Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gerincferdülés Scoliosis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gerincferdülés Scoliosis."— Előadás másolata:

1 Gerincferdülés Scoliosis

2 Gerincferdülésen a Gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a hát szakaszon úgynevezett bordapúp, azágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

3 Érintettsége: A gerincferdülések túlnyomó része éves korban alakul ki. E korosztály 4%-ánál kimutatható ez a rendellenesség. Közülük is a legtöbbjük, mintegy 70% lány.

4 A gerincferdülés kialakulása
A okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A konzervatívan (operációs beavatkozás nélkül) kezelhető esetek nagy részét az idiopáthiás (ismeretlen eredetű) esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.

5 Tünetei: Az enyhe gerincferdülés általában nem okoz tüneteket. Hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága érezhető. Ezt követheti háti izomfájdalom, mely súlyosbodik. Súlyos fokú gerincferdülés esetén a légzőmozgások akadályozottsága miatt légzési elégtelenség, valamint másodlagos szívbetegség alakulhat ki. A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, hátfájdalom, csökken a fizikai terhelhetőség.

6 Röntgen vizsgálattal kimutatható a gerincferdülés.
Diagnoztizálása: A fizikális vizsgálat abból áll, hogy görbe e a gerinc oldalról, előről, és vissza. Az orvos kérni, hogy vetkőzzön le a beteg deréktól felfelé, hogy jobban lát-e rendellenes görbéket. Majd a beteget kéri, hogy hajoljon le, és próbálja megérinteni a lábujjait. Az orvos is megvizsgálja, hogy szimmetrikus a test, és a csípő és a váll azonos magasságban vannak e. Bármilyen bőrelváltozás is meghatározza majd, és azt sugallják, hogy a gerincferdülés születési rendellenesség. Röntgen vizsgálattal kimutatható a gerincferdülés.

7 A gerincferdülés típusai
Az életkortól és az érintett szegmenttől függően több típust különböztetünk meg. A korai megjelenés kedvezőtlen hatással van a lefolyásra. Az életkor, a nem, az első menstruáció időpontja, a csontosodás ideje, a görbület nagysága, a görbület lokalizációja is enged a lefolyásra következtetni. Két fő csoportot különböztetünk meg:

8 1. Funkcionális scoliosis:
Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. Kialakulhat minden kideríthető ok nélkül, vagy lehet másodlagosan konkrét okhoz kapcsolódva. Az elsődleges funkcionális scoliosis kezelésének célja a hátizomzat megerősítése. Ez a típusú funkcionális scoliosis általában nem rosszabbodik, valamint nem alakul át strukturális scoliosissá. A másodlagos funkcionális scoliosis az egyik alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre.

9 2. Strukturális scoliosis:
A.) Ismeretlen eredetű – idiopáthiás scoliosis infantilis típus 0-3 éves korig juvenilis típus 3-10 éves korig adolescens típus 10 éves kor felett

10 congenitális (veleszületett) neuromusculáris (gerincvelő sérülés)
B.) Ismert eredetű congenitális (veleszületett) neuromusculáris (gerincvelő sérülés) rendszerbetegségekhez társuló

11 Strukturális scoliosisok
kezelésénél fél évenkénti ortopédiai és gyógytornász kontroll szükséges. Minden olyan esetben, ahol a gerincferdülés az előzetes eredményeket összevetve rosszabbodást mutat, intenzívebb kezelést kell alkalmazni, aminek célja, hogy minimum a progressziót megakadályozzuk vagy jobb esetben javulást érjünk el.

12 Kezelési lehetőségek:
Schroth terápia A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenziós légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása melletti izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrigálása, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A rendszeres kezeléssel, tapasztalataink alapján hosszútávon is tartós eredmények érhetők el.

13 Korzett (fűző) A korzettkezelés akkor válik szükségessé, ha valószínűsíthető, hogy a gyógytorna kezelés önmagában nem lesz elegendő a görbület korrigálására. Ez általában 20 fok feletti görbületek esetén jön szóba. A korzett elkészítése az ortopédtechnikus feladata. A folyamatban döntő szerepet játszik az ő és az orvos tapasztalata.

14 Operáció Amennyiben a gerincferdülés mértéke meghaladja az 50 fokot, általában operáció javasolt. A korán fellépő gerincferdüléseknél, amelyek már kisgyermekkorban nagyfokú rosszabbodást mutatnak, relatív korán jön szóba a betegség műtéti megoldása. Ez szintén érvényes az ideg-izom megbetegedésekben szenvedő gyermekeknél is.

15 Sport A gerincferdüléses gyermekek eltiltása mindennemű iskolai vagy szabadidős sporttól, nem megalapozott. Sporttal ezeknél a gyermekeknél is növelhető a terhelhetőség, ami jó irányba befolyásolja a későbbi állapot alakulását. Nem kevésbé érdekes végiggondolni, mennyire kedvezőtlen pszichés helyzetbe tudjuk kényszeríteni a gyermeket az iskolai sportoktól való teljes eltiltással.

16 Gerincferdülés megelőzése sporttal
A strukturális scoliosis rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé. A funkcionális scoliosis kialakulására különösen hajlamosít a mozgásszegény életmód. A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hátizomzat erősítésének. A hátizomzat erősítése szempontjából a legjobb választás az úszás. Ha aszimmetrikus sportot választunk, mint például a tenisz, mely jellemzően az egyik oldalon jobban erősíti az izmokat, akkor is érdemes kiegészítenünk a sportolást úszással, melynek segítségével az izomzat erősödése egyensúlyba hozható. A kornak megfelelő edzettségi állapot és testsúly fenntartása csökkentheti a funkcionális gerincferdülés előfordulását.

17 Köszönjük a figyelmet! :)


Letölteni ppt "Gerincferdülés Scoliosis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések