Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos."— Előadás másolata:

1 FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos

2 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Tartalom Közelmúlt  Magyar Élelmiszerkönyv  Gyártmánylap Jelen  Élelmiszerjelölés  Magyar Élelmiszerkönyv Közeljövő  Szakképesítési rendelet  Kistermelői rendelet módosítása  Engedélyezésekről szóló új rendelet  Magyar Élelmiszerkönyv

3 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ előírásai  40/1995. (XI. 16.) FM rendelet  56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – közösségi irányelvek átvétele  57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – nemzeti termékleírások  152/2009. (XI. 12) FVM rendelet – minden ami előírás

4 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól  Technikai változás Minden előírás a rendelet melléklete lesz Részekre, fejezetekre tagolás Az eddigi módosítások átvezetve Hatálytalanítás bonyolultsága (sor / előírás) További előírások megjelenése folyamatos, addig az 56/2004. és az 57/2004 FVM rendeletek hatályban maradó része érvényes

5 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu  1. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú előírása az élelmiszerek tápérték jelöléséről  2. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-87/250 számú előírása a végső fogyasztóknak szánt alkoholtartalmú italok alkoholtartalmának jelöléséről  3. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/35 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerekről  4. melléklet - Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/36 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékekről  5. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-95/2 számú előírása az édesítőszereken és a színezékeken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról  6. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/60 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről  7. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/128 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményeiről  8. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/84 számú előírása az színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer adalékanyagok tisztasági követelményeiről  9. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-83/417 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt tejfehérjékről (kazeinekről és kazeinátokról)  10. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről  11. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről  12. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről

6 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól  Tartalmi változás MÉ 1-1-90/496: RDA értékek MÉ 1-2-94/35, MÉ 1-2-94/36, MÉ 1-2-95/2: a volt mellékletek maradnak, „quantum satis” bevezetése MÉ 1-2-95/2: nitrit-nitrát kifejezése MÉ 1-2-81/712 (adalékanyag tisztaság vizsgálati módszerek), MÉ 1-2-88/388 (aroma), MÉ 1-2-89/107 (adalékanyag általános előírás): hatályon kívül kerül. Kisebb változások a méz előírásban és az alkoholtartalom jelölésében MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények o Füstölés, érlelés, pácolás fogalmaiban változás o Jelölések megfogalmazásainál változás

7 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények előírás változása  Húsdefiníció: meghivatkozva a 853/2004/EK r. és a jelölési rendelet  MSM: 853/2004/EK r. meghivatkozása  Húspép törölve  Hagyományos pácolás, hagyományos érlelés, hagyományos füstölés törölve  Füstölés „Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a húskészítmények füstölt ízének és színének kialakítása, az eltarthatóság növelése, a termék jellegének kialakítása. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából annak regenerálásával.”  Jelölés: törölve a füstölésre, pácolásra, érlelésre, a hústartalom jelölésére vonatkozó részletes rendelkezések, átfogalmazva az összetett készítmény (pl. zöldséges párizsi) minőségére utalás – mindezek az általános jelölési szabályokból levezethetők, tehát nem a követelmény szűnt meg!

8 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Hatálybalépések 1-1-90/496, 1-1-87/250, 1-2-2008/60 1-2-2008/128, 1-3-83/417, 1-3-2001/110, 1-3-2001/112, 1-3/13-1 megjelenést követő 15. nap 1-2-2008/842010. február 13. 1-2-94/35, 1-2-94/36, 1-2-95/22010. január 20. 1-2-81/712, 1-2-89/107 hatályon kívül kerül: 2010. január 20. 1-2-88/388 hatályon kívül kerül: 2011. január 20.

9 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása)  13. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 számú előírása a tejtermékekről  14. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2009/32 számú előírása (a volt 1-2-88/344 előírás) az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerekről  15. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-76/621 számú előírása az étolajokban, zsírokban, valamint hozzáadott étolajat és zsírt tartalmazó élelmiszerekben megengedett erukasav-tartalomról  16. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-89/108 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerekről  17. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-92/2 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőmérsékletének hatósági ellenőrzésére vonatkozó mintavételi eljárásról és vizsgálati módszerről  18. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1999/4 számú előírása Kávé- és cikóriakivonatokról  19. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről  20. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/111számú előírása Emberi fogyasztásra szánt egyes cukortermékekről  21 – melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/113 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott gesztenyekrém termékekről  22. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/114 számú előírása a részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (Sűrített tej és tejpor) (egységes szerkezetben az MÉ 1-3-2007/61 előírással)

10 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása) az új kiadásokon túl MÉ 1-3-2001/112 kiegészítése (Brix értékek) Nitrit-nitrát fejléc hiba javítása (MÉ 1-2-95/2) Hatálytalanítások kiegészítése Tartalmi változások Tejtermékek – MÉ 1-3/51-1 – a Húskészítmények előíráshoz hasonlóan módosul a füstölés tekintetében, + köv. dia extrakciós oldószerek új szám MÉ 1-2-2009/32 Tejpor szabályozás egységes szerkezet (MÉ 1-3-2001/114 és 1-3- 2007/61)

11 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ 1-3/51-1 Tejtermékek előírás változása A rész a) Füstölés Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a tejtermék füstölt ízének, esetenként színének, továbbá egyéb termékjellemzőinek kialakítása, valamint egyes terméktípusok eltarthatóságának növelése. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából, annak regenerálásával. b) Füst ízesítés Olyan művelet, amelyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a tejtermékbe juttatják (bekeverés, injektálás stb.) B rész - termékcsoportok Savanyú tej(készítmény): félzsíros (0,5-3% közötti zsír) helyett zsírszegény a zsírfokozat!

12 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Tej zsírtartalom és zsírfokozat Zsírtartalom1234/2007/EK Megnevezések Régi MÉ 2-51 Megnevezések EK joganyagban helyesbítés lesz: legfeljebb 0,5% fölözött tejsoványfölözött (sovány) tej 1,5 – 1,8%félzsíros tejzsírszegényzsírszegény tej 2,8%---félzsíros (2009. május 1-ig) legalább 3,5%teljes tejzsírosteljes tej A joganyag helyesbítéséig minden elfogadható. 2,8%-os tej nevezhető félzsírosnak. EU jogszabály helyesbítés ill. FVM Közlemény kihirdetés alatt

13 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap  157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet Magyarországon működő élelmiszer előállítók Feldolgozott termék Felhasználónak szánt termék (végső fogyasztó + további felhasználó) Nem kell gyártmánylap: o bor o külön jogszabály szerint:  kistermelő  vendéglátó

14 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap  Nem kell külön gyártmánylap Különböző névleges mennyiség Különböző ízesítés Azonos termék különböző előállító hely Azonos termék különböző csomagolás A változó elemeket egyértelműen meg kell adni  A gyártmánylap a forgalombahozatalt megelőzően el kell készüljön (raktáron tartás már forgalomba hozatal!)  Naprakészen kell tartani  Megőrzés: 3 év  Hatályba lépés 2010. január 1.  Átmeneti idő: 2011. január 1.

15 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap  Tartalmi követelmények a mellékletben  I. Élelmiszer előállító adatai  II. Az élelmiszer leírása Megnevezés, felhasznált anyagok (mennyiség nélkül), technológiai segédanyagok, technológia rövid leírása, csomagolás  III. Élelmiszerbiztonsági jellemzők  IV. Minőségi jellemzők Összetétel, érzékszervi, tápérték  V. Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időtartam  VI. Tárolási feltételek  VII. Jelölés  VIII. Egyéb

16 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Jelölési rendelet módosítása  Dátumjelölés sorrendjének módosítása nap/hónap/év  Kiegészítés, pontosítás hónap jelölése arab, teljes szó, rövidítés, idegen nyelv – 05.; május, máj., may  Sorrend feltüntetés marad, 2011. december 31- ig  Hatályba lép: 2010. július 1.  Átmeneti idő: 2011. december 31.

17 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Jelölési formamódosításköltség Minőségét megőrzi (év,hónap,nap): 10.12.06.”grafikaigen Minőségét megőrzi: 2010.12.06.dátumsorrendnem Minőségét megőrzi (nap, hónap, év)*: 06.12.10.nem Minőségét megőrzi: 06.12.2010.nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (év, hónap): 11.07.grafikaigen Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: 2011.07.dátumsorrendnem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (hónap, év)*: 07.11.nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: 07.2011.nem Fogyasztható (hónap, nap): 09.12.grafikaigen Fogyasztható (év, hónap, nap): 09.09.12grafikaigen Fogyasztható: szept.12.dátumsorrendnem Fogyasztható: 2010.12.06.dátumsorrendnem Fogyasztható: IX.12.dátumsorrend arab szám nem Fogyasztható (nap, hónap)*: 12.09.nem Fogyasztható (nap, hónap, év)*: 12.09.2009.nem Fogyasztható: 12. szept.nem Fogyasztható: 12. IX.arab számnem * Javasoljuk a sorrend megtartását!!

18 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Javasolt megoldás:  Minőségét megőrzi: 06.12.2010.  Minőségét megőrzi (nap/hó/év): 06.12.10.

19 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu Közeljövő  Szakképesítési rendelet  Kistermelői rendelet módosítása  Engedélyezésekről szóló új rendelet  Magyar Élelmiszerkönyv Folyamatosan, az összes I. köteti előírás megjelentetése, + módosítások (neotám, tisztasági követelmények, 1-2-95/2 felhasználható adalékok módosítása) MÉ plusz : a méz után egyes feldolgozott gyümölcsökre, tejtermékekre – különleges minőség kommunikálása szabályozottan.

20 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu  Codex elérhetőség:  Általános www.fvm.hu / Élelmiszeripar  konkrét www.codexalimentarius.net  EU elérhetőség:  általános információ egyes témákról  www.fvm.hu / Élelmiszeripar  jogszabály szöveg nyomtatva: EU Hivatalos Lapja (Euro Info Service -1137 Bp. Szt. István krt. 12. www.euroinfo.hu)  jogszabály szöveg elektronikusan (magyarul)  www.im.hu  http://ccvista.taiex.be/downlood.asp (CELEX szám)  http://europa.eu.int/eur-lex/lex/hu/index.htm  http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOIndex.do?ihmlang=hu  Nemzeti joganyag elérhetőség:  Magyar Közlöny, Complex adatbázis (CD Jogtár) minisztériumi honlapok  Magyar Élelmiszerkönyv: Magyar Közlöny, FVM Értesítő, FVM honlap  ECO-Invest Kft. - Élelmiszer lemeztörvénytár - www.eco-invest.hu

21 Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.  : 06 1 301 4110  : csabane.osz@fvm.gov.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések