Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testtartáson tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej,törzs, végtagok tartását. A szervezet (tartó, és mozgatórendszere ) által.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testtartáson tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej,törzs, végtagok tartását. A szervezet (tartó, és mozgatórendszere ) által."— Előadás másolata:

1

2 Testtartáson tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej,törzs, végtagok tartását. A szervezet (tartó, és mozgatórendszere ) által fenntartott helyzetet értjük tartás alatt.

3  Alapvetően minden ember testtartása 4-5 éves koráig mondhatni tökéletes.  Ilyenkor még az idegrendszeri beidegződések eredeti állapot szerint működnek.  Mozgáskoordináció és az egyensúly szinte tökéletes  könnyed és harmonikus mozgás.  Az ember ösztönösen tudja, hogy hogyan tud a legenergiatakarékosabban, és biztonságosan mozogni.

4  Helyes tartás esetén egyensúlyi helyzet van a test saját erõi, és a testre ható nehézségi erõ között.  A testtartás az egyén jellemzõ tulajdonsága, melyet szerzett, örökletes tulajdonságok befolyásolnak.

5  Az izületi tokok és szalagok feszülése a fiziológiásnak megfelelõ.  A tartásért felelõs izmok erõkifejtése minimális.  Az izületi felszinek terhelése egyenletes.

6 Hanyag tartás A tanulók hibás felfogásából ered. Tartási gyengeség Izomgyengeség következménye.

7  A helytelen testtartás miatt például túlzott háti vagy ágyéki gerincoszlop görbület alakulhat ki.  Hanyag tartás: hajlott hát lógatott fej lomha járás előreengedett vállak

8  Gerincferdülésen a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük.  Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.  A csigolya elfordulása (torzió).

9  A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg- izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak.  A kezelhető esetek nagy részét az (idiopáthiás)ismeretlen eredetű esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.

10  Folyamatos cipőhasználat, valamint az egyenletes, sima talajon való járás már különösebb erőfeszítés nélkül hozhat létre olyan jellegű problémákat, mint pl. a lúdtalp.  Ha a boka befelé esik, és a lábujjak szétállnak, akkor valószínűleg lúdtalpunk van

11  Később, az évek múlásával, ha ez az állapot tartóssá válik, maradandó rendellenességek alakulnak ki. Csökken a törzs és hátizmok teherbíró képessége, valamint a helyes tartáshoz szükséges akaraterő hiánya és pszichés tényezők is szerepet játszanak.

12 Köszönöm a figyelmet! Osváth Fanni


Letölteni ppt "Testtartáson tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej,törzs, végtagok tartását. A szervezet (tartó, és mozgatórendszere ) által."

Hasonló előadás


Google Hirdetések