Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző."— Előadás másolata:

1 Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

2 Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

3 Monitorok és a számítógép kapcsolata  A mikroprocesszor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé.  A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz.  Régebben többféle videókártya volt (MDA, CGA, EGA..): az egyik digitálisan, a másik analóg jelekkel működött.  Ma VGA (Video Graphic Array) és HDMI ( High Definition Multimedia Interface) rendszerű monitorokat használunk, amelyeket VGA videókártyán keresztül illesztenek a számítógéphez.  Minden monitoron és videókártyán van szabványos VGA csatlakozó (D-SUB).

4 Monitorok és a számítógép kapcsolata Alaplap a processzorral VGA kártya VGA kábel

5 A monitorok főbb paraméterei Képátló Képpont távolság Képfrissítési frekvencia Megjeleníthető színek száma Felbontás Színmélység Tovább

6 A felbontás Az 1024x768-as felbontáskor a képernyőkép 1024 oszlopot és 768 sort tartalmaz, így egy képernyőkép 786.432 pontból áll össze. A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának és a képernyősorok számának szorzata. A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. VGA SVGA XGA SXGA UXGA Szebb kép Vissza

7 Képátló A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság Mértékegysége a hüvelyk = coll = inch. 1 inch=2,54 cm Vissza

8 Képpont távolság A képpont távolság (pixel pitch) két szomszédos képpont közti távolság. Minél kisebb a képpont távolság, annál élesebb a kép. Ez a távolság ~ 0,21-0,31 mm. Pl.:14"- os monitoroknál 0,28 mm, 17"- os monitoroknál 0,26-0,28 mm. Vissza

9 Képfrissítési frekvencia Minden monitor a működési elvétől és a technikai megvalósításától függő módon másodpercenként többször is megjeleníti a képet, ezt nevezzük képfrissítésnek. A képfrissítési frekvencia megadja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés. Pl.: 60 Hz esetén 60-szor, 85 Hz esetén 85-ször. Minél nagyobb képfrissítési frekvencia értéke, annál jobb a monitor, annál kellemesebb a szemünknek. 50 kép/sec esetén már folyamatosnak látjuk a képet, de közelről nézve a monitort még lehet érzékelni a vibrálást.

10 FIGYELDAFIGYELDA KÉPFRISSÍTÉST!KÉPFRISSÍTÉST! VIDEÓ vissza

11 Színmélység A színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez, vagyis hány biten tároljuk a színeket. A számítógép az egyes képpontok adatait az alapszínek (piros, zöld, kék) intenzitását meghatározó bináris számok formájában tárolja. Bitek száma Színek száma Elnevezés 12Monokróm 41616 színű 8256256 színű 1665 536High color 2416 777 216True color Vissza

12 Monitorok csoportosítása képfelbontás és a megjelenített színek száma szerint Szabvány neve:Felbontóképesség és színek száma: Hercules 720x348 képpontból állította elő a képet és monochrom CGA 320x200 a felbontás és (egyszerre) összesen 4 szín kezelésére alkalmas EGA 640x350 képpontos felbontás és 16 megjeleníthető szín VGA 640x480 a felbontás, de színek száma 256 SVGA 1028x768 képpont és minimum 256 szín megjelenítésére alkalmas Vissza

13 Feladatok Válaszd ki az igaz állításokat! A monitor a legfontosabb kiviteli periféria. A monitor a legfontosabb beviteli periféria. A monitor feladata az adatok tárolása. A monitor feladata az adatok megjelenítése. A monitort biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

14 Feladatok Bitek számaElnevezés Monokróm 4 High color 256 színű 24 1 16 színű 16 8 True color

15 Monitorok csoportosítása működési elvük szerint CRT Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves monitor PDP Plazma Display Panel Gázplazmás monitor LCD Liquid Crystal Display Folyadékkristályos monitor Kattints a képre! Tovább !

16 CRT Katódsugárcsöves monitor M ű ködési elve Vissza ! Tovább ! katódsugárcső A katódsugárcsőben elektronok csapódnak fluoreszcens ernyőre, ahol a luminofor képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet. Az elektronok megfelelő helyre jutattásáról (eltérítéséről) mágneses vagy elektromos tér gondoskodik. katódsugárcsőben elektron

17 LCD Folyadékkristályos monitor M ű ködési elve: Tovább ! Vissza ! Minden képpontban változtatható az elektromos térer ő sség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség hatására elfordulnak.

18 PDP Gázplazmás monitor A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki. Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen. M ű ködési elve: Vissza !

19 Monitorok csoportosítása a megjelenített kép típusa szerint Karakteres Kattints a táblákra ! Grafikus Tovább !

20 Karakteres üzemmód  A megjelenítés egysége a karakter, amely a képernyő egy adott nagyságú területét foglalja le.  A monitor sorokra és oszlopokra tagolódik.  A képernyőn 25 sorban, soronként 80 karakter lehet megjeleníteni.  A monitor a karakter képét rajzolja ki a képpontok segítségével.  Képek kirajzolása nem lehetséges. Vissza !

21 Grafikus üzemmód  A megjelenítés egysége a képpont.  A monitor sorokra és oszlopokra oszlik, de ezek képpontsorok és képpontoszlopok.  Bármilyen alakzat kirajzolható, így karakterek ( betűk, számok, írásjelek ) és képek egyaránt. Vissza !

22 Monitorok csoportosítása színkezelés szerint Monokróm monitor (karakteres) Színes VGA monitor (grafikus) Monokróm VGA monitor (szürkeárnyalatos grafikus) Két színt jelenít meg: Fekete + egy más szín. pl. fehér, sárga, zöld. A színes monitorok a 3 alapszínből kikeverve állítják elő a színes képet. A fekete és a fehér közötti átmenetek megjelenítésére is alkalmas.

23 Monitorok csoportosítása színkezelés szerint Monokróm VGA monitor Színes VGA monitor Monokróm monitor

24 A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot! A legújabb találmány !

25

26 …OK, a Tiéd már tiszta ! Most küldj el minket máshova is... 

27 Források http://www.asztrolizing.hu/szgepkezeles/italapok/1.2.2.9_Mon itor.pdf http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADn http://hu.wikipedia.org/wiki/Monitor http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=monitor


Letölteni ppt "Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések