Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007. JELIGE:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007. JELIGE:"— Előadás másolata:

1 BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007. JELIGE: RAINOLD

2 Michelangelo: pl.: a Dávid szobor Isaac Newton: differenciál – és integrálszámítás alapjai Albert Einstein: relativitás elmélet Charles Darwin: evolúciós elmélet

3 Amiről beszélni szeretnék Az autizmus A kutatásunk Kutatásunk eredményei Összefoglalás (Hipotézisek igazolása)

4 Az autizmus •Nem betegség – pervazív (furcsa) fejlődési zavar. Jellemzői •Az autizmus nem gyógyítható, de az autisták fejleszthetők. •A sérült területek közül – szociális viselkedés, kommunikáció, rugalmas gondolkodás – legtöbb probléma a szociális interakciókban fedezhető fel. lehet önálló társulhat hozzá viselkedési vagy kommunikációs zavar társulhat hozzá értelmi fogyatékosság

5 A kutatás A kutatás célja: a környezetünkben élő emberek •ismereteinek, •attitüdjeinek felmérése az autistákkal szemben. Munkamódszer: zárt kérdésekből álló kérdőíves felmérés Mintavétel: ismeretlen valószínűségű, lehetőségfüggő technika A minta száma: 183 fő

6 Hipotézisek I. Az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek az autizmusról: •leginkább a „csodabogár-effektus” figyelhető meg. Legtöbben az „Esőember” c. filmben látottakat vetítik az autistákra, •általában nem ismerik fel őket. II. Az emberek többsége előítéletekkel viseltetik az autistákkal szemben.

7 A kérdőív kérdéscsoportjai I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei. II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei. III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását.

8 A kutatás eredményei I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei

9 II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei Hogyan reagálna, ha a buszon Ön mellé ülne egy autista, aki különösen viselkedik?

10 II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei

11 Ha egy termék megvásárlásával autistákkal foglalkozó intézményt segíthet, megvásárolná-e a megszokott helyett?

12 III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását Ön hogyan látja, mennyire fogadja be a társadalom az autistákat?

13 Összefoglalás Hipotézisek igazolása: I. A „csodabogár-effektus” alátámasztást nyert, megfigyelhető volt, hogy akinek az Esőember című film jutott először az eszébe a szóról, azok a tulajdonságok között elsősorban a „valamiben való kiemelkedő képességüket” és a „szokásaik rabjaikat” jelölték meg. II. Megerősítést nyert, hogy az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek, mert éppen e miatt nem tudják hogyan segíthetnék őket. Leszűrtük továbbá, hogy az emberekben a segítségnyújtás szándéka megvan, de ez a támogatás inkább anyagi, mintsem erkölcsi természetű lenne.

14 Csodatévő halacskák a valóságban nincsenek!

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007. JELIGE:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések