Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGÉSZSÉG, BALESET- MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET Takács Béla Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola 2006.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGÉSZSÉG, BALESET- MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET Takács Béla Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola 2006."— Előadás másolata:

1 EGÉSZSÉG, BALESET- MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET Takács Béla Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola 2006.

2 2 MIRŐL LESZ SZÓ?  Az ergonómia fogalmáról  Miért kell ezzel foglalkozni?  Az ergonómia mely területei fontosak különösen számunkra? • A fizikai környezet kialakítás • Informatikai- és szoftver ergonómia • Munkaszervezési feladatok • Szociális környezet

3 3 MI AZ ERGONÓMIA? (Bárány Tamás munkája alapján) Az ergonómia egyszerűen fogalmazva „a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása.” A szó a görög „ergos” szóból, ami munkát jelent, illetve a “nomos” szóból származik, ennek jelentése törvény. Látszólag a munkakörnyezet minden tényezője az ergonómia tudományába tartozik.

4 4 MIÉRT KELL MEGISMERKEDNÜNK AZ ERGONÓMIÁVAL?  A számítógép használat egészségügyi és pszichológiai is problémákat is okozhat.  Jól dolgozni csak optimális környezetben lehet. Ehhez pedig nem árt ha figyelembe vesszük az ergonómiai elveket!  1999-ben megjelent 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet előírja a számítógépes munkahelyek kialakításának minimális követelményeit, amit a 2001. jan. 1. után létesített számítógépes munkahelyek esetében kötelező betartani!

5 5 AZ ERGONÓMIA TERÜLETEI (1.)  1. A fizikai környezet kialakítás és elemei  Hőmérséklet Hőmérséklet  Megvilágítás Megvilágítás  Zaj Zaj  Berendezés Berendezés  Személyes tér Személyes tér  Helyes testtartás Helyes testtartás  2. Szoftver-ergonómia  3. Munkaszervezés és feladatok

6 6 AZ ERGONÓMIA TERÜLETEI (2.) 4. Pszichológiai és szociális környezet  munkaerő kereslet  személyes kapcsolatok  munkakapcsolatok  a dolgozó egyéni tulajdonságai (fizikai, pszichológiai) Ezekkel a kérdésekkel itt az órán nem foglalkozunk!

7 7 HŐMÉRSÉKLET, SZELLŐZÉS, PÁRATARTALOM  A meghatározó elem a hőmérséklet, a többi „csak” módosító jellegű.  Az a hőfok, amelynél az ember kellemesen érzi magát, egyénenként különböző, és függ még a végzett tevékenység jellegétől (pl. ülő vagy álló helyzetben végzett kézi munka, szellemi tevékenység vagy nehéz fizikai munka) illetve az egyes emberek fizikai és pszichikai adottságától, illetve érzékenységétől is.

8 Hatékonyságnövelési „receptek” Az irodai dolgozók „nyári hatékonyságát” lehet növelni az alábbiakkal:  az árnyékolástechnikát alkalmazva (redőny, sötétítő függöny, hőárnyékoló ablakbevonat, stb.)  ventillátor illetve légkondicionáló használatával.

9 9 MEGVILÁGÍTÁS (1.) Ha munkánk során a világítás nem megfelelő, a szem izomzata idő előtt kifárad. A szem elfáradása után fejfájás, idegesség, majd teljes szellemi és fizikai elfáradás jelentkezik, amely a teljesítmény leromlásával járhat.

10 10 MEGVILÁGÍTÁS (2.) A szem idő előtti elfáradását okozhatja: - a gyenge megvilágítás, - a nagy fénysűrűség, amely káprázást okoz, - a túl nagy kontraszt, - a nem megfelelő színellentét a tevékenység tárgya és a környezete között. (beleolvad a környezetébe, pl. szürke asztalon szürke berendezést szerelnek, stb.)

11 11 ZAJ Bár a zaj megengedett szintjét hatósági előírás tartalmazza, nemcsak az egészségkárosító határértéket kell figyelembe venni! Ha nagy a zaj csökken az ember figyelemkoncentrációja, fokozódhat az idegessége, romolhat a kommunikáció a munkatársaival, ami az együttműködés rovására mehet.

12 12 KAR-, KÉZ-, VÁLL-, HÁT-, NYAKFÁJDALMAK A stressz forrása az izomzati feszültségek és fájdalmak, amelyeket a rosszul megválasztott eszköz, vagy a jó eszköz, de annak rossz használata okozza. Ez leginkább a hátfájdalmakban jelenik meg, amit rosszul tervezett székek, vagy bár jól tervezett, de rossz ülőhelyzetben használt székek okozzák.

13 13 SZEMÉLYES TÉR Az emberek igénylik, hogy elegendő személyes terük legyen a munkahelyükön és otthon is. Más ember is okozhat stresszt, ha hívatlanul lép be az egyén személyes terébe. A személyes tér felállításának ideális módja, ha saját irodával rendelkezik, amelyben ellenőrizheti a belépést. (A proxemika tudom.) Ha ez nem lehetséges, akkor a tereket korlátozhatja bútorokkal, berendezésekkel, térelválasztókkal.

14 14 TESTTARTÁSSAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK (1.) Az ismétlődő mozgások sok problémát okozhatnak. A leggyakrabban igénybe vett testrészek : hát, kar, kéz, nyak, váll, csukló. A hátfájások akkor fordulnak elő, amikor a dolgozó egyáltalán vagy csak kevésbé állítható széken, illetve rosszul kialakított munkaállomáson dolgozik, és ebben a pozícióban tölt el hosszú időt.

15 15 TESTTARTÁS (1.)  Fej/Nyak: Max.: 30° előre hajlításnál (A) Max.: 20° csavarás (B)  Könyök: Munka közben 70 - 135° között (C) A könyököknek ellazulva kell tartani a felsőtesthez képest  Kéz/csukló: Az alkarnak, csuklónak, és a kéznek kényelmes helyzetben kell lennie.

16 16 TESTTARTÁS (2.)  Felsőtest/comb: 90 - 120° (D)  Comb/Térd: 60 - 90° (E) Az ülőmunkából kifolyólag az évek során kialakulhat aranyér, a comb nyomása miatt lecsökken a vérnyomás pangás lép fel a visszerekben.

17 17 A KÁROS MONOTONITÁS A monotonitás pszichés elfáradást okozhat, ami álmosságérzettel, csökkenő szellemi kezdeményező-képességgel, alacsonyabb reakciókészséggel jár. Ez pedig teljesítménycsökkenést, rosszabb közérzetet eredményez. (Munkaszervezési környezetkialakítási feladat)

18 18 Miért épp ezekben a testrészekben alakulnak ki problémák? Nézze meg a Dr. Hódos Tibor munkája alapján készült prezentációt! Hódos_ergonómia.ppt A kérdésre a válaszok kb. a 8. diánál kezdődnek Ezért az az előtte levőket NE NÉZZE MEG!

19 19 SZEM PROBLÉMÁK (1.)  A nyitott pupilla (amikor nagyon figyelünk) hamarabb kiszárad, égni kezd, idővel be is gyulladhat.  Ha a számítógép nagyon leköti a figyelmünket, a természetes reflexből működő pislogások száma lecsökken (normálisan 3-4 mp-enként pislogunk, a monitor előtt 10-13 mp-enként). Ez azért rossz, mert a pislogással nedvesítjük meg a szemünket, ezzel tisztítjuk azokat, tehát a monitor előtt ülve ritkábban nedvesítjük meg.

20 20 SZEM PROBLÉMÁK (2.)  A régebbi nem LR (kis sugárzású) monitorok a töltött porszemcséket a szemünkbe, szemünk felé lőtte.  Az állandóan egy irányba, egy helyre nézés a szemben fókuszálási problémákat okoz.(Időnként életlen, tompa látás)  A tükröződés, a kis képfrissítési frekvencia, bár a szemen keresztül érvényesül, mégis inkább idegi megterhelést okoz.

21 Mit lehet tenni az egészségmegőrzés érdekében?  Ergonómikus munkahelyet tervezünk, terveztetünk, alakítunk ki.  Ergonómiailag megtervezett eszközöket használunk.  Megfogadjuk azokat a tanácsokat, amelyek egészségvédelmünket szolgálja!

22 22 Tervezett témák: 1. Szoftver-ergonómia 2. Az ergonómikus irodakialakítás 3. Pénzbe nem kerülő megoldások (szemtorna, tornagyakorlatok, stb.) Házi feladat: A prezentációban szereplő dolgok ismerete. Folytatás valamikor … Kidolgozható témák!


Letölteni ppt "EGÉSZSÉG, BALESET- MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET Takács Béla Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola 2006."

Hasonló előadás


Google Hirdetések