Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik"— Előadás másolata:

1 Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

2 Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

3 Monitorok és a számítógép kapcsolata
A mikroprocesszor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben többféle videókártya volt (MDA, CGA, EGA..): az egyik digitálisan, a másik analóg jelekkel működött. Ma VGA (Video Graphic Array) és HDMI (High Definition Multimedia Interface) rendszerű monitorokat használunk, amelyeket VGA videókártyán keresztül illesztenek a számítógéphez. Minden monitoron és videókártyán van szabványos VGA csatlakozó (D-SUB).

4 Monitorok és a számítógép kapcsolata
VGA kártya VGA kábel Alaplap a processzorral

5 A monitorok főbb paraméterei
Képátló Felbontás Képpont távolság Megjeleníthető színek száma Képfrissítési frekvencia Színmélység Tovább

6 A felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának és a képernyősorok számának szorzata. A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. VGA SVGA Szebb kép XGA SXGA UXGA Az 1024x768-as felbontáskor a képernyőkép 1024 oszlopot és 768 sort tartalmaz, így egy képernyőkép pontból áll össze. Vissza

7 Képátló Mértékegysége a hüvelyk = coll = inch. 1 inch=2,54 cm
A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság Vissza

8 Képpont távolság A képpont távolság (pixel pitch) két szomszédos képpont közti távolság. Minél kisebb a képpont távolság, annál élesebb a kép. Ez a távolság ~ 0,21-0,31 mm. Pl.:14"- os monitoroknál 0,28 mm, 17"- os monitoroknál 0,26-0,28 mm. Vissza

9 Képfrissítési frekvencia
Minden monitor a működési elvétől és a technikai megvalósításától függő módon másodpercenként többször is megjeleníti a képet, ezt nevezzük képfrissítésnek. A képfrissítési frekvencia megadja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés Pl.: 60 Hz esetén 60-szor, 85 Hz esetén 85-ször. Minél nagyobb képfrissítési frekvencia értéke, annál jobb a monitor, annál kellemesebb a szemünknek kép/sec esetén már folyamatosnak látjuk a képet, de közelről nézve a monitort még lehet érzékelni a vibrálást.

10 Képfrissítési frekvencia
É P F R I S Í T ! F I G Y E L D A vissza VIDEÓ

11 Színmélység Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16
A színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez, vagyis hány biten tároljuk a színeket. A számítógép az egyes képpontok adatait az alapszínek (piros, zöld, kék) intenzitását meghatározó bináris számok formájában tárolja. Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16 16 színű 8 256 256 színű 65 536 High color 24 True color Vissza

12 Felbontóképesség és színek száma:
Monitorok csoportosítása képfelbontás és a megjelenített színek száma szerint Szabvány neve: Felbontóképesség és színek száma: Hercules 720x348 képpontból állította elő a képet és monochrom CGA 320x200 a felbontás és (egyszerre) összesen 4 szín kezelésére alkalmas EGA 640x350 képpontos felbontás és megjeleníthető szín VGA 640x480 a felbontás, de színek száma 256 SVGA 1028x768 képpont és minimum 256 szín megjelenítésére alkalmas Vissza

13 Feladatok Válaszd ki az igaz állításokat!
A monitor a legfontosabb kiviteli periféria. A monitor a legfontosabb beviteli periféria. A monitor feladata az adatok tárolása. A monitor feladata az adatok megjelenítése. A monitort biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

14 Feladatok Bitek száma Elnevezés Monokróm 4 High color 1 256 színű 24
16 8 True color

15 Monitorok csoportosítása működési elvük szerint
CRT Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves monitor LCD Liquid Crystal Display Folyadékkristályos monitor Tovább ! Kattints a képre! PDP Plazma Display Panel Gázplazmás monitor

16 CRT Katódsugárcsöves monitor
Tovább ! elektron katódsugárcső Működési elve A katódsugárcsőben elektronok csapódnak fluoreszcens ernyőre, ahol a luminofor képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet. Az elektronok megfelelő helyre jutattásáról (eltérítéséről) mágneses vagy elektromos tér gondoskodik. katódsugárcsőben Vissza !

17 LCD Folyadékkristályos monitor
Tovább ! Működési elve: Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség hatására elfordulnak. Minden képpontban változtatható az elektromos térerősség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. Vissza !

18 PDP Gázplazmás monitor
Működési elve: A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen. Vissza !

19 Monitorok csoportosítása a megjelenített kép típusa szerint
Karakteres Grafikus Kattints a táblákra ! Tovább !

20 Karakteres üzemmód Vissza ! A monitor sorokra és oszlopokra tagolódik.
A megjelenítés egysége a karakter, amely a képernyő egy adott nagyságú területét foglalja le. A monitor sorokra és oszlopokra tagolódik. A képernyőn 25 sorban, soronként 80 karakter lehet megjeleníteni. A monitor a karakter képét rajzolja ki a képpontok segítségével. Képek kirajzolása nem lehetséges. Vissza !

21 Grafikus üzemmód Vissza ! A megjelenítés egysége a képpont.
A monitor sorokra és oszlopokra oszlik, de ezek képpontsorok és képpontoszlopok. Bármilyen alakzat kirajzolható, így karakterek ( betűk, számok, írásjelek ) és képek egyaránt. Vissza !

22 Monitorok csoportosítása színkezelés szerint
Monokróm monitor (karakteres) Színes VGA monitor (grafikus) Monokróm VGA monitor (szürkeárnyalatos grafikus) Két színt jelenít meg: Fekete + egy más szín. pl. fehér, sárga, zöld. A színes monitorok a 3 alapszínből kikeverve állítják elő a színes képet. A fekete és a fehér közötti átmenetek megjelenítésére is alkalmas.

23 Monitorok csoportosítása színkezelés szerint
Színes VGA monitor Monokróm monitor Monokróm VGA monitor

24 A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot!
A legújabb találmány ! A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot!

25

26 …OK, a Tiéd már tiszta ! Most küldj el minket máshova is... 

27 Források


Letölteni ppt "Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik"

Hasonló előadás


Google Hirdetések