Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak"— Előadás másolata:

1 Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
Varázslat a konyhában Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak

2 A lekvár Sűrű,pépes élelmiszer, mely főzés útján jön létre
Eredete: középkor- latin kifejezésből Szólások, kifejezések

3 Alapanyag: Alapanyag: gyümölcs! Mit mikor érdemes eltenni?
Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres Június–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack Augusztus–október: alma, körte, szőlő Télen: narancs, grépfrút, citrom, banán, füge, ananász, gesztenye

4 lekvár-dzsem-zselé-gyümölcsíz
Gyümölcszselé Gyümölcsíz

5 Tartósítás 18. sz- ban francia cukrászmester
Ha nem akarunk tartósítószert használni-csírátlanítás Tiszta alkohol, rum Nátrium-benzoát Szalicil

6 A főzés folyamata Gyümölcs megmosása, kimagozás, feldarabolás
Vízzel/ víz nélkül főzni kezdjük Fontos a folyamatos keverés!!! A főzési idő eltérő lehet Cukorral/ cukor nélkül Fakanál próba Forrón üvegekbe töltjük Dunsztoljuk 1-2 napig Száraz, hűvös helyen tároljuk

7 Érdekességek, különlegességek
„Hitler szalonna” Luxus lekvár Magyar lekvárkészítő „mester” Sós lekvárok sült húsokhoz

8 Házi vs. bolti Kevesebb gyümölcstartalom Ismeretlen összetevők
Rossz minőségű gyümölcs Házi Bolti Narancs Glükóz-fruktóz szirup Citrom Narancs( héj, rost, sűrítmény) Cukor citromsav víz pektin

9 Köszönöm a figyelmet! Jó étvágyat! 


Letölteni ppt "Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések