Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István."— Előadás másolata:

1 Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István

2 Bevezetés anatómia Az anatómia (görög anatemnein - „felvágni”), magyarosan bonctan a biológiának az élő szervezet felépítésével foglalkozó ága. sejt Az élő szervezetek szerkezeti és működési alapegysége a sejt. szöveteket A hasonló alakú, szerkezetű és működésű sejtek szöveteket alkotnak. szerveket Az anatómiailag és funkcionálisan egy bizonyos tevékenységre specializálódt szövetek szerveket alkotnak. szervrendszert Több szerv összehangolt működése szervrendszert alkot. szervezetet Az egyes szervek/szervrendszerek összesége alkotja a szervezetet.

3 A csontrendszer bonctana és egészségtana A gerincoszlop (columna vertebralis) a gerincesek belső vázának névadó és meghatározó része, a háti rész középsíkjában húzódik. - hozzá kapcsolódnak: - a fej váza (koponya), - a mellkas váza (bordák és mellcsont), - függesztőöveken keresztül a végtagok váza: - vállöv – felső végtagok, - medenceöv – alsó végtagok.

4 A ízületek bonctana és egészségtana

5 A porcszövet: támasztószövet - a támasztószövetek közé tartozó, - közepesen szilárd, rugalmas állományú szövet, - az embrionális fejlődés során a mezenchimából alakul ki, - a gerincesek többségénél idővel fokozatosan elcsontosodik. Szerkezete: - sejtekből (kondrocita) és alapállományból áll, - kívülről kötőszövetes hártya borítja (erekkel, idegekkel), - porcban nincsenek erek, ezért anyagcseréje lassú.

6 Az alapállomány szerint több típusa különíthető el: üvegporc - üvegporc vagy hyalinporc: - ízületi porcfelszínek képzése, - a légcső és a hörgők porcai. rostosporc - rostosporc vagy kollagénrostos porc: - nagyobb mérvű terhelést képes elviselni, - a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét alkotja. rugalmas porc - rugalmas porc, elasztikus porc vagy recésporc: - nagyfokú deformálást képes elviselni, - fülkagylóban, az orr egyes részeiben, gégefedőben fordul elő.

7 Üvegporc Rostosporc Rugalmas porc

8 Az ízületekről általánosan: - a csontokat kapcsolják össze, - az ízülettan (artrológia) foglalkozik velük. Az ízületek osztályozása: - folytonos ízületek (synarthrosis), → mozdulatlan kapcsolatot teremtenek, - elmozdítható ízületek (diarthrosis), → mozgatható kapcsolatoknál.

9 1. Folytonos ízületek (synarthrosis) osztályozása: - kötőszövetes folytonos ízületek (syndesmosis), - koponya varratai magzatnál és csecsemőnél, - fogak beágyazódása, - alkar és lábszár két-két csontja között, - kulcscsont és lapocka között. - porcos folytonos ízületek (synchondrosis), - csigolyák közti porcok között, - arckoponya csontjai között, - szeméremcsontok között. - csontos folytonos ízületek (synostrosis), - keresztcsont, farokcsont, medencecsontok.

10 Varratok és kutacsok felülnézetben

11 A koponya varratai

12 A gerincoszlop

13 2. Elmozdítható ízületek (diarthrosis) - felépítésük: - ízvégek: általában egy domború és egy homorú felszín, - ízületi porcok (cartilago articularis): üvegporcból állnak, - ízületi tok (capsula articularis): zsákszerű tok, - belsejét savós hártya borítja, - az ízületi nedvet termeli, - rostos hártya borítja, - ízületi szalagok (ligamenta). - osztályozásuk: - feszes ízületek (gerincoszlop, keresztcsont-medence stb.), - mozgékony ízületek.

14 Mozgékony ízületek osztályozása a mozgási tengelyeik alapján: - egytengelyű ízületek - csuklóízület (pl. ujjpercek ízületei), - forgóízület (pl. könyök és térd), - kéttengelyű ízületek, - tojásízület (pl. nyakszirti bütykök – fejgyám), - nyeregízület (pl. hüvelykujj kéztőcsont – kézközépcsont), - soktengelyű ízületek (pl. váll- és csípőízület, ujjak ízesülései).

15 A csontrendszer és ízületek egészségtana - egészséges életmód: - helyes táplálkozás: megfelelő mennyiségű és minőségű, - testedzés és pihenés. Angolkór (rachitis) és csontlágyulás (oszteomalácia): - D-vitamin hiánya esetén a csontok növekedése és fejlődése elmarad, - nem épül be a kalcium és foszfor a csontokba, - D-vitamin adásával megelőzhető. Csontritkulás (oszteoporózis): idősebb nők gyakori betegsége, - oka valószínűleg a női hormonok szintjének csökkenése, - a csont tömege csökken a fokozott csontfelszívódás következtében.

16 Törések - a csontszövet folytonosságának megszakadása. Zárt törés: a bőr nem nyílik meg, de belső vérzés jelentkezhet. Nyílt törés: a csont törött vége átszúrja a bőrt, - a csonthártya, a csontvelő, az apró erek és idegek is megsérülnek, - a törött csontvégeket pontosan illeszteni kell. Szilánkos törés: a csont több helyen apró darabokra törik, - az esetek legnagyobb részénél műtétre van szükség. Zöldgally-törés: a csont eltörik, de csonthártya nem szakad el, - a gyermekkorban előforduló törésfajta.

17 Rándulás és ficam Rándulásról: külső behatásra az ízület elmozdul, - az ízfelszínek eltávolodnak egymástól, - a tok és a szalagok megfeszülnek, - a szalagok túlnyújtásakor az erek elpattannak, - vér és nyirok áramlik az ízület körüli szövetekbe, - az ízület megduzzad. Ficam: az ízületi tok kireped és a csontvég nem ugrik vissza a helyére, - a reflexesen izom-összehúzódás kórós helyzetben rögzíti az ízületet, - az orvos a helyére illeszti.

18 Porckopás (arthrosis): - az ízületi porc kopása, - általában lassú, éveken át tartó folyamat, - idősebb korban kialakuló állapot. - elsődleges ok a porcsejtek regenerálódási képességének hiánya. Ízületi gyulladás (arthritis) - az ízület felszíni károsodása mellett gyulladás is felléphet, - lehet köszvényes is, ha a vese működése elégtelen, - mindkettő kísérője lehet a bénulás.

19 Porcgyűrű (meniscus) sérülés: - a térdízület porcgyűrűjének (meniscus) sérülése, - térdfájdalommal, duzzanattal, kattogással, elakadással járhat.

20 Gerincferdülés (scoliolis): - a gerinc oldalirányú elhajlása, - hatására a porckorongok egyenletes terhelése megszűnik, - az elhajlás irányában lévő gerinctartó izmok és szalagok megnyúlnak, az ellenkező oldalon lévők megrövidülnek. - porckorong sérv kialakulásához vezethet. Domború hát (kyphosis) - fokozott háti görbület, előreeső váll, előrebillenő fej, - hatására a rombusz izmok elgyengülnek, - az elülső vállöv és a mellizmok lerövidülnek, - kiválthat szív- és rekeszizomtáji fájdalmakat.

21 Porckorongsérv (diszkuszhernia): - ha a gerincben ficam (szublimáció) keletkezik, - a porckorong kocsonyás anyaga kifolyhat, - nyomást gyakorol az idegekre.

22 Merev nyak: - helytelen testtartás, huzat, túlhajszolt életvitel, stressz okozza, - okozhat fejfájást, szédülést, zsibbadást és rossz közérzetet, - idegirritációra vagy becsípődésre is utalhat. Lúdtalp (pes planus) - a talp boltozatok lelapulnak, - vizes lábnyomból jól látható, - a láb keringése, mozgása romlik, hamar elfárad. Csípőficam (dysplasia) - a combnyak gömbizületének feje nem a megfelelő helyen, - a láb rövidülését és kacsázó járást okoz.

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések