Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Scoliosis Gerincferdülés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Scoliosis Gerincferdülés."— Előadás másolata:

1 scoliosis Gerincferdülés

2 A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Egy idő elteltével a csigolyák mozgékonysága lecsökken és gerincünket nem tudjuk teljesen kiegyenesíteni. Ha egyszer ez az állapot kialakult, sajnos többé nem kapjuk vissza születéskori egészséges gerincoszlopunkat, az állapotunkon azonban javíthatunk - még felnőttkorban is A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen!

3 A felső háti szakasz görbülete többnyire jobbra hajlik, míg az alsó háti szakaszé balra. Ennek eredményeképpen a jobb váll rendszerint magasabban áll, mint a bal. Az egyik csípő is magasabban lehet, mint a másik. A gerincferdülés gyermekekben gyakran púpossággal együtt alakul ki (kifoszkoliózis).

4 További 15% kiváltó okai:
Fejlődési rendellenesség Anyagcsere zavar Izomsorvadás Funkcionális és strukturális is lehet a gerincferdülés.

5 1. Funkcionális scoliosis:
Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. A.) Elsődleges funkcionális scoliosis:Az elsődleges funkcionális scoliosis kezelésének célja a hátizomzat megerősítése. Ez a típusú funkcionális scoliosis általában nem rosszabbodik, valamint nem alakul át strukturális scoliosissá.

6 B.) Másodlagos funkcionális scoliosis:
az egyik alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre. A rövidebb oldali medencefél lentebb kerül és a ferde medenceállás kompenzálásaként alakul ki a rövidült oldal felé konvex ágyéki scoliosis. A végtaghosszkülönbség korrekciójával /sarokemeléssel/ a scoliosis korrigálható.

7 2. Strukturális scoliosis:
A.) Ismeretlen eredetű- (idiopáthiás scoliosis ) - infantilis típus 0-3 éves korig - juvenilis típus 3-10 éves korig - adolescens típus 10 éves kor felett Strukturális scoliosisok kezelésénél fél évenkénti ortopédiai és gyógytornász kontroll szükséges. Minden olyan esetben, ahol a gerincferdülés az előzetes eredményeket összevetve rosszabbodást mutat, intenzívebb kezelést kell alkalmazni, aminek célja, hogy minimum a progressziót megakadályozzuk és jó esetben javulást érjünk el. B.) Ismert eredetű - congenitális (veleszületett) - neuromusculáris ( syringomyelia, polyomyelitis anterior acuta, ICP, Friedrich ataxia, Charcot-Marie-Tooth betegség, myelomeningocele, arthrogryposis, dystrophia musculorum progressiva, spinalis muscularis atrophia, gerincvelő sérülés) - rendszerbetegségekhez társuló ( Marfan sy., neurofibromatosis, osteogenesis imperfecta)

8 Strukturális scoliosisok kezelésénél fél évenkénti ortopédiai és gyógytornász kontroll szükséges. Minden olyan esetben, ahol a gerincferdülés az előzetes eredményeket összevetve rosszabbodást mutat, intenzívebb kezelést kell alkalmazni, aminek célja, hogy minimum a progressziót megakadályozzuk és jó esetben javulást érjünk el.

9

10

11 Panaszok és tünetek Enyhe gerincferdülés nem jár panaszokkal, hosszabb ülés vagy állás során a hát fájdalmassá és merevvé válhat. Már a szokásos fizikális vizsgálattal is könnyen felismerhető. Alaki eltérés és idült fájdalom alakulhat ki a későbbiekben, sőt a belső szerveket is károsíthatja.

12 Kezelési lehetőségek:
Schroth terápia: A gerincferdülés korrekciójának eléréséhez különböző aszimmetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenzionális légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk.

13 A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása melletti izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrigálása, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A rendszeres kezeléssel, tapasztalataink alapján hosszútávon is tartós eredmények érhetők el.

14 Korzett (fűző)

15 A korzettkezelés akkor válik szükségessé, ha valószínűsíthető, hogy a gyógytorna kezelés önmagában nem lesz elegendő a görbület korrigálására. A korzett elkészítése az ortopédtechnikus feladata. A folyamatban döntő szerepet játszik az ő és az orvos tapasztalata ( helyes méretvétel). Ezen okból kifolyólag fontos, hogy a korzettellátás egy team kezében maradjon, mégpedig olyan team kezében amely évente legalább 20 ilyen beteget ellát. A korzett hatékonysága függ a korrekciós effekt minőségétől és a hordási időtől. A jó korrekcióért a technikus és az orvos, a hordási időért a páciens felelős.

16 Operáció Amennyiben a gerincferdülés mértéke meghaladja az 50 fokot,általában operáció javasolt. A későn fellépő úgynevezett idiopátiás adoleszcens scoliosis esetén, amennyiben szív-, és légzőszervi problémákkal nem állunk szemben, orvosi szemszögből nem feltétlenül szükséges az operáció. Ebben az esetben a páciensek inkább esztétikai okokból választják ezt a megoldást. A korán fellépő gerincferdüléseknél, amelyek már kisgyermekkorban nagyfokú rosszabbodást mutatnak, relatív korán jön szóba a betegség műtéti megoldása. Ez szintén érvényes az ideg- izom megbetegedésekben szenvedő gyermekeknél is.

17 Általános kezelési elvek:
10 fok alatti görbület esetén: Egy ilyen kisfokú görbület alig látható. Amennyiben ez a pubertás előtt diagnosztizálódik, félévenkénti orvosi kontroll szükséges, a rosszabbodás lehetőségének fennállása miatt. A vizsgálatok a pubertás ideje alatt negyedéves időszakonként ajánlottak. Kb. két évvel a pubertás után nem számolhatunk a görbület további előrehaladtával, szintúgy felnőttkorban a változás korának megjelenéséig.

18 10-20 fok Ilyen típusú görbületek esetén rendszeres gyógytorna kezelés szükséges, főként a pubertás ideje alatt. Egy növekedési sub után szükségessé válhat egy intenzív gyógytorna kezelés, (kórházi tartózkodás) a korzett szükségességének elkerülése érdekében. Felnőttkori fokos ferdülés a változás korának elérésekor vagy fájdalom esetén igényel fokozott figyelmet.

19 20-30 fok A növekedés, csontosodás befejeződésének időpontja előtt kimutatott ilyen nagyságú görbületek esetén a kezelést igen komolyan kell vennünk. Kezelés nélkül a 4-6 éves kor körül fellépő gerincferdülés a pubertás befejeztéig 100 fok feletti rosszabbodást is elérhet. A spontán javulás valószínűsége ebben az esetben elenyészően kicsi, emiatt nagyon fontos az ambuláns gyógytorna, a kórházi rehabilitáció és a korai fűzőkezelés. Egy ilyen komplex kezeléssel már a görbület kialakulásának korai fázisában lényegesen nagyobb fokú egyenesedést, és ezzel kedvezőbb helyzetet érhetünk el a pubertás alatti fejlődéshez.

20 30-50 fok: 6-10 éves kor között diagnosztizált ilyen nagyságú görbület sürgős kezelést igényel. Gyógytorna, fűzőkezelés, intenzív kórházi rehabilitáció ellenére is számolhatunk a pubertás ideje alatti rosszabbodással. Minden kezdeményezésnek a pubertás kor előtt ennek megakadályozására kell irányulnia. A növekedés befejeződése után továbbra is szükséges terápia célja az operáció elkerülése. A korzettkezelés ebben az esetben hosszú ideig tartó, a rosszabbodás megelőzésére irányul. A terápia felnőtt korban is szükséges, kb. éves orvosi kontrollal.

21 50 fok felett: Ha 4 és 6 éves kor között a ferdülés mértéke eléri az 50 fokot, kedvezőtlen prognózissal számolhatunk. Az operáció elkerülésének valószínűsége nagyon csekély. A kezelés célja az operáció időpontjának minél későbbre tolása. A rendszeres, napi gyakorlásra óriási hangsúlyt kell fektetnünk. A kontrollvizsgálatok között eltelt idő nem haladhatja meg a három hónapot. A pubertás idején a görbület rosszabbodása legtöbbször a gondos kezelés ellenére is megállíthatatlan. Amennyiben a rosszabbodás már a pubertás előtt nagy méreteket ölt, az operáció sürgőssé válik. Amennyiben más betegségekből kifolyólag ez mégsem végezhető el, rendkívül fontos a ferdülés mértékét a kezeléssel 90 fok alatt tartani. Amennyiben ez sikerül, nem kell számolnunk a felnőttkori szív-, és keringési problémákkal.

22 Köszönjük a figyelmet! : )


Letölteni ppt "Scoliosis Gerincferdülés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések