Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok"— Előadás másolata:

1 Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Ergonómia Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok

2 A számítógépen végzett napi több órás munka egészségügyi és fizikai hatásait még nem ismerjük teljességükben. A felhasználók fejfájásra, fáradtságra, a szem szúró fájdalmára, kettős látásra stb.panaszkodnak. Gyakori még az ízületekben, kézfejben és a könyökökben fellépő fájdalom is.

3 Ezek a nehézségek helyes testtartással és a kiváltó okok elhárításával nagymértékben csökkenthetők vagy megszüntethetők.

4 Ergonómia= =a munka gazdaságos megszervezésének elméletével és gyakorlatával, illetve ezen belül az ember és a gép közötti kölcsönhatás tanulmányozásával foglalkozó tudományág.

5 Előírások Az ergonómiával foglalkozó tudüsok a következőket javasolták a lehetséges problémák elkerülésére: - állítható szék – biztosíthatja a képernyő előtti helyes testtartást. - a képernyő a felhasználó szemétől kb.50 cm távolságra legyen. - a képernyő közelébe helyezzük azt az anyagot, amin dolgozunk – így elkerülhetjük a szem és a fej állandó mozgatását. - az anyag és a képernyő legyen a szemünktől azonos távolságra – így megelőzhetjük a szemizmok megterhelését.

6 Előírások (folyt.) - megfelelő megvilágítás – a képernyőre jutó fény a szoba világosságának kb.3 – 5-szöröse legyen. - a képernyőt helyezzük olyan helyre, hogy az ablak vagy más fényforrás a felhasználó háta mögött legyen. - a gépen dolgozó személy SOHA ne üljön szemben a világos ablakkal! - billentyűzet-előtét és egéralátét használata - akezek pihentetését szolgálja. - pihenés – kb.15 perc pihenő ajánlott óránként a nehéz munkvégzés esetén, egyébként pedig kétóránként 15 perc.


Letölteni ppt "Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések