Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg."— Előadás másolata:

1 K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ

2

3 adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg a TV-nél a vevő-berendezést és a monitort (katódsugaras képernyőt) ugyanazon készülékbe integrálják, a hagyományos személyi számítógépnél a monitor gyakran egy különálló tartozék. Legfontosabb alkatrésze a kijelző (display), mely vagy egy hagyományos katódsugaras képcső vagy egy sík folyékonykristály 'LCD'. Utóbbi táskagépeknél különösen felhasználóbarát módon építhető össze a központi számítógéppel. TV-készülékek képcsöveivel összehasonlítva, számítógép-monitorok kijelzői általában nagyobb felbontásúak mint a TV képernyők.monitorszemélyi számítógépmonitordisplayLCDmonitorfelbontás

4 A monitor kalibrációja az alábbi videobeállítások módosításából áll: Fényerő és kontraszt A kijelzés fényerősségének szintje és tartománya. Ezek a paraméterek pontosan úgy működnek, mint a televíziókészülékeken. A monitorkalibráló segédprogramokkal optimális fényerő és kontraszttartomány állítható be a kalibráláshoz. Gamma A középtónusok fényereje. A monitorral a fekete és a fehér között létrehozott értékek nem lineárisak, azaz az értékek ábrázolása egyenes vonal helyett görbét ad. A Gamma ennek a sötét-világos eloszlási görbének a középső értékét adja meg. Foszforok A katódsugárcsöves (CRT-) monitorokban a fénykibocsátásra használt anyagok. A különböző foszforok eltérő színjellemzőkkel rendelkeznek. Fehérpont A monitor által megjeleníthető legfényesebb fehér színe és intenzitása.. s

5 A MONITOROK FŐBB PARAMÉTEREI épátló: A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság, hüvelykben (inch = 2,54 cm) mérik. képarány: A kijelző oldalhosszúságainak aránya. 5:4-től 16:9-ig terjed. A legáltalánosabb a 4:3-hoz arány, szélesvásznú képernyőnél pedig a 16:10-hez vagy mostanság a 16:9-hez arány. kontraszt: A részletgazdagságot jellemző tulajdonság (250–1000 : 1). válaszidő: LCD-paneles monitorok jellemzője, ezredmásodpercben (ms) mért időegység. Azt az időt jelöli, amennyi ahhoz kell, hogy egy képpont fényereje megváltozzon. A lassú válaszidő (12 ms-nál hosszabb) akkor lehet zavaró, ha a monitoron gyors változásokat kell megjeleníteni.ezredmásodpercben fényerő: A monitor fényességét jellemzi. (Milyen fényes az elektronok felvillanása (CRT), milyen erős, fényes a háttérvilágítás (LCD).) (Például: 250 cd/m²) maximális felbontás: Maximálisan mekkora felbontásra állítható. megjeleníthető színek száma: Megjeleníthető színárnyalatok száma. Általában 16,7 millió (2 24 ) színt tud megjeleníteni egy monitor, de gyakran „csak” 16,2 milliót látószög: Az a paraméter mely megadja, hogy a monitor milyen szögből látható. Általában két adattal jellemzik, az első a horizontális (vízszintes), második a vertikális (függőleges) adat. Például: H:160°/ V:150° optimális felbontás: Szintén LCD-panellel szerelt monitorok tulajdonsága. A LCD-panel fizikailag kialakított felbontását jelöli. Többnyire ez a felbontás egyben az ilyen monitorok maximális felbontása is.

6


Letölteni ppt "K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések