Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta."— Előadás másolata:

1 E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta

2 E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. SZÍV - ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A betegség oka: az érfalak elvesztik rugalmasságukat /nő emiatt a vérnyomás/ Az érfalakon belül lerakódások képződnek Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

3 Ö RÖKLÖTT VAGY SZERZETT ? Az örökletes szív- érrendszeri betegségek ált. hamar kiderülnek Bizonyos örökletes tényezők hajlamosítanak és növelik a kockázatot – gyanú esetén szűrővizsgálatok!!! Az életmóddal a szív- érrendszeri betegségek kockázata nagyon nagy mértékben csökkenthető Életmód: alvás – mozgás - táplálkozás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

4 TÁPLÁLKOZÁS Mit IGEN és mit NE? Mit NE: Túl sok kalória – elhízás Hasi zsírdepók anyagcsere kockázata Só, rossz zsírok, finomított üres kalória bombák, cukor, vörös húsok, tejtermékek/?/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

5 GABONAFÉLÉK Csak 10 000 éve fogyasztjuk, de a civilizáció kezdetét jelenti /mezőgazdaság kialakulása/ Emésztőrendszerünk gyakorlatilag 40 000 éve nem változott Ehhez képest ma már a táplálékok több mint 50 %-a gabona Ezek közül a búza a leggyakoribb és egyben az ételallergiák legnagyobb részéért bizonyítottan ez felelős /cukor és tejtermék a köv./ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

6 G ABONAFÉLÉK 2. A finomított gabonafélék csak üres kalóriák A búza, a rozs,a zab, az árpa gluténallergiát okozhat /cöliákia 1:33 + rejtett cöliákia?/ Kalóriaértékük magas, tápértékük alacsony, rosttartalmuk korlátozott szénhidrátfüggőséghez vezetnek, ami az elhízáshoz és a szénhidrát anyagcsere zavarához vezet Van néhány egészséges gabona: zabpehely, quinoa, barnarizs, köles Teljes kiőrlésű: a mag külső héja – ami az élelmi rostot tartalmazza – megmarad. Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

7 ZAB Béta-glukán van benne Csökkenti a koleszterint és a szív- érrendszeri betegségeket Feltúrbozza az immunrendszert /aktiválja a makrofágokat/ Zabpehely reggeli Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

8 BARNARIZS Koleszterincsökkentő és véd a szív- érrendszeri betegségek ellen A fehérrizs teljesen értéktelen Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

9 É LELMI ROSTOK A rostgazdag étrend segít a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulási lehetőségének csökkentésében Napi rostbevitel: min. 30-35 g ajánlott! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

10 B ABFÉLÉK, LENCSE A legjobb rostforrások Koleszterincsökkentők vércukorstabilizáló Sok a babban folsav – jó a szívre Növényi fehérjeforrás Vöröslencse: egészséges ételsűrűsítő Ásványianyagok /vas/ és nyomelemek /mangán – koleszterinkontroll/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

11 ALMA Közmondás? Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

12 ALMA Napi egy /piros/ alma az orvost távol tartja 32 %-kal csökkenti a szívroham kockázatát Rengeteg fitokemikália, antioxidáns, fenolok, pektin Pektin – oldódó rostforrás – koleszterincsökentő Rák és II-es tip cukorbetegség ellen is véd A sok flavonoidot fogyasztó nők körében 35 %-kal kevesebb a szív- érrendszeri betegségek kockázata /+ a ráktól is véd!/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

13 AVOKÁDÓ nagy a zsírtartalma:egyszeresen telítetlen egészséges zsírsavak – csökkenik a koleszterinszintet és jó irányba változatják a koleszterinarányt: kevesebb LDL /rossz/ és több HDL /jó/ koleszterin Sok benne a béta szitoszterol, ami szintén csökkenti a koleszterinszintet, mert blokkolja a felszívódását Napi 1 avokádó 1 héten keresztül 17 %- kal csökkentette a koleszterinszintet Rengeteg élelmi rostot is tartalmaz Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

14 ÁFONYA Az AGY eledele Rengeteg gyulladásgátlót és antioxidánst tartalmaz Szabályozza a zsíranyagcserét és a zsírok véráramba kerülését. Segít megelőzni a lerakódásokat az érfalakon Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

15 SÁRGADINNYE Magas volumenű étel: adott súlyhoz viszonyítva magas a víz, rost, levegő tartalma, de alacsony a kalóriatartalma! Napi kb. 1,4 kg ételt eszünk meg, mindegy h al v magas Sok benne a kálium: az egészséges vérnyomás alapfeltétele és csökkenti a szívbetegség és agyvérzés kockázatát /banánban, fügében is sok van!/ Sok az A-vitamin: immunrendszer serkentő! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

16 KÓKUSZ Kókuszon élő szigetlakók /Tokelau, Pukapuka – Csendes óceán/ körében ismeretlen az érelmeszesedés, szívbetegség. Amikor a nyugati világba költöztek: drámaian hajlamosak lettek ezekre a betegségekre! Kókuszolaj: laurilsav /vírus és bakérium ellenes hatású/ Leginkább hőstabil olaj: sütéskor nem képződnek rákkeltő anyagok Semlegesíti a koleszterint Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

17 FÜGE Sok benne az élelmi rost /szív- érsz!/, a calcium és a kálium /vérnyomás!/ tartalma 40 %-kal csökkenti az agyvérzés kockázatát Fügepüré: természetes édesítöszer Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

18 SZŐLŐ Rezveratrol / a szőlő héjában van – vörösbor/. A szív- érrendszeri betegségek és a rák kockázatát csökkenti és az egyik legjobb öregedésgátló Közömbösíti a magas koleszterinszintnek a szívre és erekre gyakorolt negatív hatását Napi 100 ml piros szőlőlé /vörösbor/ csökkenti az LDL-t és növeli HDL-t Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

19 NARANCS Napi 2 narancs: 25 %-kal csökkent az agyvérzés kockázata Erősíti a kapillárisokat, gyulladásgátló, érvédő, antikarcinogén, C vitaminnal együtt védi a szívet, csökk. Az agyvérzés kockázatát, csökk. A koleszterint és javítja a jó/rossz koleszterint arányát Vérnyomáscsökk. Kálium Rostok narancshéj Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

20 A SZALT SZILVA A legtöbb antioxidánst tartalmazza Elsősorban a zsírok oxidálódását akadályozza meg /pl. koleszterin/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

21 DIÓFÉLÉK A bennük lévő zsírok, olajok nagyon egészségesek /egyszeresen telítetlen zsírok – mediterrán diéta kulcszsírja: szív- érrsz betegségek és a rák kial. kockázatának csökkentése, élettartam meghosszabbítás/ Mandula, kesudió, földimogyoró, szezámmag, tökmag, napraforgómag, dió Napi 3-4,5 dkg dióféle határozottan csökkenti a szív- érrsz. betegségek kockázatát Sok omega-3 van bennük – temérdek pozitív hatással Arginin /aminosav – érfalak belső védelme,rugalmasabbá teszi /ellazítja az összezárult véredényeket, megkönnyíti a véráramlást/, így kevésbé lesznek fogékonyak az arterogenezisre. Koleszterinszintet csökkentik és a jó/rossz koleszterin arányát javítják Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

22 P IROS GRÉPFRÚT - Vérzsírokat csökkenti - LDL-t /rossz koleszterint/ csökkenti - Kálium és C-vitamin forrás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

23 KIWI Legtöbb C-vitamin, sok rost, sok kálium Vérhigító – szívbetegségek ellen véd Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

24 SZARDÍNIA Sok omega-3 zsír van benne és viszonylag kevéssé szennyezett Ne a növényi olajban eltett konzervet vegyük /omega-6-tal teleszívja magát!/ Vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán, szelén és rengeteg B vitamin A makréla is nagyon jó Szív- érrsz betegségek kockázatát csökk. Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

25 O MEGA -3 ZSÍRSAVAK Az omega-3 beépül a sejtekbe és fogékonyabbá teszi a sejtmembránt a sejtek közötti kommunikációra Pl. a neurotranszmitterek könnyebben jutnak ki- és be a sejtekből pl. serotonin, dopamin – és ezek felelősek pl. a jó közérzetért, a viselkedésért, az érzelmekért, a gondolkodásért Gyulladáscsökkentők /szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer kór, elhízás stb/ Javítják a vérkeringést, gátolják a vérrög képződést, vérhigítók, Szívritmuszavart és vérnyomást csökkentik Segítik az inzulin termelést és a cukor elszívódását Embriók agyának a fejlődésében nélkülözhetetlnek – terhes anyák! /femibion/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

26 F EKETE CSOKI Napi 100 g étcsoki 21 % szív- érrsz betegségek kockázatcsökk. Kakaóban lévő flavonolok miatt, amik megakadályozzák h a vérben lévő zsírszerű anyagok összetapadva lerakódjanak az artériákban /vérrögképződés/ Fenntartják a szervezetben a nitrogénoxid szintjét, ami az egészséges vérnyomásért és véráramlásért felelős Magnézium – szív támogató Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

27 OLÍVA Mediterrán kulcszsír – felelős a mediterrán népek legendás egészségéért Egyszeresen telitetlen zsírok Védenek a szív- érrsz betegségek ellen Mindez csak az extra szűz olajra vonatkozik! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

28 S AVANYÚ KÁPOSZTA Probiotikumok /jó bélflóra fenntartását segítik/ - természetes erjesztés eredményeként jönnek létre Gyulladásos folyamatokat kordában tartják – szívbetegség – és a jó koleszterin arányát növelik, a rosszét csökkentik Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

29 VÖRÖSBOR Rezveratrol: no.1. öregedésgátló! Szőlő héja és magja tartalmazza Antioxidáns – szívbetegség megelőzése 30 %-kal növeli az agyi véráramlást – agyvérzés veszélye csökken 30-50 %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát Növeli a HDL-t Csökkenti a vérrögképződést és a zsírlerakódás miatti véredény károsodást Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

30 Z ÖLDTEA, FEKETE TEA Polifenolok antioxidáns tulajdonságai Csökkenti a vérzsírokat Javítja a véráramlást Csökken a szívkoszorúér betegség kockázata – egyenes öfüggés a zöldteával gyulladásgátlás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

31 VÍZIVÁS Szervezetünk 83 %-a víz Minden anyagcsere folyamathoz nélkülözhetetlen Méregtelenítés Normális vérkeringéshez megfelelő menny kell A hidratáltság megvédi a szívet, mert növeli a viszkozitást Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

32 FAHÉJ Csökkenti a rossz koleszterint Csökkenti a vércukrot Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

33 FOKHAGYMA Fel kell aprítani! Csökkenti a koleszterint, megakadályozza a vérrögképződést A lerakódásokat leépíti Véralvadás gátló hatásu Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

34 KURKUMA Gyulladásgátló, antioxidáns Májbarát Pozitív hatású a koleszterinre Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

35 LENMAGOLAJ Omega 3 Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

36 É TREND A SZÍV - ÉRRSZ BETEGSÉGEK CSÖKKENTÉSÉRE „poliétrend” British Medical Journal 2004. Vörösbor, hal, diófélék, fokhagyma, gyümölcsök, zöldségek, étcsoki 75 %-os kockázat csökkentés érhető el ezzel! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta


Letölteni ppt "E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések