar EP képviselői jelentést. Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai a kutatás és a tudományos ismeretek elterjesztése tárgykörben: - a méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét emelni szükséges; - szükség van a méhkaptárak egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására; - ún. „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozásának támogatása; - a méhek egészségi állapotát veszélyeztető tényezőkre vonatkozó ökotoxikológiai vizsgálatokra vonatkozó információk tagállamok, laboratóriumok, méhészek, gazdálkodók és a tudósok közötti megosztásának elősegítése (weboldal minden tagállami nyelven). 2011. november 15-én az Európai Parlament elfogadta „A méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról” szóló, magyar EP képviselő (Dr. Tabajdi Csaba) által készített jelentést. Az EP jelentés figyelembe vette többek között az előbb említett Tanácsi Következtetésekben hangsúlyozott teendőket. A következő diákon a különböző tárgykörökre bontott EP jelentés Európai Bizottság számára címzett azon megállapításai kerülnek kiemelésre, amelyek közvetlenül is érinthetik a magyar méhészeket. A kutatás és a tudományos ismeretek elterjesztése tárgykörben: A méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét emelni szükséges: Az EP felhívja a Bizottságot, hogy a következő pénzügyi keretben emelje a méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét. A kutatások elsődleges irányai legyenek technológiai fejlesztések: a betegségek megelőzése és ellenőrzése érdekében (különös tekintettel a környezeti tényezők által a méhkolóniák immunrendszerére gyakorolt hatásra és a betegségek közötti kölcsönhatásra) fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításával és a nem vegyi jellegű megoldások előtérbe helyezésével; állatgyógyászati termékek kifejlesztésével az Unió méhállományának jelenlegi megbetegedéseit előidéző tényezők (elsősorban a Varroa destructor méhatka) ellen. Az EP támogatja az olyan tenyésztési programokat, amelyek a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni tűrőképességre összpontosítanak (különösen a Varroa-atka kór tekintetében). Szükség van a méhkaptárok egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására: Az EP kéri a Bizottságot, hogy a méhész szervezetekkel való együttműködésben segítse elő megfelelő nemzeti felügyeleti rendszerek létrehozását és alakítson ki uniós szintű követelményeket az összehasonlítás lehetővé tétele érdekében. Az EP hangsúlyozza, hogy szükség van a méhkaptárok egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására, amelyet évente felülvizsgálnak és frissítenek. Az azonosítás és a nyilvántartás finanszírozása ne a méz Európai Unión belüli termelésének és forgalomba hozatalának fejlesztésére irányuló, már létező programokból származzon (1221/97/EK rendelet). Ún. „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozásának támogatása: Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy a környezeti feltételek és a méhészeti és mezőgazdasági gyakorlatok által a méhek egészségére gyakorolt hatás nyomon követése céljából támogassa a „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozását. Az EP kéri a Bizottságot a méhek egészségi állapotát veszélyeztető tényezőkre vonatkozó ökotoxikológiai vizsgálatokra vonatkozó információk tagállamok, laboratóriumok, méhészek, gazdálkodók és a tudósok közötti megosztásának elősegítésére. A Bizottság a vonatkozó weboldalát az érintett tagállamok valamennyi hivatalos nyelvén tegye elérhetővé.

31 Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 3.
Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai az állatgyógyászati termékek vonatkozásában: - közös iránymutatások bevezetésének szükségessége az ágazatban alkalmazott állat-egészségügyi kezelésekre vonatkozóan (különös tekintettel a Varroa-atkára); - az elővigyázatosság elvét követve az egész EU-ban be kell tiltani a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják használatuk veszélytelenségét; - rugalmasabb szabályokat kell kidolgozni a méhek egészségi állapotával kapcsolatos állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében; - gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-határértékeinek bevezetése. Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai az állatgyógyászati termékek vonatkozásában: Közös iránymutatások bevezetésének szükségessége az ágazatban alkalmazott állat-egészségügyi kezelésekre vonatkozóan (különös tekintettel a Varroa-atkára); Az elővigyázatosság elvét követve az egész EU-ban be kell tiltani a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják használatuk veszélytelenségét: Különös figyelmet kell fordítani a szisztemikus jellemzőkkel bíró peszticidekre, amelyek emésztési, hormonális és idegrendszeri zavarokat okozhatnak (pl. a neonikotinoid-félék, a fenilpirazolok stb.). Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az elővigyázatosság elvét és az egész EU-ban tiltsa be a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják, hogy használatuk nem jár a méhek toxinoknak való krónikus mértékű kitettségével, illetve hogy használatuk nem jelent veszélyt a környezetre és az emberi egészségre. Rugalmasabb szabályokat kell kidolgozni a méhek egészségi állapotával kapcsolatos állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében: Az EP felhívja a Bizottságot, hogy dolgozzon ki rugalmasabb szabályokat a méhek egészségi állapotával kapcsolatos – többek között a természetes eredetű és egyéb, a rovarok egészségét nem befolyásoló – állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében. Az EP üdvözli az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslatot, ugyanakkor megjegyzi, hogy az, hogy a hozzáférés az ilyen termékekhez jelenleg korlátozott, nem indokolhatja a méhcsaládokat érintő egyéb opportunista kórokozók kezelésére szolgáló antibiotikumok bejegyzését/forgalomba hozatalát, mivel ez hatással van a méhek által előállított termékek minőségére és az ellenálló képességre. Gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-matárértékeinek a bevezetése: Az EP üdvözli az Európai Bizottság azon szándékát, hogy a megbetegedett méhek kezelését akadályozó jelenlegi jogbizonytalanság felszámolása érdekében az úgynevezett lépcsőzetes eljárás keretében be kívánja vezetni a gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-határértékeit.

32 Méhészeti támogatások 1. – 3/2011. (I. 18.) MVH Közlemény
A 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján igényelhető méhészeti támogatások: méhészeti képzés országos koordinálása, méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális rendezvény, kongresszus szervezése, és az azon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel, elméleti ismeretterjesztés, szaktanácsadó-hálózat működtetése, bemutató méhészetek látogatása, méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése, varroa atka elleni gyógyszeres védekezés, varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása és fenntartása, vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése, a méhcsaládok számának szinten tartása, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése, méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálata A 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján az alábbi méhészeti támogatásokat igényelhetik a termelők: méhészeti képzés országos koordinálása, méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális rendezvény, kongresszus szervezése, és az azon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel, elméleti ismeretterjesztés, szaktanácsadó-hálózat működtetése, bemutató méhészetek látogatása, méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése, varroa atka elleni gyógyszeres védekezés, varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása és fenntartása, vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése, a méhcsaládok számának szinten tartása, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése, méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálata

33 Méhészeti támogatások 2. – 3/2011. (I. 18.) MVH Közlemény
A támogatási kérelmeket jogcímenként külön kell benyújtani. Előfeltétel: MVH ügyfél nyilvántartásában „pénzügyi kapcsolattal rendelkező ügyfél” státusz Szükséges nyomtatványok, benyújtandó mellékletek: 3/2011. (I. 18.) MVH közlemény sz. mellékletei Benyújtás helye: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Támogatás kifizetése: a határozat közlésétől számított tizenöt munkanapon belül, de legkésőbb I. időszak (2010. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig II. időszak (2011. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig III. időszak (2012. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig Ellenőrzési formák: adminisztratív ellenőrzések és/vagy helyszíni ellenőrzés A támogatási kérelmeket jogcímenként külön kell benyújtani. Előfeltétel, hogy a pályázó az MVH ügyfél nyilvántartásában „pénzügyi kapcsolattal rendelkező ügyfél” státuszban szerepeljen. Szükséges nyomtatványokat, benyújtandó mellékleteket a 3/2011. (I. 18.) MVH közlemény tartalmazza (1-17. sz. mellékletek) Benyújtás helye: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Támogatás kifizetése: a határozat közlésétől számított tizenöt munkanapon belül, de legkésőbb I. időszak (2010. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig II. időszak (2011. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig III. időszak (2012. szeptember 1. – augusztus 31.) esetében: október 15-ig Ellenőrzési formák: A támogatási feltételek teljesítését az MVH az adminisztratív ellenőrzések mellett helyszíni ellenőrzés keretében is vizsgálhatja.

34 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések