Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 4.CSOPORT MUNKÁJA. Tartalom A képernyő oA képalkotásA képalkotás oA FelbontásA Felbontás oGrafikus kártyaGrafikus kártya oCsatlakozásCsatlakozás oA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 4.CSOPORT MUNKÁJA. Tartalom A képernyő oA képalkotásA képalkotás oA FelbontásA Felbontás oGrafikus kártyaGrafikus kártya oCsatlakozásCsatlakozás oA."— Előadás másolata:

1 A 4.CSOPORT MUNKÁJA

2 Tartalom A képernyő oA képalkotásA képalkotás oA FelbontásA Felbontás oGrafikus kártyaGrafikus kártya oCsatlakozásCsatlakozás oA képernyő típusaiA képernyő típusai A nyomtató oMátrixMátrix oLézerLézer oTintasugarasTintasugaras oTovábbi nyomtatótípusokTovábbi nyomtatótípusok  Hangszóró Hangszóró  Hangkártya Hangkártya

3 A KÉPERNYŐ

4 A képalkotás A számítógép a képet szám formájában tárolja, melyek bizonyos módokon leírják a képi információt. Ezeknek két nagy csoportja van: - vektorgrafikus képek - pixelgrafikus képek Vektorgrafikus képek: Olyan elemeket tartalmaznak, melyek matematikai formulákkal könnyen leírhatóak.( vonal, kör, görbe, szöveg) Pixelgrafikus képek: Négyzetrácsban helyezkednek el, a képpontokat pixelnek nevezzük. Amikor képet szerkesztünk, akkor a négyzetrácsban levő képpontok színét adjuk meg. A méret a felbontás és színmélység növelésével rohamosan nő.

5 A vektorgrafikus- és a pixelgrafikus képek összehasonlítása: Ha ötszörösére nagyítunk egy bitképet, akkor a képpontjai zavaróan elkülönülnek, ugyanez a jelenség vektoros kép nagyításánál egyáltalán nem jelentkezik (példa az Inkscape online kézikönyvből)

6 A felbontás A monitor másik fontos jellemzője. Ezt általában az oszlopok és a sorok szorzatával adják meg. Például 800x600 azt jelenti, hogy 800 oszlopból és 600 sorból (480000 pixel) áll a maximális felbontású kép; azért a maximális, mert a gyártók mindig a maximális felbontóképességgel jellemzik terméküket. Vegyük azonban figyelembe, hogy minél nagyobb a felbontás, annál kisebbek lesznek a képen lévő objektumok, például a szövegek, ikonok stb.

7 Grafikus kártya A monitor vezérlését végző bővítőkártya. A videokártyán a kijelzőt vezérlő áramkörök mellett videomemória is található, amely a megjelenítendő képet tárolja.

8 Grafikus kártya

9 Csatlakozás A legtöbb monitor a hagyományos 15 pólusú ”D” (D–sub) csatlakozón keresztül kommunikál a videokártyával. Ennek ellenére sok megjelenítőt készítenek fel másfajta csatlakozási felülettel is.

10 D–sub csatlakozó

11 A képernyő típusai CRT (hagyományos monitor, képcsöves): Fontos jellemzője a mérete, azaz a kép átlója, melyet inch-ben adnak meg. 1 inch = 2,54 cm. LCD (folyadékkristályos monitor): Szintén fontos jellemző a képátló, melyet a hagyományos monitorokhoz hasonlóan inch-ben adnak meg. - Különbségek A hagyományos monitor jobban fárasztja a szemet ezért hosszútávon (ha túl sokat ülünk előtte) ronthatja a szemünket.Több áramot fogyaszt a hagyományos monitor, mint az LCD. Az LCD monitorok fizikai méretei kisebbek (mélység, súly), mint a hagyományos monitoroké.

12 A NYOMTATÓ

13 MÁTRIXNYOMTATÓ Az ütő (impact) nyomtatók kalapács vagy tű segítségével egy festékszalagon keresztül nyomnak a papírra. Működési elv: Egy a papír és a nyomtatófej között elhelyezkedő festéket tartalmazó szalagból kis tűk ütése hatására, festék préselődik a papírra. A nyomtatófej általában 9 vagy 24 egymás fölött elhelyezett tűt tartalmaz. Minél nagyobb a tűk száma, annál jobb minőségű a nyomtatás. Hátrány: Rossz nyomtatási minőség, nagy zaj,lassú nyomtatás. Előny: Alacsony ár, kis üzemeltetési költség és több példány egyszerre történő nyomtatása.

14 Mátrixnyomtató

15 LÉZERNYOMTATÓ Működési elv: A nyomtató egy fényérzékeny hengert tartalmaz, amelyet kezdetben pozitív elektromos töltéssel töltenek fel. A forgó hengerre a képet lézersugár rajzolja. Az érintett pontokban negatív töltés jön létre, amely magához vonzza a pozitív töltésű festékport. A kép átkerül a henger alatt áthaladó, és előzőleg pozitívra töltött papírra. Végül egy fűtőhenger a papírra égeti a festékszemcséket. Hátrány: Magas ár. Előny: Alacsony üzemeltetési költség, gyors és jó minőségű nyomtatás.

16 LÉZERNYOMTATÓLÉZERNYOMTATÓ

17 TINTASUGARAS- NYOMTATÓ Működési elv: Apró fúvókákból kilövellő tintacseppek segítségével állítják össze a képet a papíron. Egy nyomtatófej akár több száz fúvókát is tartalmazhat. Hátrány: Magas üzemeltetési költség. Előny: Alacsony ár, viszonylag jó minőségű nyomtatás.

18 TINTASUGARASTINTASUGARAS NYOMTATÓNYOMTATÓ

19 További nyomtató típusok PLATTER 3D NYOMTATÓ A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami rétegek egymásra illesztésével háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Egy modern 3D nyomtató tizedmilliméter vastagságú rétegeket használ, így igen nagy pontossággal tudja elkészíteni a modelleket.

20 Egy fürdőkacsa nyomtatása 3D nyomtatóval (lsd. fent, bal oldalon)

21 A legszórakoztatóbb viszont a CandyFab 4000 nevű készülék, ami elvileg olcsón nyomtat ehető dolgokat. A tesztverzió cukorral és meleg levegővel dolgozik, és nem csinál mást, mint egy X-Y- tengelyen mozogva megolvasztja az anyagot. Ezzel a technológiával nem állíthatók elő finom formák, vonalak, viszont nagyméretű édességeket minden további nélkül ki lehet vele nyomtatni.ehető dolgokat

22 Hangszóró Hangkártya A hangkártya egy számítógép-bővítőkártya, ami hangot fogad és ad ki, számítógépes programok utasítására.

23 VÉGE Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A 4.CSOPORT MUNKÁJA. Tartalom A képernyő oA képalkotásA képalkotás oA FelbontásA Felbontás oGrafikus kártyaGrafikus kártya oCsatlakozásCsatlakozás oA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések