Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.03.09.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.03.09."— Előadás másolata:

1 Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.03.09

2 Rendeződjetek párokba! A pár egyik tagja kísérletvezető, a másik az alany. Az alanyok fáradjanak ki a teremből egy rövid időre.

3 Stopper, csavarok, anyacsavarok, igényszint-próba űrlap. A csavarok az egyik menetnél meg vannak rongálva, csak addig lehet felcsavarni az anyákat.

4 A v.sz. elé tesszük az összes csavart és csavaranyát szétszedett állapotban Instrukció: „Itt van ez a sok csavar, a hozzá tartozó csavaranyákkal. Próbálj meg egyet fölcsavarni, ameddig lehet!” „Mindegyik ütközik ugyanitt, el vannak rongálva. Azt próbáld megmondani, hogy egy perc alatt hányat tudnál idáig felcsavarni.” A v.sz. mond egy számot, csak egy számot mondhat. Ha akar, még egyet próbaként felcsavarhat. V.v. felírja a becslés értékét, stoppert vesz elő: „Akkor tessék, próbáld meg!” Az időmérés (stopper) indul, v.v. jegyzi a v.sz. vizsgálat közbeni reakcióit (a következő menetekben is). V.v. egy perc múlva megállítja és megszámolja, mennyit csavart fel a v.sz., közli a számot, felírja, majd:

5 „A következő percben mennyi menne?” (V.sz. mond egy számot, v.v. felírja a becslés értékét, stoppert indít): „Tessék”. Mialatt v.sz. dolgozik, v.v. szétszedi az előző menet felcsavart csavarjait és a többihez teszi. (Ha a v.sz. kérdezi, megmondhatjuk, hogy összesen 5 menetről van szó.) V.v. egy perc múlva megállítja és meg számolja, mennyit csavart fel a v.sz., közli a számot, felírja, majd: …. Ugyanez összesen 5x

6 „Ha még egyszer kéne vállalnod, mennyit tennél föl?” (V.sz. válaszol.) „Miért?” (V.sz. válaszol.) „Mit gondolsz ilyen korú fiúk (lányok) egy perc alatt mennyit csavarnak föl?” „Az első vállalásod minek alapján tetted, megtippelted vagy kiszámoltad?”

7 Megbeszélés…. mennyire reális az első vállalás, milyen tipikus illetve paradox változtatásokat találunk az igényszintben, mennyire változékony, illetve merev az igényszint, hogy befolyásolja a siker illetve a kudarc

8 Csoportátlag, plusz 1 személy adatainak összehasonlítása

9 Teljesítménykésztetés Teljesítménymotiváció = a viselkedés mögött meghúzódó motivációs feszültségrendszer Igényszint = nem egységes fogalom (teljesítménymotiváció szinonimája/mérőszáma) Igényszint vizsgálat: Célkülönbség (CK): következő vállalás-aktuális teljesítmény Eredménykülönbség (EK): aktuális teljesítmény-aktuális vállalás Első vállalás: előzetes próbálkozás nélküli vállalás Teljesítmény: sorozatok teljesítményének átlaga, első-utolsó különbsége is fontos (mennyit változott a teljesítmény)

10 Rendeződjetek párokba! Kísérletvezető és kísérleti alany Az alanyok fáradjanak ki a teremből egy rövid időre

11 Optimizmus / Pesszimizmus… Páros munka: beszélő/hallgató A beszélő idézze fel egy jó és egy rossz élményét, és ossza meg a jegyzetelővel Mi volt a kudarc/siker OKA? A beszélő optimista vagy pesszimista?! Minek alapján tartja annak magát?

12

13

14 Mi volt a kudarc/siker OKA? Összhangban van ez a feladat elején megállapított optimista/pesszimista önjellemzéssel?

15 Ryckman-féle Versengés Kérdőív 2 dimenzió (Ryckman, 1990,1996) Önfejlesztő versengés Hiperversengés

16 Téma: Tanult optimizmus

17 Dúll A., Varga K. (1993). Általános pszichológiai gyakorlatok II. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. 27., 28. sz. gyakorlat. Atkinson, J. W. (1989): A kockázatvállaló viselkedés motivációs meghatározói. In: Barkóczi I. és Séra L. (szerk.) Az emberi motiváció II. Humánspecifikus motiváció. Szöveggyűjtemény. Budapest: Tankönyvkiadó.179–201. o. A könyvtárban megtaláljátok - sajnos nincs digitalizált példányom.

18


Letölteni ppt "Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.03.09."

Hasonló előadás


Google Hirdetések