Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitor Monitor Alapvető kimeneti eszköz Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display Angol neve: display Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitor Monitor Alapvető kimeneti eszköz Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display Angol neve: display Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor."— Előadás másolata:

1 Monitor Monitor Alapvető kimeneti eszköz Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display Angol neve: display Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor felé Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor felé

2 Monitor Monitorok csoportosítása Kép megjelenítés elve szerint Kép megjelenítés elve szerint KatódsugárcsövesKatódsugárcsöves FolyadékkristályosFolyadékkristályos GázplazmásGázplazmás

3 Monitor Monitorok csoportosítása Katódsugárcsöves, CRT - Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves, CRT - Cathode Ray Tube Előnye: Előnye: színhű megjelenítés, olcsószínhű megjelenítés, olcsó Hátránya: Hátránya: nagy méret, nagy súly, egészségre „káros”nagy méret, nagy súly, egészségre „káros” Működése: Működése: Egy elektronsugár segítségével rajzol ki képet egy foszforeszkáló képernyőfelületre. (fényporral bevont hátsó falára).Egy elektronsugár segítségével rajzol ki képet egy foszforeszkáló képernyőfelületre. (fényporral bevont hátsó falára).

4 Monitor Monitorok csoportosítása Képfrissítés: Képfrissítés: csak CRT monitoroknál van értelmecsak CRT monitoroknál van értelme másodperc alatt kirajzolt képek számamásodperc alatt kirajzolt képek száma minél nagyobb, annál jobbminél nagyobb, annál jobb mértékegysége a Hertz, 100 Hz már kényelmesmértékegysége a Hertz, 100 Hz már kényelmes ha ez az érték alacsony, az a szem gyors elfáradását és fejfájást okozhatha ez az érték alacsony, az a szem gyors elfáradását és fejfájást okozhat

5 Monitor Monitorok csoportosítása Folyadékkristályos LCD: Liquid Crystal Display Folyadékkristályos LCD: Liquid Crystal Display Előnye: Előnye: a vékonyságukból adódó kis helyigény és az alacsony energiafelhasználása vékonyságukból adódó kis helyigény és az alacsony energiafelhasználás Hátránya: Hátránya: a kötött képfelbontás, a magasabb ár és a pixelhiba lehetőségea kötött képfelbontás, a magasabb ár és a pixelhiba lehetősége

6 Monitor Monitorok csoportosítása Pixelhiba: Pixelhiba: csak LCD monitoroknál létezikcsak LCD monitoroknál létezik általában csak megadott mennyiség felett számít garanciális hibánakáltalában csak megadott mennyiség felett számít garanciális hibának vásárláskor érdemes alaposan megvizsgálni a képernyőtvásárláskor érdemes alaposan megvizsgálni a képernyőt Az LCD technika továbbfejlesztésével megjelentek az úgynevezett TFT (Thin Film Transistor) technológiával készült kijelzők. Az LCD technika továbbfejlesztésével megjelentek az úgynevezett TFT (Thin Film Transistor) technológiával készült kijelzők.

7 Monitor Monitorok csoportosítása Gázplazmás: Gázplazmás: Legkevésbé ismertLegkevésbé ismert Működése: Működése: A gázok a bennük lévő mozgó elektronok hatására fényt bocsátanak ki. Az ilyen kijelzőkben ionizált neon- vagy argongázt zárnak két olyan üveglap közé, melyekben vízszintesen és függőlegesen vezetékek vannak beágyazva. Ezen vezetékek metszéspontjai határozzák meg a fényt kibocsátó képpontokat.A gázok a bennük lévő mozgó elektronok hatására fényt bocsátanak ki. Az ilyen kijelzőkben ionizált neon- vagy argongázt zárnak két olyan üveglap közé, melyekben vízszintesen és függőlegesen vezetékek vannak beágyazva. Ezen vezetékek metszéspontjai határozzák meg a fényt kibocsátó képpontokat.

8 Monitor Monitorok csoportosítása A megjelenített kép típusa szerint A megjelenített kép típusa szerint KarakteresKarakteres A karakteres monitorok képernyőjén 25 sorban soronként 80 karakter volt megjeleníthető és csak a karakterek helyei voltak megcímkézhetőek. Az ilyen monitorok kis memóriaigénnyel rendelkeztek. A karakteres monitorok képernyőjén 25 sorban soronként 80 karakter volt megjeleníthető és csak a karakterek helyei voltak megcímkézhetőek. Az ilyen monitorok kis memóriaigénnyel rendelkeztek. GrafikusGrafikus A grafikus monitorok már bonyolult ábrák, képek megjelenítésére is képesek, mert ezeknél a tárolás és megjelenítés képpontokban történik. Nagy memóriaigény jellemzi őket. A grafikus monitorok már bonyolult ábrák, képek megjelenítésére is képesek, mert ezeknél a tárolás és megjelenítés képpontokban történik. Nagy memóriaigény jellemzi őket.

9 Monitor Monitorok csoportosítása A monitor mérete szerint A monitor mérete szerint A monitor méretét a képátló hüvelyk- ben (coll) mért hossza alapján határozzuk meg. 1 coll = 1 inch = 2,54 cm pl.: 14”, 15”, 17”, 19”, 21”A monitor méretét a képátló hüvelyk- ben (coll) mért hossza alapján határozzuk meg. 1 coll = 1 inch = 2,54 cm pl.: 14”, 15”, 17”, 19”, 21”

10 Monitor Monitorok csoportosítása A felbontóképesség és a megjeleníthető színek száma (színmélység) szerint A felbontóképesség és a megjeleníthető színek száma (színmélység) szerint Felbontás: vízszintes x függőleges képpontok számaFelbontás: vízszintes x függőleges képpontok száma Képpont: A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. Képpontok mérete általában 0,28 mm.Képpont: A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. Képpontok mérete általában 0,28 mm.

11 Monitor Monitorok csoportosítása A színek előállításához használt bitek száma Színmélységmegjegyzés 1 bit 2 szín Ma már nem jellemző 2 bit 4 szín Ma már nem jellemző 4 bit 16 szín Ma már nem jellemző 8 bit 256 szín Kis kapacitású gépeken 16 bit 65536 szín Napjainkban használt 24 bit 16,7 millió szín Grafikai munkák esetén 32 bit 4,3 milliárd szín Professzionális grafikus alkalmazások használatához

12 Monitor Monitorkártya A monitorkártya tartalmazza azt az elektronikát, amely a monitort illeszti számítógépünkhöz A monitorkártya tartalmazza azt az elektronikát, amely a monitort illeszti számítógépünkhöz Tartalmazhat külön memóriát és processzort is. Tartalmazhat külön memóriát és processzort is.

13 Monitor Monitorok típusai TípusFelbontás Színek száma MDA (Monochrome Display Adapter) 80x25 (K) 1 HGC (Hercules Graphics Card) 720x3481 CGA (Color Graphic Adapter) 320x200640x20042 EGA (Enchanced Graphic Adapter) 640x35016 VGA (Video Graphic Array) 640x480256 SVGA (Super VGA) 800x600 256-16 millió XGA1024x768 SXGA1280x1024 VXGA1600x1200


Letölteni ppt "Monitor Monitor Alapvető kimeneti eszköz Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display Angol neve: display Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések