Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Legújabb hardvereszközök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Legújabb hardvereszközök"— Előadás másolata:

1 Legújabb hardvereszközök
Az iPod zenei számok lejátszására alkalmas, hordozható lejátszó készülék. Stílusos és ergonómikus hordozható zenelejátszó, melynek első generációját 2001 októberében dobta piacra az Apple. Könnyen kezelhető és elegáns. Mac-hez és Windows-hoz USB-n vagy FireWire csatlakozón keresztül kapcsolható. iTunes szoftverrel lehet feltölteni rá számokat ill videókat. A 2005 októberében bemutatott iPod lejátszó már nem csak zene lejátszására képes, hanem videókat is képes megjeleníteni. iPod touch, a legújabb iPod az iPhone mintájára érintőképernyővel rendelkezik és zene, video, fénykép, hangoskönyv és podcast lejátszás mellett már WEB böngészésre is használható.

2 Legújabb hardvereszközök
A Pocket PC egy olyan „tenyérben tartható eszköz, amelyen keresztül a felhasználók eket érhetnek el és tárolhatnak, amely tartalmaz kapcsolatlistát, határidőnaplót, képes multimédiás tartalmak lejátszására, számítógépes játékok futtatására, MSN Messenger üzenetek kezelésére, webböngészésre”, és még sok minden másra. A Pocket PC (rövidítve P/PC vagy PPC) egy kéziszámítógép (PDA) amelyen a Microsoft Windows CE operációs rendszere fut. Egy Pocket PC képes lehet emellett alternatív operációs rendszerek, pl. Linux futtatására is. A készülék a modern asztali számítógépekhez hasonló szintű alkalmazások futtatására is képes lehet. Jelenleg több ezer Pocket PC-n futtatható szoftver létezik – ezeknek egy része ingyenesen használható freeware. Egyes Pocket PC típusok rendelkeznek mobiltelefon képességekkel, valamint tartalmazhatnak GPS vevőt, vagy digitális fényképezőgépet.

3 Legújabb hardvereszközök
A notebook és a laptop angol eredetű szavak, és az informatikában a hordozható személyi számítógépeket takarják. Ezek teljes értékű PC-k, az asztali változatokhoz képest a lényegi különbség a kompakt formai kivitelezésben és a hordozhatóságban rejlik. Ugyanazokat a funkciókat betöltő alkatrészekből épül fel, ezek azonban jellemzően kisebb méretűek, könnyebbek, kevesebb hőt termelnek, és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint az asztali PC-kben megtalálható megfelelőik. Ezt részben korszerűbb anyagokkal, részben a hordozhatóságot szem előtt tartó tervezéssel és gyártástechnológiával érik el. A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.

4 Legújabb hardvereszközök
Notebook típusok, kategóriák Felhasználás célja szerint Munka: a munkára tervezett gépeknek naponta legalább 6-12 órás üzemet kell elviselniük, sokszor gyakori mozgatással, és az ebből kifolyó apró ütődésekkel, rezgésekkel. Szórakozás, multimédia: a multimédiás gépeket szórakozásra, játékokra futtatására, kikapcsolódásra szánják a gyártók, nem intenzív használatra, vagy rendszeres mozgatásra. Méret szerint A notebookokat alapvetően három kategóriára osztjuk méret alapján. Desktop (DTR): az asztali gépek felváltására alkalmasak, azaz asztalra téve, keveset mozgatva lehet őket használni, méretüknél és akár 3 kilogramm felett tömegüknél is fogva. Cserébe nagy kijelzővel (15" vagy felette), és sokszor rendkívül erős kiépítéssel rendelkezhetnek. Thin&light (könnyű és vékony): ide soroljuk azokat a jellemzően 13,3"-14,1"-15" átlójú kijelzővel szerelt gépeket, amelyek tömege 1,7-2,4 kilogramm közé esik többnyire. Subnotebook / ultrahordozható: a 13,3" átlónál kisebb, 12,1", 10,4" vagy kisebb formátumú gépeket nevezzük subnotebookoknak. Akár 1 kilogramm alatti tömegüknél fogva igazán mobilisak, rendszeres mozgatásra, sőt útközben való használatra termettek. Kivitelezés szerint Hagyományos notebook: összecsukható, a kijelző ráhajtható a billentyűzetre, amely alatt a hardver található. A notebookok túlnyomó többsége ilyen kivitelű. Tablet PC (slate) : nincs billentyűzet, a kijelző és a többi összetevő egybe van integrálva. az irányítás érintőképernyővel, vagy egy speciális elektromagnetikus tollal történik. Az ilyen gépek rendelkeznek kézírásfelismerő szoftverrel is, így lényegében egy digitális jegyzettömböt kapunk, amelyre ugyanúgy írhatunk, mint egy füzetbe Convertible (átalakítható): ezek a gépek mind hagyományos notebookként, mind tablet PC-ként tudnak funkcionálni azáltal, hogy a kijelző nyitott állapotban függőleges középtengelye mentén 180 fokban kiforgatható, és háttal a billentyűzetre hajtható. Hibrid: a hibridek olyan convertible gépek, amelyeknek a billentyűzete lecsatolható, ha felesleges, így megszabadulunk a felesleges tömegtől.

5 Legújabb hardvereszközök
A multifunkciós nyomtató mivel nyomtatóként és lapolvasóként is használható be- és kimeneti eszköz.

6 Az utóbbi évek egyik nagy áttörését a zenei készülékek piacán az MP3-lejátszók megjelenése és gyors térhódítása jelentette. Kis méretének, praktikusságának, egyszerû kezelhetõségének és egyéb alkalmazhatóságának köszönhetõen kezdik kiszorítani a hordozható CD-lejátszókat. Az utóbbi idõben nagymértékben megnõtt, az internetes zeneáruházak száma. Ezekben az áruházakban kedvezõ áron juthatunk hozzá az albumokhoz, mivel anyagköltséget nem kell fizetnünk Csatlakozás szempontjából három különbözõ lehetõség tárul elénk: USB 1.1, USB 2.0 vagy Firewire. Az USB 2.0 és a Firewire lényegesen gyorsabb adatátvitelt tesz lehetõvé, mint az USB 1.1. Kapacitás Választhatunk: memóriakártyás, illetve beépített memóriás között. Manapság a memóriakártyás lejátszók is bõvíthetõk akár 6-8 GB-ig. A merevlemezes lejátszók akár 100 GB-os merevlemezzel is kaphatóak. Fontosabb funkciók Hangfelvétel: jó minõségű hangfelvételek készítésére az MP3-lejátszók nem alkalmasak. Színes a kijelzõ, ezeknél akár arra is van lehetõség, hogy vidoklipeket, fotókat, filmeket nézzünk, ezeket a számítógépünkrõl tölthetjük fel a lejátszónkra. MP4 formátumot kezelõ újabb készülékeket már MP4-lejátszónak is nevezik. Beépített rádió, a legtöbb készülék tartalmazza ezt Játékprogramok is egyre elterjedtebbek a lejátszók közt.


Letölteni ppt "Legújabb hardvereszközök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések