Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyomtatók Kovács Nándor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyomtatók Kovács Nándor."— Előadás másolata:

1 Nyomtatók Kovács Nándor

2 A nyomtatási elv alapján a nyomtatókat két nagy csoportba sorolhatjuk
Űtő (impact) Gömbfejes Margarétakerekes Íróhengeres Tűmátrix Nem ütő (non impact) Tintasugaras Lézer elven működő nyomtatókra

3 Gömbfejes nyomtató A karakterkészlet, amit a nyomtató használ, egy gömbön helyezkedik el.

4 Margarétakerekes nyomtató

5 Íróhengeres nyomtató Az íróhenger felületén a teljes jelkészlet annyiszor szerepel egymás mellett, ahány karakter a sorban elfér. Minden nyomtatási pozíción (helyen) található egy ütőfej (kalapács), az íróhenger folyamatosan forog, amikor az adott pozíción a kalapács elé kerül a megfelelő jel, akkor az összes olyan kalapács leüt a sorban, amelyik az adott karaktert akarja nyomtatni.

6 Tűmátrix nyomtató A tűmátrixnyomtatók fő része a nyomtatófej.
Ez nyomtatótűkből és elektromágneses tekercsekből épül föl. Minden tűhöz egy tekercs tartozik. A tűket a karakte-reknek megfelelő villamos impulzusok működtetik. A tű a festékszalagon keresztül üt a papírra.

7 Tűmátrix nyomtató A nyomtatófejben 9, 18, 24, 48 tűt helyeznek el egymás fölött. A nyomtatott jelek annál szebbek lesznek, minél közelebb tudják a tűket egymáshoz képest elhelyezni:

8 A tűmátrixnyomtatók előnyei
a kis súly a könnyű kezelhetőség a változtatható karakterkészlet a többféle írási stílus normál lapra és leporellóra is írnak több példányos nyomtatásra is képesek

9 A tűmátrixnyomtatók hátrányai
a viszonylag kis nyomtatási sebesség mint minden ütő nyomtatónál - a működés közbeni nagy zajszint.

10 A nem ütő nyomtatók Előnyeik:
sokkal csendesebben dolgoznak mint az ütő nyomtatók. A festékpontok átmérője sokkal kisebb annál, mint amelyet a tűs nyomtatók tűivel lehet elérni így nagyon jó minőségű fekete és színes grafikus nyomtatási lehetőséggel bírnak. Hátrányaik: egyszerre csak egy példányt képesek nyomtatni drágább velük a nyomtatás

11 Hőnyomtatók A hagyományos hőnyomtató:
különleges hőérzékeny papírra dolgozik, amely hő hatására elszíneződik. aránylag alacsony a nyomtatási sebessége a hőre érzékeny papír idővel elszíneződik ill. a szöveg kihalványul. Kasszagépekben és faxkészülékekben használják A modern hőnyomtatók: hőérzékeny festékszalagot használnak, amelyet a nyomtatófej a papírhoz szorít. A fejben keltett hő hatására a szalagon levő festékréteg megolvad és a papíron megfelelő nyomot hagy. Előnye: nem igényel különleges papírt a nyomtatványok időtállóak. színes nyomtatásra is alkalmas.

12 Tintasugaras nyomtatók
A tintasugaras nyomtatók, nagyon finom tintacseppekből alakítják ki a papírra kerülő alakzatokat. A tinta egy kis műanyagtartályból apró fúvókákon keresztül jut a papírra. A csepp egy részét a papír beszívja míg, a többi része nagyon hamar megszárad. Minél jobb minőségű a papír, annál kevesebb tintát szív magába és így a cseppnek a papíron maradó nyoma is szebb.

13 Szubsztraktív színkeverés
YMC+K(black) Addiktív színkeverés RGB Az alapszínű pontokat úgy nyomtatja egymás mellé, hogy kellően távolról nézve, a nagy felbontásnak köszönhetően az emberi szem úgy érzékeli mintha egy negyedik szín lenne. A fehérhez nem kell semmit sem, míg a feketéhez mind a három alapszínből ugyanannyit kell nyomtatni a fehér papírra.

14 Tintasugaras nyomtatók csoportosítása működésük szerint
Festékszivattyús (folyamatos nyomású és szórású) eljárás A termál tintasugaras, más néven festékbuborékos (Bubble Jet) eljárás A piezoelektronikus (Piezo Ink Jet) technológiák Elektrosztatikus tintasugaras eljárások Akusztikus inkjet eljárás (ultrahangos)

15 Festékszivattyús nyomtatók
A fúvókákból a nagynyomású keringtető szivattyú hatására folyamatosan kilépő cseppek elektromosan feltöltődnek a töltést biztosító lemezek között. A cseppek – az eltérítő lemezpár között továbbhaladva – a szöveg-, illetve képinformációnak megfelelő eloszlásban, a saját villamos töltésüknek megfelelő mértékben és irányban eltérve, más és más sebességgel csapódnak a nyomathordozó felületébe.

16 A termál tintasugaras, más néven festékbuborékos (Bubble Jet) eljárás
A tintával a hőközlést egy fűtőellenállás végzi. A vele közvetlenül érintkező vékony tintaréteg nagyon magas hőmérsékletre hevül Tintatartalmú gőzbuborék képződik, Az így keletkezett lökéshullám hatására a buborék előtt lévő festék, nagy sebességgel kirepül a közeli papírra. A fűtőellenállás lehűl, buborék összeesik A keletkező vákuum tartályból újabb festéket szív be. Fűtés 2 milliomod másodperc Gőzbuborék kialakulása 125 atm, Tintacsepp kilökődik 50 km/h Akár tintacsepp másodpercenként

17 A piezoelektronikus (Piezo Ink Jet) technológiák
Áramot kap a a piezokristály (Transducer) Ezáltal megváltozik a kristály alakja és térfogata, Így nyomást gyakorol a kamrabeli folyadékra, beindul a szórási folyamat. Nyomtatófeje másodpercenként – tintacseppet képes kifújni.

18 Elektrosztatikus tintasugaras eljárások
A tintacseppek kialakulását, alakját, méretét, térbeli mozgását egy a nyomtatófej és a papír között létrehozott elektrosztatikus erőtér határozza meg. Az eljárás előnye: viszonylag alacsony folyadéknyomás és nagy átmérőjű fúvókanyílások esetén is rendkívül apró és változtatható méretű cseppek hozhatók létre. Ez kitűnő árnyalat-visszaadást és felbontóképes-séget eredményez

19 Lézer nyomtató A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger ellentétes töl- tésű lesz henger többi részéhez képest. Ami- kor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor azokra a részekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár.

20 A színes lézernyomatóban lényegében négy közönséges lézernyomtató mechanikája épül egybe, és az egyetlen fényérzékeny hengerükre a világoskék (cián), lila (bíbor), sárga és fekete festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A négy színnel való átfestéshez a lézersugárnak négyszer kell végigfutnia a fényérzékeny hengeren.

21 Ionsugaras nyomtató Működési elve hasonlít a lézernyom-tatókéhoz, de itt szelénhenger helyett különleges bevonatú alumínium henger segítségével történik a nyomtatás. A henger minden egyes pontját vezérelt ionnyaláb tölti fel, ezek a pontok magukhoz vonzzák a festéket, és azt egy nyomóhenger sajtolja a papírra.

22 Nyomtatók főbb tulajdonságai
Felbontás: Ha egy szám jelöli: az ichenkénti pontok száma. Mértékegysége a dpi (dot per inch) dpi Ha két szám jelöli: pl. 800x1600 akkor az 1 négyzet-inchenkénti pontok számát jelöli. (most: ) Minél nagyobbak az értékek, annál szebb a nyomtatás. ( Epson Stylus Photo R2880 max x 1440 dpi ) Sebesség: hány lapot képesek percenként kinyomtatni. Persze ez a minőségtől is függ.

23 Felhasznált irodalom:
Miklóssy Dezső: Prezentációs oktatási segédanyag kidolgozása a PC perifériák és működésük bemutatására Eiler Emil:A digitális vízipisztoly korszak küszöbén…


Letölteni ppt "Nyomtatók Kovács Nándor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések