Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítástechnika története Készítette: Pálinkás Zsolt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítástechnika története Készítette: Pálinkás Zsolt."— Előadás másolata:

1 A számítástechnika története Készítette: Pálinkás Zsolt

2 Tartalom: Karakternyomtatók  Íróhengeres  Gömbfejes  Margaréta kerekes Mátrix nyomtatók  Tűs  Tintasugaras  Elektrostatikus  Hő

3 Nyomtatók Karakter nyomtatók Mátrix nyomtatók Íróhengeres Gömbfejes MargarétakerekesTűs Tintasugaras Elektro-sztatikus Hő

4 I. Karakter nyomtatók karakterenkénti nyomtatók karakterenkénti nyomtatók (teljes karaktert nyomtatók, mátrixnyomtatók), amelyek egy-egy karaktert kiírva a nyomtatófejet egy pozícióval jobbra, vagy balra viszik.

5 Karakter nyomtatók

6

7 Íróhengeres nyomtató

8 Margarétakerekes nyomtató A margarétakerekes nyomtatók igen jó minőségű kiírást eredményeznek, különösen karbonszalag alkalmazásával. A nyomtatás sebessége: 30-50 kar/sec.

9 Margarétakerekes nyomtató

10 II. Mátrix nyomtatók A mátrixnyomtatók a legáltalánosabban használt nyomtatók, viszonylagos olcsóságuk miatt. A nyomtatófejben, oszlopban 9, vagy 24 nyomtatótű található, amelyek egyenként vezérelhetők. A karakterek alakját egy 5x7-es, 9x11- es, vagy 18x23-as pontmátrix pontjaival rajzolja ki a nyomtató, egyidőben mindig csak egy oszlop pontjait nyomtatva. Az egy sorba írható pontok (dot) száma adja a felbontás és így a nyomtatás finomságát. Az alkalmazott felbontási pontszám 60- 144 bpi (dot/inch) között mozog, a leggyakoribb érték 72 dpi.

11 Mátrix nyomtatók Az egyes nyomtatóknál használt NLQ (near letter quality), vagy LQ (letter quality) nyomtatási formánál a jobb minőség, a folytonos vonal látszatának elérése érdekében, többszörös nyomtatást valósítanak meg 1-1 pontnyi eltolással az egyes nyomtatások között. A nagyobb tűszámú nyomtatók használata természetszerűleg lassúbb nyomtatást eredményez a nyomtatási kép javulása mellett. A nyomtatók sebessége 100-200- kar/s nagyságrendű, amelynek értéke NLQ, LQ minőség mellett a harmada, negyedére eshet vissza.

12 Mátrix nyomtatók jellemezői Működési elv Felbontás Nyomtatási sebesség (lap/perc) Színes nyomtatás képessége Papír típusa Gazdaságosság

13 Tűs nyomtató

14

15 Tintasugaras nyomtató

16 A tintasugaras (ink-jet), buborék (bubble-jet) sugaras nyomtatók igen jó minőségű nyomtatási képet eredményeznek, szinte zajtalanul és alacsonyabb áron, mint a lézernyomtatók. A nyomtatási kép több tucat fúvókán keresztül kilövelt, porlasztott apró tintacsepp hatására alakul ki a papíron. A nyomtatóval jó minőségű grafikus nyomtatás is elérhető, akár színesben is. A nyomtatás finomsága szokásos értéke 300x300 dpi; a sebesség pedig igen széles skálán, 20-200 kar/s között mozog.

17 Tintasugaras nyomtató

18

19

20 Hő nyomtató

21 Lézernyomtatók A lézernyomtatók működési elve hasonlít az elektrosztatikus elvű másolók működéséhez. A nyomtatóban egy kb. 1000 V-ra feltöltött, fényérzékeny bevonattal rendelkező forgó henger van, amelyhez hozzányomják a nyomtatandó papírt. A forgó henger felületét a felbontási finomságnak megfelelő sűrűséggel, az alkotója mentén végigpásztázza egy lézersugár, amit a nyomtatandó kép jelével modulálnak. Ahol fénysugár éri a hengert, ott a fénysugár erősségének megfelelő mértékben a henger felülete elveszti a töltését. A forgó henger felülete elhalad a finom festékport tartalmazó kazetta előtt, amelyből a töltéssel arányos mennyiségben festékpor tapad a henger felületére, amelyet átad, rányom a hozzányomott papír felületére. A papír fűtött hengerek között halad át, amelyek a festékanyagot 'ráégetik' a papírra. A forgó henger felületét a a nyomtatás után letisztítják és így alkalmas lesz a következő lap nyomtatására.

22 Lézernyomtatók A nyomtatás előtt a teljes lap tartalmát pontokra bontva elő kell állítani, hogy a lézersugarat megfelelően vezérelni lehessen. A nyomtatási kép előállítása többféle módon történhet: A nyomtató saját processzorral rendelkezik, amely a számítógéptől kapott kiíratandó adatokat átalakítja a szükséges ú.n. bittérképes (bitmap) formába, azaz elkészíti a kiíratandó lap teljes képét pontokra bontva. Ennek a módszernek előnye, hogy a számítógép és a nyomtató között viszonylag alacsony (2000- 8000 bit/s) adatátviteli sebességszükséges, így a soros (RS-232- es) csatlakozón keresztül átküldhetők az adatok és a nyomtatás nagy mértékben függetleníthető a számítógéptől. Ugyanakkor a nyomtató saját vezérlője gyakorlatilag egy kis számítógép, saját processzorral és memóriával. Egy-egy lap bittérképes tárolása kb. 1MB memóriát igényel.

23 Lézernyomtatók A nyomtatási képet a számítógépben állítják össze és az elkészült képet továbbítják a nyomtatóhoz. Ennál a megoldásnál ugyan olcsóbbá válik a nyomtató, de ugyanakkor leköti a számítógépet a kép előállításával, másrészt a szükséges adatátviteli sebesség lényegesen magasabb (1-2.5MB/s), mint az előző változatnál. A korszerűnek tekinthető megoldás a nyomtatási képet egy közvetítő nyelv, a PostScript segítségével írja le és ezt az előírást továbbítja a nyomtató felé, amely ennek értelmezésére képes és ennek alapján kialakítja a véges nyomtatási képet. A lézernyomtatók teljesítménye változó, mikroszámítógép mellett használt nyomtatók 3-8 lap/perc sebességgel működnek.

24 Lézer nyomtató

25

26

27

28 Szelén henger Toner Fixálóhengerek Papír

29

30 Egyéb nyomtatók Hőszublimációs nyomtató Hőtranszfer nyomtató …

31 Speciális kiviteli egységek Illat nyomtató Braille nyomtató


Letölteni ppt "A számítástechnika története Készítette: Pálinkás Zsolt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések