Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS"— Előadás másolata:

1 KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS
Összeállította: Blahóné Józsa Hajnalka

2 Képernyő előtti munkavégzés
Egyre többen vagyunk, akiknek munkájához elkerülhetetlenül hozzátartozik a számítógép. Első pillanatra nem tűnik különösebben veszélyes munkahelynek egy számítógépes munkaállomás. Csak ülni kell egy asztalnál, nézni egy színes monitort, és a 8 órás munkaidő alatt nyomkodni a billentyűzetet meg az egér gombjait. Ebben az egy mondatban szinte fel is soroltam, hogy mindeközben mi minden lehet veszélyes az egészségünkre. 

3 Képernyő előtti munkavégzés
Ma már bizonyított tény, hogy a képernyő előtt végzett munka az egyoldalú igénybevétel miatt betegséget okozhat. A kiváltó ok a nem megfelelően kialakított munkaállomás és a helytelen munkavégzési szokások (pl. a számítógépes munkához felvett kényszertartás).

4 Képernyő előtti munkavégzés
A képernyő előtti munkavégzés legjellemzőbb hatásai elfáradás (szellemi és fizikai értelemben egyaránt) vörös, fájó szemek, kettős látás fejfájás, vibrálás kimerültség és stressz nyak, váll, hát, deréktáji és végtag fájdalmak ínhüvelygyulladás, egyéb izom- és csontrendszeri rendellenességek. Ha az intő jeleket nem vesszük komolyan, később a gyógyulás hosszadalmassá válhat. Minél korábban felismerik és kezelik a problémát, annál kisebb annak az esélye, hogy az munkaképesség csökkenést eredményezzen.

5 Biztonságos és kényelmes munkakörnyezet kialakítása
Képernyő előtti munkavégzés Biztonságos és kényelmes munkakörnyezet kialakítása

6 Képernyő előtti munkavégzés
Ha betartunk néhány szabályt, megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A képernyő előtti munkavégzés csak emberi hibából okozhat egészségi kockázatot. 

7 Képernyő előtti munkavégzés
Testhelyzet Keresse meg a kényelmes testhelyzetet! Amikor leül a számítógép elé, mindig állítsa be a munkakörnyezetet igényeinek megfelelően, hogy kényelmes testhelyzetet vehessen fel.

8 Képernyő előtti munkavégzés
Attól függően, hogy milyen munkát végez, több kényelmes ülő, valamint álló testhelyzetet is találhat. A nap folyamán gyakran váltogassa a különböző kényelmes testtartásokat.

9 Képernyő előtti munkavégzés
Szék A munkaszéknek stabilnak kell lenni, biztosítania kell a könnyű, szabad mozgást és kényelmes testhelyzetet. A szék magassága legyen könnyen állítható, támlája legyen magasságában állítható és dönthető. A munkavállalók igényeinek megfelelően lábtámaszt, illetve kartámaszt kell biztosítani.

10 Képernyő előtti munkavégzés
Ülés Ossza el egyenletesen a súlyát és használja ki az ülés egész felületét. Mindig ügyeljen rá, hogy a hátának alsó része jól meg legyen támasztva. Ezzel tehermentesíthetjük a gerincoszlopra ható erőket.

11 Képernyő előtti munkavégzés
Ülés Üléskor a testtartás akkor kényelmes, ha: az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen helyezkednek el, a talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón, vagy a lábtámaszon, a combok közel vízszintesek A munkafelület alatt feltétlenül elég helynek kell lennie a térd és láb számára. A nap folyamán többször is nyújtóztassa ki lábait.

12 Képernyő előtti munkavégzés
Helytelen testtartás

13 Képernyő előtti munkavégzés
Mozgás Váltogassa különböző feladatait, hogy helyét is változtathassa. Lehetőleg ne üljön egész nap ugyanabban a testhelyzetben. Végezzen olyan feladatokat is, amelyekhez járásra is szükség van. A testhelyzet változtatása és a rendszeres szünetek segítenek az izmok regenerálódásában, fizikailag és szellemileg egyaránt felfrissítenek. Így nő a teljesítmény, és csökken a mozgásszervi megbetegedések kialakulásának kockázata.

14 Képernyő előtti munkavégzés
Monitor elhelyezése A monitor többféle magasságban is elhelyezhető, ami kényelmes, kiegyensúlyozott fejtartást tesz lehetővé. Döntse meg úgy a monitort, hogy pontosan szembe kerüljön Önnel. A monitort úgy kell elhelyezni, hogy fej kényelmetlen előre, illetve hátrahajtása nélkül kell jól láthatónak lennie. Minimum cm legyen a monitor és a szem távolsága.

15 Képernyő előtti munkavégzés
Monitor elhelyezése Hátrafelé egyáltalán nem szabad hajlítani a nyakat. Az a legkényelmesebb, ha a monitor úgy van elhelyezve, hogy a szöveg legfelső sora épp a szemmagasság alá esik. Az a jó helyzet, ha kicsit lefelé kell néznie, amikor a képernyő közepét figyeli. A monitor és az iratok kerüljenek azonos távolságba, hogy ne kelljen átfókuszálni a szemnek.

16 Képernyő előtti munkavégzés
Szem A szem A hosszabb ideig tartó munka a látórendszerét is komoly terhelésnek teszi ki, szemirritációt és kifáradást eredményezhet. A szem pihentetése Gyakran pihentesse szemét úgy, hogy egy távoli pontra néz. Ez jó alkalom lehet arra is, hogy kinyújtózzon, mély levegőt vegyen, és ellazítsa magát. A monitor és a szemüveg tisztán tartása Tartsa tisztán a képernyőt, valamint szemüvegét, vagy kontaktlencséjét.

17 Képernyő előtti munkavégzés
Szem Ne felejtsen el pislogni a monitor használata közben. A pislogás a szem természetes védelmét és nedvesen tartását szolgálja, megelőzi a kiszáradást, amely a szempanaszok egyik elsőszámú forrása. Rendszeres szemvizsgálat Mivel feltétlenül fontos, hogy a látása megfelelően legyen korrigálva, rendszeresen menjen el szemészeti vizsgálatra.

18 Képernyő előtti munkavégzés
Kéztartás Tartsa alkarját, csuklóját és kézfejét semleges, kényelmes helyzetben. A legjobban Ön tudja megítélni, mi számít kényelmesnek. Kerülje el, hogy csuklói számottevően meghajoljanak hátrafelé, kifelé vagy befelé. Különösképpen azt kerülje, hogy gyakran, vagy hosszabb ideig legyenek ilyen helyzetben.

19 Képernyő előtti munkavégzés
Tükröződés Meg kell előzni a képernyőre vetődő zavaró tükröződést és fényvisszaverődést. Ablakkal szemben, illetve háttal soha ne helyezzünk el képernyőt. Előbbi esetben az utca fényei vakítóan tükröződnek a képernyőn, utóbbi esetben az utcai kép vakítja a képernyőfigyelésből feltekintő személyt.

20 Képernyő előtti munkavégzés
Tükröződés A beeső napfény mennyiségét szalagfüggönnyel, reluxával szabályozhatja, de bármilyen más módszerrel is megpróbálkozhat. Közvetett vagy tompított világítás segítségével kerülheti el, hogy fényfoltok látszódjanak a képernyőn.

21 Képernyő előtti munkavégzés
Megvilágítás A világításnál arra kell törekedni, hogy a képernyőre kevés, a munkafelületre pedig több fény jusson. Külön gondoljunk a megfelelő helyi (lokális) megvilágításra: az asztalon lévő papírok és a billentyűzet megvilágítására, amit egy asztali lámpával lehet megoldani. Emellett, kora reggeli, késő délutáni munkánál környezeti (globális) megvilágításra is szükség van, mert a megvilágított asztal és a sötét szoba közötti kontraszt ártalmas a szemnek. mennyezetre irányított közvetett világítás

22 Képernyő előtti munkavégzés
Elrendezés Nagyterű irodákban fontos a térelválasztás lehetősége. Ezt megtehetjük szekrényekkel, asztalok közötti paravánokkal. Elnyelik, tompítják a zajt. A szűk munkatér balesetveszélyes, és pszichikai szempontból is káros. Minden munkavállalónak legalább 2 m2 szabad területet kell biztosítani, és lehetővé kell tenni az asztal megközelíthetőségét.

23 Képernyő előtti munkavégzés
Tornagyakorlatok

24 Képernyő előtti munkavégzés
Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések