Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ."— Előadás másolata:

1

2 AZ EMBERI FEJL Ő DÉS

3 HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ KÉPERNYŐVEL ÉS BILLENTYŰZETTEL KÉPERNYŐ- SZÖG 5-20 O BILLENTYŰ- DŐLÉS 5-10 O KÉPERNY Ő S MUNKAHELYEK MÉRETEI

4 Képernyő távolság Képernyő szem- magasság- ban Gyakori előrenyúlás Esetenkénti előrenyúlás Konténer magasság Polc magas- ság Munkasík magassá g Tárgy- magaság a munkasík felett Kéz magassá g Hely a térdnek Konvejor magasság Lábfej tér Előrenyúlás a munka- darabhoz Hely a lábnak Állófelület vastagság ÁLLÓ-ÜL Ő MUNKAHELY MÉRETEK

5 JAVASLATOK A KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁRA

6

7

8

9 45-75 cm - A monitort közvetlenül a felhasználó előtt kell elhelyezni, megközelítőleg karnyújtásnyira, egy kicsit hátrafelé döntve. - A képernyő teteje szemmagasságban vagy kicsit annál lejjebb kell legyen - A természetes fény 90 o -ban érje a képernyőt.

10

11

12

13 SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEK OKOZTA KÁROSODÁSOK

14 VÁLLAK:

15 VÁLLAK:

16 VÁLLAK:

17 NYAK:

18 NYAK:

19 HÁT ÉS LÁBAK:

20

21 ALKAR, KÉZ, CSUKLÓ:

22

23 ALKAR ÉS KÉZ:

24

25 SZEMEK:

26 SZEMEK:

27 Ugyanabban a testhelyzetben ülni hosszabb ideig kényelmetlen és fárasztó lehet. A testhelyzet változtatása, egy kis testmozgás, tevékenységváltás segít az éberség fenntartásában és az izomfájdalmak csökkentésében vagy megelőzésében. MIKROSZÜNETEK

28 Úgy állította be a székét, hogy kényelmesen ül, a háta meg van támasztva, talpai a padlón nyugszanak, és nem éri nyomás a térdhajlatában Helyzetet változtat, feláll vagy kinyújtózik, amikor fáradtnak kezdi érezni magát. Lágy érintéssel nyomja le a billentyűket, a vállait, kezeit és ujjait lazán tartja Úgy szervezi meg a munkaterületét, hogy minden munkaanyag és szerszám könnyen és kényelmesen elérhető legyen Irattartót használ, amelyet ugyanabba a síkban és távolságra helyez el, mint a képernyő KÉPERNY Ő S MUNKÁNÁL... Győződjön meg arról, hogy:

29 Ha lehetséges felváltva többféle feladatot végez A fejét a teste síkjában tartja, egy kissé előrehajtva A képernyőt olyan magasságba helyezte, hogy annak teteje szemmagasságban, vagy kissé lejjebb van Pihenteti a szemét, azáltal, hogy időnként a távolba néz Időnként ellenőrizteti a látását, közölve a szemésszel, hogy mennyi ideig és milyen távolságból nézi a képernyőt Elkerüli a tükröződést a képernyőn azáltal, hogy a fényforrásokhoz viszonyítva megfelelően helyezi el; ha szükséges fényszűrő előtétet használ a képernyőnél Beállítja a képernyő fényességét és kontrasztját Időnként megtisztítja a képernyőt Jelzi a vezetőjének, ha valamilyen panasza van.

30 CSUKLÓTÁMASZOK

31 HELYES KÉZTARTÁS

32 SPECIÁLIS BILLENTYŰZET

33

34 A JÓ SZOFTVER KIALAKÍTÁSÁHOZ, KIVÁLASZTÁSÁHOZ... Egyrészt a munkafeladatot, annak strukturális felépítését kell alaposan megismerni (pl. az ember- számítógép közötti feladatmegosztást, a munka- információkat, a dialógus információs lehetőségeit, lefolyását) Másrészt a potenciális felhasználó jellemzőiről, igényeiről (pl. adat-feldolgozási tapasztalatok, szakismeretek, absztrakciós képesség) kell tájékozódni.

35 ------ SZOFTVER ÉRTÉKELÉSI MODELL Strukturált felhasználó-megkérdezés Szabad felhasználói megnyilvánulások A mentális terhelés mérése A betanulási, ill. a végrehajtási idő meghatározása A hibaarány meghatározása A felhasználó szembesítése saját magával


Letölteni ppt "AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések