Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által."— Előadás másolata:

1 A nyomtató

2  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által olvasható formában jelenítsék meg.

3 A modern nyomtatóknak saját memóriájuk van, hogy ne tartsák fel a náluk nagyobb sebességen m ű köd ő processzort.

4 A nyomtatók csoportosítása A nyomtatóknak rengeteg változata létezik: 10-15 alapvet ő típusa van.

5 A nyomtatás elve szerint:  az egyszerre kinyomtatott karakterek száma szerint:  pontelvű nyomtató: - a képet pontonként nyomtatja ki

6  karakternyomtató: - betűnként nyomtatja a szöveget  sornyomtató: - egyszerre egy sort nyomtat ki, miután a memóriájában összegyűjti az egy sorhoz tartozó információkat, és a kinyomtatandó karaktereket összegyűjti egy betűhengeren, vagy betűláncon.  lapnyomtató: - a nyomtatás előtt az egész laphoz tartozó információt összegyűjti a memóriájában, majd a teljes lapot nyomja ki.

7  a papírra kerülés módja szerint:  ütő: - a kép kialakítása mechanikai érintés útján történik (pl. mátrixnyomtatók). Több példányban is nyomtathatnak.  nem ütő: - ezek a festéket a papír érintése nélkül juttatják a lapra (a nyomtatók többsége ebbe a csoportba tartozik). Egyszerre csak egy példányt tudnak nyomtatni.

8 A nyomtatók típusai  Tűmátrix nyomtatók  Tintasugaras nyomtatók  Lézernyomtatók  Hőnyomtatók Hagyományos hőnyomtató Modern hőnyomtatók  Elektrosztatikus nyomtatók Ionsugaras nyomtatók Mágneses nyomtatók

9 1. Tűmátrix nyomtatók  A mátrixnyomtatók a jeleket nem folyamatos vonalakból, hanem igen sok pontból rakják össze.  A jelek a papíron mátrixszerűen sorokba és oszlopokba rendezett pontokból rajzolódnak ki.  A mátrixnyomtatók festékszalaggal nyomtatnak a papírra.

10 2. Tintasugaras nyomtatók  Egy jel kialakításához sokkal több pontot használ, mint a mátrixnyomtató, ezért (is) szebb az írásképe.  A tűmátrix-nyomtatóhoz hasonlóan, ez is mátrix-elvű, egy pontsort nyomtat, miközben a nyomtatófej mozog a papír előtt.  Apró porlasztókon át finom tintacseppeket juttat a papírra, de nem festékszalagról, hanem tintapatronból.

11 3. Lézernyomtatók  A nyomtatók legmodernebb és legelterjettebb változata.  Jelenleg a tintasugaras nyomtatóval együtt a legelterjedtebb "nem ütő" nyomtató.  A műanyag alapú festék a töltéssel rendelkező helyeken a forgódobra tapad, majd onnan a hozzásimuló papírra átragad, amelyre pedig mintegy 200 Celsius fokos hőmérsékleten ráégeti egy mángorlószerű hengerpár.

12 4. Hőnyomtatók  Nem ütő, pontelvű nyomtatók.  A hőnyomtatók típusai: Hagyományos hőnyomtató - Speciális hőérzékeny papír szükséges, amely hő hatására elszíneződik. Alacsony nyomtatási sebesség. Idővel a papír elszíneződik ill. a szöveg kihalványul. Modern hőnyomtatók - Hőérzékeny festékszalag alkalmazása, melyet a nyomtatófej a papírhoz szorít. A fejben keltett hő hatására a szalagra felhordott festékréteg megolvad és nyomot hagy a papíron.

13 5. Elektrosztatikus nyomtatók  Nem ütő nyomtatók csoportjába tartoznak.  Az elektrosztatikus nyomtatók típusai: Ionsugaras nyomtató  Működési elve hasonlít a lézernyomtatókéhoz, de itt szelénhenger helyett különleges bevonatú alumínium henger segítségével történik a nyomtatás. Mágneses nyomtatók  A kép egy mágneses dobra kerül pontonkénti mágnesezéssel. A mágneses festékpor megtapad a kívánt helyeken, majd rákerül a papírra.

14 Nyomtatási képek A mátrixnyomtató: A tintasugaras nyomtató: A lézernyomtató:

15 ÜTŐNEM ÜTŐ Karakternyomtató + nagyon jó szövegminőség - lassú - drága - hangos - grafika nem nyomtatható - korlátozott betűtípus Hőnyomtató + grafika nyomtatható + jó nyomtatási minőség + nagyon jó színes nyomtatási lehetőség - lassú - drága anyagfelhasználás - speciális festékek szükségesek Mátrixnyomtató + gyors + olcsó + különböző betűtípusokkal tölthető + univerzálisan használható + grafika is nyomtatható + színes nyomtatás lehetősége + kielégítő nyomtatási minőség - hangos Tintasugaras nyomtató + gyors + olcsó + halk + grafika nyomtatható + jó minőség - drága tintapatronok - nem megfelelő használatnál zavarra hajlamos A nyomtatási eljárások előnyei és hátrányai Lézernyomtató + halk + felbontástól függően jó és nagyon jó minőség + grafika nyomtatható + gyors + PostScript-kezelés - magasabb beszerzési és nyomtatási költségek

16 Nyomtató-vásárlási szempontok: ha elég a közepes minőség, akkor a tintasugaras nyomtató már megfelel. ha jó minőségre van szükség, akkor célszerű a lézernyomtató.


Letölteni ppt "A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által."

Hasonló előadás


Google Hirdetések