Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁMÍTÓGÉPES KONFIGURÁCIÓK Kurdi Gábor. A kijelzők.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁMÍTÓGÉPES KONFIGURÁCIÓK Kurdi Gábor. A kijelzők."— Előadás másolata:

1 SZÁMÍTÓGÉPES KONFIGURÁCIÓK Kurdi Gábor

2 A kijelzők

3 A képmegjelenítés szerint lehetnek:

4 Katódsugárcsöves: (CRT: Cathode Ray Tube) Egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral (elektronok becsapódásakor világító anyag) bevont hátsó falára. Az elektronsugarak intenzitásának megváltoztatásával változtatható a fényerősség. Ilyen módon működnek a TV-k is. Szép képet ad, de nagyon nehéz.

5 Folyadékkristályos: (LCD: Liquide Crystal Display) Két üveglap között vékony folyadék kristályréteg található. Elektromos teret létrehozva a folyadékkristályok molekulái elfordulnak és nem engedik át a fényt így lehet betűket és rajzokat stb.. megjeleníteni. Az LCD- monitorok alacsonyabb energiafogyasztásúak, képük stabilabb és élesebb a katódsugárcsövesnél.

6 Gázplazmás: Bizonyos gázok (ionizált neon vagy argon) a bennük repülő elektronok hatására fényt sugároznak ki. Ezt zárják be két üveglap közé, melyek közül az egyikben függőleges a másikban vízszintes vezetékek vannak az üvegbe zárva. Ezek metszéspontjai határozzák meg azokat a képpontokat, amelyek a vezetékekben folyó áram hatására fény kisugárzására késztethetőek.

7 Alfa numerikus: Csak karakterek megjelenítésé re volt képes, éppen ezért kicsi volt a memóriaigén yük. A megjeleníten dő karakterek kódjából karaktergene rátor állította elő a karakter pontképét.

8 Grafikus: Karakterek és rajzok megjeleníté sére is képes. Képpontonk ént tárol ezért több memóriát igényel az előbbinél.

9 A színkezelés szerint megkülönböztetünk:  Monokróm (fekete-fehér ill. zöld, papírfehér) Háttérszín+1 szín megjelenítése.  Színes : A vörös, zöld és kék keverésével színes képek, ábrák jeleníthetőek meg. Minden alapszínhez egy-egy elektronsugarat bocsátanak ki, amely egy fémlemez háromszögalakban elhelyezett apró lyukacskáin keresztülhaladva vörös, zöld vagy kék fényben felizzó foszforrétegre érkeznek. Ezek keverednek.

10 A felbontóképesség szerint megkülönböztetünk: A felbontóképesség azt jelenti, hogy hány pontot képes a képernyőre kirajzolni (egy sorba, ill. egymás alá)  Herkules 720*348 képpont monokróm, 1 szín  CGA 320*200 képpont, 2 v 4 szín (Color Graphics Adapter)  EGA 640*350 képpont,16 szín  VGA 640*480 képpont, 256 szín (Video Graphics Array)  SVGA 1024*768 képpont 256 színt tud megjeleníteni. (Super VGA)  XGA 1280*1024 v. 1600*1200 képpont, 16 v. 64 millió színt tud megjeleníteni  Különleges 1200*1024 képpont felbontás mellett, 4096 színt tud kezelni.

11 Jellemzők:  A kép méretéhez a képátlót adják meg, hüvelykben (inch- ben). Általános a 15-17 inch (1 inch=25,4 mm) képátló.  A legjobb monitorok ún. LR (Low Radiation), azaz alacsony sugárzású monitorok. A készülékből kikerülő elektron és egyéb sugárzás eltéritésével megóvják a kezelőt azok kóros hatásoktól. Ennek hiányában a földelt monitorszűrök védenek a képernyő sugárzásától.  A kép képpontokból áll össze. Minél több képpont alkotja a képet, annál részletgazdagabb lesz. A monitorok esetében beállítható, hogy milyen felbontással szeretnénk használni. Ez két eszközön múlik: a monitoron és a monitorvezérlő kártyán. Csak olyan felbontás állítható be amelyet mindkét eszköz támogat. Jellemző felbontások: 800*600 1024*768 1280*960 1280*1024.

12  A képpontok mérete mellett a kép minőségét a használt színek száma, azaz a színmélység is befolyásolja. Lehet 8,16,24,32 bites.(8bit=256 szín, 16bit=65 536 szín, 24bit=16,7 millió szín.) Ennyi szín jeleníthető meg egy időben.  Fontos adat egy monitor használatakor, hogy másodpercenként hányszor rajzol újra teljes képet, hányszor frissíti a képernyőt. Ez a képfrissítési frekvencia.  Az emberi szem számára 72 Hz-nél kisebb frekvencia hosszú távon fárasztó. A 85Hz-nél nagyobb érték beállítása a szem szempontjából optimális. Ma már nem ritka a 100Hz-es vagy annál nagyobb (pl.: 120, 140, 170, 200, 240 Hz-es) monitorok.

13 Megjelenítők struktúrája

14 Audiovox 7”-os LCD kijelző Számtalan sok monitor kapható a boltokban, amivel multimédiás rendszerünket egészíthetjük ki. A monitorokat általában a fejtámlába építve, vagy a műszerfalra szerelve használhatjuk. Ezek szimplán csak monitorok és a képmegjelenítésen felül semmi más funkciójuk nincsen. Az Audiovox esetében viszont ez másképp van. Adott ugyanis az LCM 972TS 7”-os fejtámlamonitor, amely a két zónás Audiovox készülékek esetében a hátsó zónát az utasok az érintőképernyőről vezérelhetik a vezető zavarása nélkül. Természetesen ezt a monitort univerzálisként is alkalmazhatjuk, de ekkor az érintővezérlés nem funkcionál.LCM 972TS

15 IMAX 3 D Az IMAX 3D mozik függőlegesen és vízszintesen polarizált képeket vetítenek ki, amiket a kapott szemüveggel térhatású képként érzékelünk, mivel a szemüvegben lévő polárszűrők csak a megfelelő szemnek szánt képet engedik át. Ennek előnye, hogy teljesen színes képet láthatunk (szemben a piros-kék szemüveges technikával), hátránya viszont, hogy a szemüveg napszemüvegként is funkcionál (vagyis sötétít). A meghatározott irányú polarizáltság hátulütője, hogy ha elfordítjuk a fejünket, akkor nem látunk semmit.

16 IMAX 3 D mozivászon

17 IMAX 3 D

18 IMAX vetítőgép Az IMAX vetítőgépek a fényesebb vetített kép eléréséhez 20%- kal több ideig tartják nyitva a zárat, valamint a hagyományos izzónál (amiket találtam 3-6.000 W-osak voltak) jóval erősebb, 15.000 W-os izzóval rendelkeznek. Ez olyan forró és olyan fényes, mint a Nap felszíne, és szabad szemmel is látható lenne, ha a Holdon üzembe helyeznénk. Cserélni a nagy nyomás miatt pedig csak spéci védőöltözetben lehet.

19  Néhány tv-technológia, például plazmatévék esetén a 3D szemüveg használata egyet jelent a világítás lekapcsolásával, illetve a függöny behúzásával ahhoz, hogy kellően fényes maradjon a tv képe. BRAVIA 3D tv esetén a kép fényerejének optimalizálása a LED-háttérfény fokozásával van megoldva. Gyakorlatilag a szoba bármilyen megvilágítása mellett nézheti a BRAVIA 3D tv által generált képet, akár ragyogó napfény esetén is, anélkül, hogy az élénk 3D kép minősége módosulna. Sony 3 D Bravia

20 electrolumineszcens LG AMOLED áttetsző képernyő

21 NIXIE cső és vákuum fluoreszcens kijelzők meghajtása

22 SONY HDTV A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel. - A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani – egyelőre csak az Egyesült Államokban – a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel, mely 6000:1-hez kontrasztaránnyal száll versenybe. Ez az érték, amit valószínűleg teljesen „ki-, illetve bekapcsolt” fehér fény (un. full On/Off) összevetésével nyernek, kiemelkedőnek mondható, mert hasonló mérési módszert követve DLP vetítővel sem értek el 5000:1 kontrasztaránynál jobbat. Ennek a jelentős kontrasztarány értéknek persze a gyakorlatban csak akkor van haszna, ha a vetített képről a helyiségbe visszaverődő és ott szétszóródó fény vagy más fényforrás nem rontja el a vetítővásznon megjelenő sötét képrészleteket.

23 Anaglif technika

24  A domborzat érzékeltetésére a képernyőn az (ábrázoló geometria szemléltetésére régóta alkalmazott) anaglif technika is alkalmazható. Ennek lényege az, hogy a terepről két különböző néz pontból készült képet (mint egy sztereó légifényképpárt) a zöld, illetve a vörös árnyalataiban megfelelő elhelyezéssel egymásra vetítenek a képernyőn. A megfelelő anaglif (egyik "üvege" vörös, a másik zöld) szemüveggel nézve a képernyőt a szemlélőben a terep háromdimenzióban jelenik meg. A képernyőre vetített képek a DEM alapján generálhatók.képernyőgeometriaképernyő DEM

25 HIVATKOZÁSOK: http://ebookz.hu/ebook.php?alkat=Monitorok http://auto-hifi.co http://www.sony.hu http://gk.lka.hu http://anaglif.lap.hu/

26 Kurdi Gábor Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZÁMÍTÓGÉPES KONFIGURÁCIÓK Kurdi Gábor. A kijelzők."

Hasonló előadás


Google Hirdetések