Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"— Előadás másolata:

1 CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Gyermeknevelés: anya-gyermek kapcsolat

2 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

3 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában LORENZ - imprinting

4 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Korai bevésődés A tojásból frissen kikelt kacsák,ludak azonnal követni kezdik az első legnagyobb tárgyat, ami megmozdul körülöttük. Egy tartós kötődés alakul ki azon faj egyedeihez, amit először megpillant. Mivel ez az élet korai szakaszában kialakuló kapcsolat, ezért kitörölhetelen nyomokat hagy az egyedben, és élete végéig tart.

5 HARLOW : drótanya / szőranya kísérlet
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában HARLOW : drótanya / szőranya kísérlet Az anya-csecsemő kötődés túlmutat a táplálkozási szükséglet kielégítésén! A melegség, a táplálék nagyon fontos, de a testi kapcsolat, a kapaszkodás lehetősége tűnik a legfontosabbnak a kismajom számára.

6 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A műanyán nevelt vagy más majmoktól az első hat hónapban elzárt kismajmok felnőttkorukban nem tudtak normális kapcsolatba lépni más majmokkal: visszahúzódtak vagy agresszíven viselkedtek. Az izolált nevelés hatására himbálódzó mozgás, fejbeütögetés, önharapás, főként az ujjak, a kéz harapdálása jellemző. A későbbi életkorban jellegzetessé válik a fájdalom iránti csökkent érzékenység; az apatikus viselkedés, amelyet érintés során heves agresszió vált fel; az önagresszió felerősödése; a szexuális kapcsolat elutasítása és az esetleges utód elleni súlyos agresszió. 

7 Kötődési mintázatok: Biztonságos kötődés Elkerülő kötődés
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kötődési mintázatok: Biztonságos kötődés Elkerülő kötődés Ambivalens kötődés Dezorganizált kötődés

8 Anya-gyerek kapcsolat sérülései, annak következményei
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Anya-gyerek kapcsolat sérülései, annak következményei

9 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések