Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ AGRESSZIÓ. Agresszióelméletek K. Lorenz: az életképesebb hímek szaporodási esélyét növeli. S. Freud: a halálösztönnek az énről külső tárgyra történő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ AGRESSZIÓ. Agresszióelméletek K. Lorenz: az életképesebb hímek szaporodási esélyét növeli. S. Freud: a halálösztönnek az énről külső tárgyra történő."— Előadás másolata:

1 AZ AGRESSZIÓ

2 Agresszióelméletek K. Lorenz: az életképesebb hímek szaporodási esélyét növeli. S. Freud: a halálösztönnek az énről külső tárgyra történő átvitele. Kognitív:A cél meghiúsulás FRUSZTRÁCIÓ agresszió regresszió

3 Fogalmak Agresszió: Olyan destruktív viselkedés, melynek célja testi, lelki és anyagi kár szándékos előidézése. Annál súlyosabb az agresszió, minél több értéket, minél teljesebben és helyrehozhatatlanul károsít. Agresszivitás: Az embernek az agresszív viselkedésre való képessége. - Hipotalamikus aktivitás. - Amygdala gátló hatása. - Férfiaknál kimutatható kapcsolat van a tesztoszteron szint és az agresszióra való hajlam között.

4 Az agresszív viselkedést kiváltó tényezők Izoláltság (Harlow: izolált resus majmoknál a szeretet, a ragaszkodás viselkedésmintái nem alakulnak ki.) Relatív depriváció: a jobb alternatíva igényszintje jelenti a frusztrációt. Bezártság (börtönhelyzet, disco). Modellek (Bandura kísérlete). Média.

5 Az agresszió fajtái IRÁNYA SZERINT: Önpusztító Kifelé irányuló KÖZÖSSÉGI LÉTBŐL SZÁRMAZÓ ERKÖLCSI ÉRTÉKREND SZERINT: Antiszociális Proszociális MEGJELENÉSI FORMÁJA SZERINT: Fizikai Verbális Lelki

6 Az agresszió CÉLJA SZERINT lehet: Instrumentális: a negatív mozzanat pozitív színben tűnik fel. Bűnözés Asszertivitás Pedagógiai agresszió Szeretet erőszaka. Forradalom Terrorizmus Diszkrimináció Indulati: nyílt célja a sérelem okozása. Gonosztett. Vandalizmus. Progrom. Lincselés. Lázadás.

7 Az agresszív viselkedés visszaszorításának lehetőségei Logikai érvelés. Nem túl szigorú büntetés. Az agresszió modelljének megbüntetése. Nem agresszív modell jelenléte. Empátia kialakítása. Sport: az agresszió pozitív energiát biztosító szerepét a szabályoknak megfelelően használjuk fel.


Letölteni ppt "AZ AGRESSZIÓ. Agresszióelméletek K. Lorenz: az életképesebb hímek szaporodási esélyét növeli. S. Freud: a halálösztönnek az énről külső tárgyra történő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések