Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Útvesztő számukra a világ…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Útvesztő számukra a világ…"— Előadás másolata:

1 Útvesztő számukra a világ…
AZ AUTIZMUS Készítette: Budai Ibolya

2 Az autizmus Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami
csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. eredete ismeretlen, de a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. okait jelenleg is kutatják.

3 Az autizmus típusai Bizonyos régebbi tipológiák két típusát különböztették meg: a súlyosabb Kanner-szindrómát és a kevésbé súlyos Asperger-szindrómát. Ma már csak autisztikus zavart, illetve az Asperger-szindrómát különböztetik meg. Az autizmus úgynevezett spektrumzavar (ASD), ahol nincs éles határ: az átmenetek folytonosak a különböző kategóriák között. Az autizmus ritkán fordul elő magában; jellemzően együtt jár más rendellenességekkel, például értelmi fogyatékossággal.

4 Mi okozza az autizmust, és mennyire gyakori?
Pontosan sajnos nem tudjuk. A szakembe-rek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tágabban értelmezett autisták arányát általában 0,25 százalékosra becsülik. A diagnosztizált betegek száma azonban a diagnosztizálási módszerek fejlődésével párhuzamosan folyamatosan nő.

5 Gyógyítható-e az autizmus?
A tudomány pillanatnyi állása szerint nem. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

6 Terápia Vizuális támogatás: képek, feliratok /PEX-kártya/
Viselkedéses megközelítés: pozitív, megerősítő /ne segítsük állandóan!/ Strukturált oktatás: tananyag felépítése mennyiségben és mélységben Egyéb: Állatterápia, szenzomotoros tréningek, zenei, mozgásos tevékenységek JUTALOMként a szeretett tevékenység

7 Mik a fő tünetek? Az autizmussal élő emberek három fő területen küzdenek nehézségekkel egész életük során: a kommunikáció és a társas kapcsolatok problémái mellett úgynevezett szociális képzeleti nehézségekkel. A kommunikáció alatt elsősorban nem a beszédet kell érteni. A társas kapcsolatok terén az jelenti a fő gondot, hogy az autisták nem értik meg és ebből következően nem tudják betartani az íratlan társadalmi szabályokat. A szociális képzelet pedig mások szándékainak, érzelmeinek megértését jelenti.

8 Az autizmus korai jelei

9 Milyen kommunikációs problémákkal küzd egy autista?
Nehezen értik és használják az arckifejezéseket, nem értik a szójátékokat, a szarkazmust, az átvitt értelmű kifejezéseket, vagy adott esetben oda nem illő mondatokat kevernek a beszélgetésbe. Segítséget jelent nekik, ha világosan, egyszerűen és rövid mondatokat használva beszélünk velük, valamint ha képeket használunk és elég időt hagyunk számukra az elmondottak megértésére.

10 Mit jelent az, hogy nem tudják betartani az íratlan társadalmi szabályokat?
Az autisták nehezen ismerik fel vagy értik meg más emberek érzéseit, problémáit, ezért adott esetben akár érzéketlennek is tűnhetnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem is szeretnének kapcsolatba kerülni más emberekkel. Ami az íratlan társadalmi szabályokat illeti, ezek figyelmen kívül hagyása olyan dolgokban nyilvánulhat meg a hétköznapokban, minthogy például túl közel állnak egy másik emberhez.

11 Miben állnak a szociális képzeleti nehézségek?
Nehezen tudják az emberek viselkedéséből megjósolni, hogy mi fog történni a következő pillanatban, és nem biztos, hogy észreveszik a veszélyt jelentő helyzeteket. Az autista gyermekek nem szívesen játszanak szerepjátékokat, de kortól függetlenül nem kedvelik a változásokat, és nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben.

12 Mennyiben képes alkalmazkodni egy autista gyerek az iskolához?
Ha egy autista gyerek IQ-ja 160-as, akkor is mindenképpen szüksége van segítségre. Azoknak a gyerekeknek az oktatásához, neveléséhez is nélkülözhetetlen bizonyos autizmus-specifikus segítség, akik egyébként a mindennapokban képesek a többiekkel együtt létezni, tanulni. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy bizonyos dolgokra folyamatosan és fokozottan oda kell figyelni náluk.

13 Változik az autizmus súlyossága, vagy ez környezetfüggő?
A tünetek mintázata változhat az évek során: bizonyos szokások, megnyilvánulási formák eltűnnek, helyettük újak jönnek, a kommunikációs és szociális készségek pedig a megfelelő eszközök segítségével bizonyíthatóan fejleszthetők.

14 Az autisták részéről előfordulhatnak rohamok és heves dühkitörések
Az autisták nehezen vagy egyáltalán nem értik a maguk körül tapasztaltakat, és ez frusztrációt okoz nekik. Ez szélsőséges esetekben agressziós rohamokhoz is vezethet.

15 Egy film részlete, melyet mindenkinek látnia kellene:


Letölteni ppt "Útvesztő számukra a világ…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések