Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyomtatók Kovács Nándor. A nyomtatási elv alapján a nyomtatókat két nagy csoportba sorolhatjuk Űtő (impact) Űtő (impact)  Gömbfejes  Margarétakerekes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyomtatók Kovács Nándor. A nyomtatási elv alapján a nyomtatókat két nagy csoportba sorolhatjuk Űtő (impact) Űtő (impact)  Gömbfejes  Margarétakerekes."— Előadás másolata:

1 Nyomtatók Kovács Nándor

2 A nyomtatási elv alapján a nyomtatókat két nagy csoportba sorolhatjuk Űtő (impact) Űtő (impact)  Gömbfejes  Margarétakerekes  Íróhengeres  Tűmátrix Nem ütő (non impact)  Hő  Tintasugaras  Lézer elven működő nyomtatókra

3 Gömbfejes nyomtató A karakterkészlet, amit a nyomtató használ, egy gömbön helyezkedik el. A karakterkészlet, amit a nyomtató használ, egy gömbön helyezkedik el.

4 Margarétakerekes nyomtató

5 Íróhengeres nyomtató Az íróhenger felületén a teljes jelkészlet annyiszor szerepel egymás mellett, ahány karakter a sorban elfér. Minden nyomtatási pozíción (helyen) található egy ütőfej (kalapács), az íróhenger folyamatosan forog, amikor az adott pozíción a kalapács elé kerül a megfelelő jel, akkor az összes olyan kalapács leüt a sorban, amelyik az adott karaktert akarja nyomtatni.

6 Tűmátrix nyomtató   A tűmátrixnyomtatók fő része a nyomtatófej. Ez nyomtatótűkből és elektromágneses tekercsekből épül föl.   Minden tűhöz egy tekercs tartozik. A tűket a karakte- reknek megfelelő villamos impulzusok működtetik.   A tű a festékszalagon keresztül üt a papírra.

7 Tűmátrix nyomtató A nyomtatófejben 9, 18, 24, 48 tűt helyeznek el egymás fölött. A nyomtatott jelek annál szebbek lesznek, minél közelebb tudják a tűket egymáshoz képest elhelyezni: A nyomtatófejben 9, 18, 24, 48 tűt helyeznek el egymás fölött. A nyomtatott jelek annál szebbek lesznek, minél közelebb tudják a tűket egymáshoz képest elhelyezni:

8 A tűmátrixnyomtatók előnyei  a kis súly  a könnyű kezelhetőség  a változtatható karakterkészlet  a többféle írási stílus  normál lapra és leporellóra is írnak  több példányos nyomtatásra is képesek képesek

9 A tűmátrixnyomtatók hátrányai  a viszonylag kis nyomtatási sebesség  mint minden ütő nyomtatónál - a működés közbeni nagy zajszint.

10 A nem ütő nyomtatók Előnyeik:  sokkal csendesebben dolgoznak mint az ütő nyomtatók.  A festékpontok átmérője sokkal kisebb annál, mint amelyet a tűs nyomtatók tűivel lehet elérni így nagyon jó minőségű fekete és színes grafikus nyomtatási lehetőséggel bírnak. Hátrányaik:  egyszerre csak egy példányt képesek nyomtatni  drágább velük a nyomtatás

11 Hőnyomtatók A hagyományos hőnyomtató:  különleges hőérzékeny papírra dolgozik, amely hő hatására elszíneződik.  aránylag alacsony a nyomtatási sebessége  a hőre érzékeny papír idővel elszíneződik ill. a szöveg kihalványul. Kasszagépekben és faxkészülékekben használják A modern hőnyomtatók:  hőérzékeny festékszalagot használnak, amelyet a nyomtatófej a papírhoz szorít. A fejben keltett hő hatására a szalagon levő festékréteg megolvad és a papíron megfelelő nyomot hagy. Előnye:  nem igényel különleges papírt  a nyomtatványok időtállóak.  színes nyomtatásra is alkalmas.

12 Tintasugaras nyomtatók A tintasugaras nyomtatók, nagyon finom tintacseppekből alakítják ki a papírra kerülő alakzatokat. A tinta egy kis műanyagtartályból apró fúvókákon keresztül jut a papírra. A csepp egy részét a papír beszívja míg, a többi része nagyon hamar megszárad. Minél jobb minőségű a papír, annál kevesebb tintát szív magába és így a cseppnek a papíron maradó nyoma is szebb.

13 Színkeverés Addiktív színkeverés RGB Szubsztraktív színkeverés YMC+K(black) Az alapszínű pontokat úgy nyomtatja egymás mellé, hogy kellően távolról nézve, a nagy felbontásnak köszönhetően az emberi szem úgy érzékeli mintha egy negyedik szín lenne. A fehérhez nem kell semmit sem, míg a feketéhez mind a három alapszínből ugyanannyit kell nyomtatni a fehér papírra.

14 Tintasugaras nyomtatók csoportosítása működésük szerint  Festékszivattyús (folyamatos nyomású és szórású) eljárás   A termál tintasugaras, más néven festékbuborékos (Bubble Jet) eljárás   A piezoelektronikus (Piezo Ink Jet) technológiák   Elektrosztatikus tintasugaras eljárások   Akusztikus inkjet eljárás (ultrahangos)

15 A fúvókákból a nagynyomású keringtető szivattyú hatására folyamatosan kilépő cseppek elektromosan feltöltődnek a töltést biztosító lemezek között. A cseppek – az eltérítő lemezpár között továbbhaladva – a szöveg-, illetve képinformációnak megfelelő eloszlásban, a saját villamos töltésüknek megfelelő mértékben és irányban eltérve, más és más sebességgel csapódnak a nyomathordozó felületébe. Festékszivattyús nyomtatók

16 A termál tintasugaras, más néven festékbuborékos (Bubble Jet) eljárás I. I. A tintával a hőközlést egy fűtőellenállás végzi. II. II. A vele közvetlenül érintkező vékony tintaréteg nagyon magas hőmérsékletre hevül III. III. Tintatartalmú gőzbuborék képződik, IV. IV. Az így keletkezett lökéshullám hatására a buborék előtt lévő festék, nagy sebességgel kirepül a közeli papírra. V. V. A fűtőellenállás lehűl, buborék összeesik VI. VI. A keletkező vákuum tartályból újabb festéket szív be. Fűtés 2 milliomod másodperc Gőzbuborék kialakulása 125 atm, Tintacsepp kilökődik 50 km/h Akár 12.000 tintacsepp másodpercenként

17 A piezoelektronikus (Piezo Ink Jet) technológiák I. I. Áramot kap a a piezokristály (Transducer) II. II. Ezáltal megváltozik a kristály alakja és térfogata, III. III. Így nyomást gyakorol a kamrabeli folyadékra, IV. IV. beindul a szórási folyamat. Nyomtatófeje másodpercenként 20 000–30 000 tintacseppet képes kifújni.

18 Elektrosztatikus tintasugaras eljárások A tintacseppek kialakulását, alakját, méretét, térbeli mozgását egy a nyomtatófej és a papír között létrehozott elektrosztatikus erőtér határozza meg. Az eljárás előnye: viszonylag alacsony folyadéknyomás és nagy átmérőjű fúvókanyílások esetén is rendkívül apró és változtatható méretű cseppek hozhatók létre. Ez kitűnő árnyalat-visszaadást és felbontóképes- séget eredményez

19 Lézer nyomtató A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger ellentétes töl- henger ellentétes töl- tésű lesz henger többi részéhez képest. Ami- kor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor azokra a részekre akkor azokra a részekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár.

20 A színes lézernyomatóban lényegében négy közönséges lézernyomtató mechanikája épül egybe, és az egyetlen fényérzékeny hengerükre a világoskék (cián), lila (bíbor), sárga és fekete festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A négy színnel való átfestéshez a lézersugárnak négyszer kell végigfutnia a fényérzékeny hengeren.

21 Ionsugaras nyomtató Működési elve hasonlít a lézernyom- tatókéhoz, de itt szelénhenger helyett különleges bevonatú alumínium henger segítségével történik a nyomtatás. A henger minden egyes pontját vezérelt ionnyaláb tölti fel, ezek a pontok magukhoz vonzzák a festéket, és azt egy nyomóhenger sajtolja a papírra.

22 Nyomtatók főbb tulajdonságai Felbontás: Ha egy szám jelöli: az ichenkénti pontok száma. Mértékegysége a dpi (dot per inch). 250-6500 dpi Ha két szám jelöli: pl. 800x1600 akkor az 1 négyzet- inchenkénti pontok számát jelöli. ( most:1.280.000 ) Minél nagyobbak az értékek, annál szebb a nyomtatás. ( Epson Stylus Photo R2880 max. 5760 x 1440 dpi ) Sebesség: hány lapot képesek percenként kinyomtatni. Persze ez a minőségtől is függ.

23 Felhasznált irodalom: Miklóssy Dezső: Prezentációs oktatási segédanyag kidolgozása a PC perifériák és működésük bemutatására Eiler Emil:A digitális vízipisztoly korszak küszöbén… http://www.tjszki.hu/1smas/info/1/04.htm http://irodagepmuszeresz.hu/?section=articles&article=5


Letölteni ppt "Nyomtatók Kovács Nándor. A nyomtatási elv alapján a nyomtatókat két nagy csoportba sorolhatjuk Űtő (impact) Űtő (impact)  Gömbfejes  Margarétakerekes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések