Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos."— Előadás másolata:

1 FOODAPEST Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos

2 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Tartalom Közelmúlt  Magyar Élelmiszerkönyv  Gyártmánylap Jelen  Élelmiszerjelölés  Magyar Élelmiszerkönyv Közeljövő  Szakképesítési rendelet  Kistermelői rendelet módosítása  Engedélyezésekről szóló új rendelet  Magyar Élelmiszerkönyv

3 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : MÉ előírásai  40/1995. (XI. 16.) FM rendelet  56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – közösségi irányelvek átvétele  57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – nemzeti termékleírások  152/2009. (XI. 12) FVM rendelet – minden ami előírás

4 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól  Technikai változás Minden előírás a rendelet melléklete lesz Részekre, fejezetekre tagolás Az eddigi módosítások átvezetve Hatálytalanítás bonyolultsága (sor / előírás) További előírások megjelenése folyamatos, addig az 56/2004. és az 57/2004 FVM rendeletek hatályban maradó része érvényes

5 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  :  1. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /496 számú előírása az élelmiszerek tápérték jelöléséről  2. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /250 számú előírása a végső fogyasztóknak szánt alkoholtartalmú italok alkoholtartalmának jelöléséről  3. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /35 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerekről  4. melléklet - Magyar Élelmiszerkönyv /36 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékekről  5. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /2 számú előírása az édesítőszereken és a színezékeken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról  6. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /60 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről  7. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /128 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményeiről  8. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /84 számú előírása az színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer adalékanyagok tisztasági követelményeiről  9. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /417 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt tejfehérjékről (kazeinekről és kazeinátokról)  10. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /110 számú előírása a mézről  11. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /112 számú előírása a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről  12. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről

6 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól  Tartalmi változás MÉ /496: RDA értékek MÉ /35, MÉ /36, MÉ /2: a volt mellékletek maradnak, „quantum satis” bevezetése MÉ /2: nitrit-nitrát kifejezése MÉ /712 (adalékanyag tisztaság vizsgálati módszerek), MÉ /388 (aroma), MÉ /107 (adalékanyag általános előírás): hatályon kívül kerül. Kisebb változások a méz előírásban és az alkoholtartalom jelölésében MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények o Füstölés, érlelés, pácolás fogalmaiban változás o Jelölések megfogalmazásainál változás

7 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények előírás változása  Húsdefiníció: meghivatkozva a 853/2004/EK r. és a jelölési rendelet  MSM: 853/2004/EK r. meghivatkozása  Húspép törölve  Hagyományos pácolás, hagyományos érlelés, hagyományos füstölés törölve  Füstölés „Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a húskészítmények füstölt ízének és színének kialakítása, az eltarthatóság növelése, a termék jellegének kialakítása. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából annak regenerálásával.”  Jelölés: törölve a füstölésre, pácolásra, érlelésre, a hústartalom jelölésére vonatkozó részletes rendelkezések, átfogalmazva az összetett készítmény (pl. zöldséges párizsi) minőségére utalás – mindezek az általános jelölési szabályokból levezethetők, tehát nem a követelmény szűnt meg!

8 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Hatálybalépések /496, /250, / /128, /417, /110, /112, 1-3/13-1 megjelenést követő 15. nap / február /35, /36, / január /712, /107 hatályon kívül kerül: január /388 hatályon kívül kerül: január 20.

9 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása)  13. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 számú előírása a tejtermékekről  14. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /32 számú előírása (a volt /344 előírás) az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerekről  15. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /621 számú előírása az étolajokban, zsírokban, valamint hozzáadott étolajat és zsírt tartalmazó élelmiszerekben megengedett erukasav-tartalomról  16. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /108 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerekről  17. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /2 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőmérsékletének hatósági ellenőrzésére vonatkozó mintavételi eljárásról és vizsgálati módszerről  18. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /4 számú előírása Kávé- és cikóriakivonatokról  19. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /36 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről  20. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /111számú előírása Emberi fogyasztásra szánt egyes cukortermékekről  21 – melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /113 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott gesztenyekrém termékekről  22. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv /114 számú előírása a részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (Sűrített tej és tejpor) (egységes szerkezetben az MÉ /61 előírással)

10 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása) az új kiadásokon túl MÉ /112 kiegészítése (Brix értékek) Nitrit-nitrát fejléc hiba javítása (MÉ /2) Hatálytalanítások kiegészítése Tartalmi változások Tejtermékek – MÉ 1-3/51-1 – a Húskészítmények előíráshoz hasonlóan módosul a füstölés tekintetében, + köv. dia extrakciós oldószerek új szám MÉ /32 Tejpor szabályozás egységes szerkezet (MÉ /114 és /61)

11 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : MÉ 1-3/51-1 Tejtermékek előírás változása A rész a) Füstölés Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a tejtermék füstölt ízének, esetenként színének, továbbá egyéb termékjellemzőinek kialakítása, valamint egyes terméktípusok eltarthatóságának növelése. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából, annak regenerálásával. b) Füst ízesítés Olyan művelet, amelyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a tejtermékbe juttatják (bekeverés, injektálás stb.) B rész - termékcsoportok Savanyú tej(készítmény): félzsíros (0,5-3% közötti zsír) helyett zsírszegény a zsírfokozat!

12 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Tej zsírtartalom és zsírfokozat Zsírtartalom1234/2007/EK Megnevezések Régi MÉ 2-51 Megnevezések EK joganyagban helyesbítés lesz: legfeljebb 0,5% fölözött tejsoványfölözött (sovány) tej 1,5 – 1,8%félzsíros tejzsírszegényzsírszegény tej 2,8%---félzsíros (2009. május 1-ig) legalább 3,5%teljes tejzsírosteljes tej A joganyag helyesbítéséig minden elfogadható. 2,8%-os tej nevezhető félzsírosnak. EU jogszabály helyesbítés ill. FVM Közlemény kihirdetés alatt

13 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Gyártmánylap  157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet Magyarországon működő élelmiszer előállítók Feldolgozott termék Felhasználónak szánt termék (végső fogyasztó + további felhasználó) Nem kell gyártmánylap: o bor o külön jogszabály szerint:  kistermelő  vendéglátó

14 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Gyártmánylap  Nem kell külön gyártmánylap Különböző névleges mennyiség Különböző ízesítés Azonos termék különböző előállító hely Azonos termék különböző csomagolás A változó elemeket egyértelműen meg kell adni  A gyártmánylap a forgalombahozatalt megelőzően el kell készüljön (raktáron tartás már forgalomba hozatal!)  Naprakészen kell tartani  Megőrzés: 3 év  Hatályba lépés január 1.  Átmeneti idő: január 1.

15 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Gyártmánylap  Tartalmi követelmények a mellékletben  I. Élelmiszer előállító adatai  II. Az élelmiszer leírása Megnevezés, felhasznált anyagok (mennyiség nélkül), technológiai segédanyagok, technológia rövid leírása, csomagolás  III. Élelmiszerbiztonsági jellemzők  IV. Minőségi jellemzők Összetétel, érzékszervi, tápérték  V. Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időtartam  VI. Tárolási feltételek  VII. Jelölés  VIII. Egyéb

16 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Jelölési rendelet módosítása  Dátumjelölés sorrendjének módosítása nap/hónap/év  Kiegészítés, pontosítás hónap jelölése arab, teljes szó, rövidítés, idegen nyelv – 05.; május, máj., may  Sorrend feltüntetés marad, december 31- ig  Hatályba lép: július 1.  Átmeneti idő: december 31.

17 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Jelölési formamódosításköltség Minőségét megőrzi (év,hónap,nap): ”grafikaigen Minőségét megőrzi: dátumsorrendnem Minőségét megőrzi (nap, hónap, év)*: nem Minőségét megőrzi: nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (év, hónap): grafikaigen Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: dátumsorrendnem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (hónap, év)*: nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: nem Fogyasztható (hónap, nap): grafikaigen Fogyasztható (év, hónap, nap): grafikaigen Fogyasztható: szept.12.dátumsorrendnem Fogyasztható: dátumsorrendnem Fogyasztható: IX.12.dátumsorrend arab szám nem Fogyasztható (nap, hónap)*: nem Fogyasztható (nap, hónap, év)*: nem Fogyasztható: 12. szept.nem Fogyasztható: 12. IX.arab számnem * Javasoljuk a sorrend megtartását!!

18 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Javasolt megoldás:  Minőségét megőrzi:  Minőségét megőrzi (nap/hó/év):

19 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : Közeljövő  Szakképesítési rendelet  Kistermelői rendelet módosítása  Engedélyezésekről szóló új rendelet  Magyar Élelmiszerkönyv Folyamatosan, az összes I. köteti előírás megjelentetése, + módosítások (neotám, tisztasági követelmények, /2 felhasználható adalékok módosítása) MÉ plusz : a méz után egyes feldolgozott gyümölcsökre, tejtermékekre – különleges minőség kommunikálása szabályozottan.

20 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  :  Codex elérhetőség:  Általános / Élelmiszeripar  konkrét  EU elérhetőség:  általános információ egyes témákról  / Élelmiszeripar  jogszabály szöveg nyomtatva: EU Hivatalos Lapja (Euro Info Service Bp. Szt. István krt  jogszabály szöveg elektronikusan (magyarul)   (CELEX szám)    Nemzeti joganyag elérhetőség:  Magyar Közlöny, Complex adatbázis (CD Jogtár) minisztériumi honlapok  Magyar Élelmiszerkönyv: Magyar Közlöny, FVM Értesítő, FVM honlap  ECO-Invest Kft. - Élelmiszer lemeztörvénytár -

21 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  :  : KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések