Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helytelen testtartás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helytelen testtartás."— Előadás másolata:

1 Helytelen testtartás

2 Testtartás Testtartáson tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej,törzs, végtagok tartását. A szervezet (tartó, és mozgatórendszere ) által fenntartott helyzetet értjük tartás alatt.

3 Fiatalon… Alapvetően minden ember testtartása 4-5 éves koráig mondhatni tökéletes. Ilyenkor még az idegrendszeri beidegződések eredeti állapot szerint működnek. Mozgáskoordináció és az egyensúly szinte tökéletes  könnyed és harmonikus mozgás. Az ember ösztönösen tudja, hogy hogyan tud a legenergiatakarékosabban, és biztonságosan mozogni.

4 Helyes testtartás Helyes tartás esetén egyensúlyi helyzet van a test saját erõi, és a testre ható nehézségi erõ között.  A testtartás az egyén jellemzõ tulajdonsága, melyet szerzett, örökletes tulajdonságok befolyásolnak.

5 Helyes testtartás Az izületi tokok és szalagok feszülése a fiziológiásnak megfelelõ. A tartásért felelõs izmok erõkifejtése minimális. Az izületi felszinek terhelése egyenletes.

6 Testtartási hibák okai:
Hanyag tartás A tanulók hibás felfogásából ered. Tartási gyengeség Izomgyengeség következménye.

7 Hanyag testtartás A helytelen testtartás miatt például túlzott háti vagy ágyéki gerincoszlop görbület alakulhat ki. Hanyag tartás: hajlott hát lógatott fej lomha járás előreengedett vállak

8 Gerincferdülés Gerincferdülésen a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.  A csigolya elfordulása (torzió).

9 Gerincferdülés okai: A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg- izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A kezelhető esetek nagy részét az (idiopáthiás)ismeretlen eredetű esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk. 

10 Lúdtalp Folyamatos cipőhasználat, valamint az egyenletes, sima talajon való járás már különösebb erőfeszítés nélkül hozhat létre olyan jellegű problémákat, mint pl. a lúdtalp. Ha a boka befelé esik, és a lábujjak szétállnak, akkor valószínűleg lúdtalpunk van

11 Probléma Később, az évek múlásával, ha ez az állapot tartóssá válik, maradandó rendellenességek alakulnak ki. Csökken a törzs és hátizmok teherbíró képessége, valamint a helyes tartáshoz szükséges akaraterő hiánya és pszichés tényezők is szerepet játszanak.

12 Köszönöm a figyelmet!  Osváth Fanni


Letölteni ppt "Helytelen testtartás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések