Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mozgásrendszer elváltozásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mozgásrendszer elváltozásai"— Előadás másolata:

1 A mozgásrendszer elváltozásai
Készítette : Abonyi Vivien 10.a

2 A gerincferdülés A gerincoszlop háti tájékán jobb vagy bal irányú elhajlása a gerincferdülés, amihez legtöbbször a csigolyák elfordulása is társul. Sok esetben az oka ismeretlen, de csont és izomrendszer rendellenességei is kialakíthatják. Különböző életkorokban jelenhet meg.

3 A láb boltozatainak eltérései közismert nevén lúdtalp és harántsüllyedés
A boltozatokat a talp erős szalagja és az izmok tarják fenn. Lúdtalp: a láb hosszúirányú boltozatának laposodása Harántsüllyedés : a láb boltozatának süllyedése. A görbületek még a test súlya alatt sem változnak. Járásnál a lábboltozat rugalmassága igen fontos. Lúdtalp, illetve harántsüllyedés esetén a boltozat ellaposodik, veszít rugalmasságából, amelyet a láblenyomatból is lehet látni.

4 A mozgásrendszer sérülései
A mozgásrendszer sérülései közül a leggyakoribbak a törések, ficamok, rándulások és az ín- és izomsérülések illetve szakadások. Ezen kívül a koponya-, gerinc és mellkas sérülések. Ezek a sérülések legtöbbször sport vagy szabadidős balesetek. Gondoljunk, pl. a futball okozta alsóvégtag sérüléseire, a sekély vízbe való fejesugrás okozta bénulással járó balesetekre. Az okok másik nagy csoportja a közlekedési balesetek, hiszen pl. egy-egy balesetnél a csont- és izomrendszer több része is sérülhet egy időben.

5 A mozgásrendszer gyulladásai
A mozgásrendszer gyulladásos megbetegedései közöl leggyakrabban az ízületek érintettek. Ezek a betegségek nem csak fájdalmakkal, duzzanattal járnak, hanem mozgáskorlátozás is kísérheti, pl. nem tudja a térdét kinyújtani. A gyulladás kiterjedhet egy-egy ízületre, de akár mindet érintheti. A csonthártya sérülése járhat gyulladásos folyamattal, amit igen erős fájdalom kísér. A kéz fizikai megerőltetésekor kialakulhat ínhüvelygyulladás, ami az érintett kéz kímélését követeli meg használójától.

6 A mozgásrendszer degeneratív betegségei
Degeneratív megbetegedések során a szövetek sejtjeinek összetétele különböző kórokok hatására megváltozik. Legismertebbek a csigolyák közötti porckorongok elváltozásai, a hétköznapi nyelven „lumbágónak” nevezett tünetcsoport, a teniszkönyök, valamint az egyes inak és izületi szalagok elváltozásai. A csigolyák közti porckorongok nem csak elváltozhatnak, hanem el is kophatnak Kopások során a kitüremkedés lehetősége miatt kialakulhat gerincsérv, ami igen fájdalmas állapot. A sérv fekvésre visszahúzódhat, de fontos, hogy kemény alapon feküdjön a beteg.

7 A mozgásrendszer daganatos elváltozásai
A mozgásrendszer daganatos megbetegedései lehetnek elsődlegesek – a daganat innen indul ki – és máshol keletkező daganat áttétei. A csontvázrendszer daganatos betegségei közül az önálló megjelenés, illetve melldaganat áttétet képezhet a csontrendszerbe.

8 VÉGE Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A mozgásrendszer elváltozásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések