Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az érintőképernyők története  Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét.  1983 a HP-150 az első érintőképernyős.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az érintőképernyők története  Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét.  1983 a HP-150 az első érintőképernyős."— Előadás másolata:

1

2 Az érintőképernyők története  Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét.  1983 a HP-150 az első érintőképernyős számítógép.  Napjainkban reneszánszát élik.

3 Érintőképernyők működési elve  Az érintőképernyő egy számítógép monitorához hasonló eszköz, melynek segítségével a rajta megjelenő parancsokat és funkciókat érintéssel választhatjuk ki.  Az érintőképernyő ultrahang vagy nagyfrekvenciás jelek segítségével érzékeli, hogy a képernyő elé helyezett átlátszó, üveg vagy műanyag réteget a felhasználó hol érinti meg.

4  Kétféle alkalmazása terjedt el :  a nagyméretű számítógép képernyő érintős változata :  működési elve az eredeti elvhez hasonló  lemoshatónak, mechanikailag ellenállónak, karcállónak kell lennie  leggyengébb alkatrésze az üveglap, de törés esetén a javítás olcsó  megoldható egyszerre több érintés érzékelése is (multitouch)

5  a néhány collos kijelzők érintős megoldása :  Rezisztív érintőképernyő  Kapacitív érintőképernyő  Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő

6  Rezisztív érintőképernyő  érintőképernyőnél egy vezető és egy szigetelő felület közé vezetnek áramot. Amikor a felhasználó megérinti, akkor az áram megszakad, és ezt érzékeli az elektronika. Az ilyen érintőképernyők általában ceruzával működnek jól, bár ujjal megnyomva is reagálnak.

7  Kapacitív érintőképernyő  elektromos töltést halmoznak fel a felületen. Amikor a felhasználó megérinti, ez a töltés rajta keresztül távozik (itt rendkívül kis feszültségről van szó, tehát az áramütés veszélye kizárt). A feszültségingadozást érzékeli az elektronika, az intenzitásból megállapítja a koordinátákat, és továbbítja azokat a számítógépnek. Az ilyen érintőképernyőket csupasz ujjunkkal használjuk, ceruzára nem reagál (így működik pl. az Iphone).

8  Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő  A képpont belsejében van egy (hang) adó és egy vevő. Ha megérintjük a képpontot, nem jut el a hanghullám a vevőhöz. De a felületi hullám technológiánál már létezik infra és rádiófrekvenciás megoldás is, ahol az érintőképernyő keretébe építenek infra vagy rádióhullám forrást és az előbbinél a fényvisszaverődés, az utóbbinál pedig az interferencia segítségével határózódik meg az érintés pontos helye.

9 Felhasználási területek  Manapság már mindenhol felhasználják az érintőképernyőket:  Telefonok  MP3 és MP4 lejátszók  GPS készülékek  PDA készülékek  Digitális fényképezőgépek és videokamerák  Érintőképernyős monitorok  Érintőképernyős autórádió, nyomtatók, hűtőszekrény vagy kávéfőző

10 Érdekességek és újdonságok  érintőkijelzős karóra-telefon, a Hyundai találmánya  Érintőkijelzős asztali gépek a HP-től

11  Dupla érintőképernyős Asus Eee Reader  Az Acer első érintőkijelzős notebookja

12  Acer notebook ami Tablet PC-ként is használható  NanoTouch: mindössze 2,4 colos méretű eszköze. A prototípus érintés-érzékeny, azonban nem a felénk eső felületet kell nyomkodni, mint általában, hanem a készülék mögül nyílik lehetőség a vezérlésre.


Letölteni ppt "Az érintőképernyők története  Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét.  1983 a HP-150 az első érintőképernyős."

Hasonló előadás


Google Hirdetések