Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Helytelen Testtartás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Helytelen Testtartás"— Előadás másolata:

1 A Helytelen Testtartás

2 Lúdtalpat elősegítő tényezők:
A lúdtalp A lapos talp csecsemő és kisgyermekkorban természetes dolog. A viszonylag csekély megterhelés ugyanis még nem alakította ki a talp boltozatát. Óvodás korban azonban már kialakul a talp élettani formája, míg ennek elmaradása kisebb-nagyobb mozgászavarokhoz vezethet. Normális esetben a láb három fő támaszkodási ponton ér le a talajra: a nagylábujj „bütykénél”, a kisujj mögött; a külső talpszélen, valamint a sarokcsont végénél. Ha ezek a boltozatok – egyenként vagy együttesen - lelapulnak, romlik a láb keringése. Lúdtalpat elősegítő tényezők: Korai talpra állás. Kifelé fordított lábfejjel való járás. (Főleg kisgyereknél) A láb alakjától eltérő cipő viselése. A sima, kemény talajon való járás. A láb edzés nélküli túlzott túlerőltetése.

3 A lúdtalp leggyakrabban két deformitásra vezethető vissza:
A talp haránt- és esetleg a hosszanti boltozatának ellapulására. A láb alaki deformitására. (A sarok befelé dől, az Achilles-ín ív alakban fut le, befelé néző domborulattal, a belső boka erősen kiugrik.)

4 Gerincferdülés A év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb %-a lányoknál fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák.

5

6

7 Gerincsérv A gerincsérv tulajdonképpen nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető. gerincsérv előfordulási helye leggyakrabban a nyaki szakaszon a 6-7-es csigolya között, az ágyéki szakaszon pedig a 4-5-ös, valamint az 5-ös ágyéki és az 1-es keresztcsonti csigolya között jellemző. Az okok különbözőek lehetnek. Általában a rosszirányú terhelés, de nem kevés esetben vibrációs erők születési vagy degeneratív csigolya-elváltozások okozzák a porckorong elváltozását. Egy nem megfelelő izomkondíció a gerincsérv kialakulásának lehetőségét emeli.

8

9 Lumbágó és az isiász Lumbágón és isiászon az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat. Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is előfordul, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások miatt. A lumbágó és az isiász önmagukban nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek. Véglegesen általában nem gyógyíthatóak, de odafigyeléssel jól karbantartható állapot érhető el. Az isiászos fájdalmak, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugárzódnak. Érzészavarok léphetnek föl, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt. A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.

10 lumbágó isiász

11 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Görög Bernadett


Letölteni ppt "A Helytelen Testtartás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések