Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Házi tartósítási eljárások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Házi tartósítási eljárások"— Előadás másolata:

1 Házi tartósítási eljárások
A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

2 Cél Téli élelmiszer biztosítása egészséges, kis energiaigényű,
változatos Téli élelmiszer biztosítása

3 Amit szeretnénk kiváltani:
a fagyasztásos eljárások túl nagy energiafelhasználással járnak 25 kWh/hó, ami 1175 Ft/hó vegyszeres tartósítási eljárások Egészségügyi kockázatuk jelentős

4 Melyek ezek a módszerek?
Vegyszermentes tartósítás? Van ilyen? Igen! Megbízható, egészséges és egyben környezetbarát….. Melyek ezek a módszerek?

5 Aszalás, szárítás Gyümölcsök: alma, körte, szőlő, barack, szilva, cseresznye, meggy stb. Zöldségek: zeller, gomba, sárgarépa, petrezselyem, spenót, sóska, babok, zöldborsó stb. Fűszernövények és gyógynövények Száraz, meleg, szellős, esőtől védett hely 2-4 nap, alacsony hőmérsékleten, de gyorsan legyen az aszalvány puha, rugalmas, de ne törékeny, és sehol sem nyers tárolás zacskóban, dobozban, száraz, portól, napfénytől, molytól védett helyen

6 Napkollektoros aszaló

7 Sózás Jó nedvszívó képesség, kiváló tartósítószer
Zöldségek, zöldségkészítmények tartósítására 16-20 %-nyi só adagolás szükséges Zöldségek aprítandóak (felkarikázva, kockázva stb.) Tisztítás – aprítás – sózás – pihentetés – üvegekbe töltés

8 Ételízesítő házilag 40 dkg sárgarépa 20 dkg fehérrépa 20 dkg karfiol
30 dkg kaliforniai paprika 30 dkg zeller 30 dkg paradicsom 1 nagy csokor petrezselyem 1 nagy csokor zellerzöld 30 dkg só

9 Savanyítás – tejsavas erjedés
Káposzta, sárgarépa, retek, vöröshagyma, karfiol, cékla, babok, uborka, cukkini, tök, karalábé, zeller, paprika, paradicsom A kiindulásinál egészségesebb élelmiszerhez jutunk Aprítás (gyalulás) – edénybe rétegezés – sózás – rétegezés – sózás….(taposás) – sós vízzel való felöntés 7-14 nap szobahőmérsékleten (amíg bugyborékol) További 4-8 hétig pincében tárolás, majd fogyasztható

10 Ecetes tartósítás Egészben: kis uborkát, babot, bébikukoricát, kis hagymák, gombát Szeletelve, darabolva: nagyobb uborka, paprika, cukkini; Rózsára bontva a karfiol és brokkoli. Maggal együtt: cseresznye, meggy és szilva Keményebb húsú zöldségek: ecetes lében főzés – leszűrjük – üvegekbe töltjük – ecetes lé újra forralása –üvegekbe töltés – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget. Puhább húsú zöldségek, gyümölcsök: nyersen üvegekbe – ecetes lé forralása – lé üvegekbe töltése – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget Felöntőlé: 5%-os ecet, cukor, fűszerek

11 Befőzés Gyümölcsök befőzése kompótnak
A megmosott, ép gyümölcsöket az üvegbe rétegezzük, majd a meleg cukoroldattal leöntjük. Cukoroldat: 3 kg gyümölcshöz kell 1 liter cukoroldat édes gyümölcsöknél dkg cukor / liter savanykás gyümölcsöknél dkg / liter Dunsztolás 30 percig 90 fokon befőzőfazékban.

12 Zöldségfélék befőzése
Előfőzést igényel: gyökérzöldségek, kukorica, tök, vastagabb bab, karfiol, mangold nyél (még ropogósak maradjanak a zöldségek) Nem igényel előfőzést: zöldbab, zöldborsó, uborka, cukkini, paradicsom, hagyma A zöldségeket üvegekbe rétegezzük – leöntjük forró sós vízzel. Zöldbabhoz só sem kell. Sóoldat: 10 g só / liter Dunsztolás percig 100 fokon befőzőfazékban.

13 Lekvárok készítése Gyümölcs és cukor 1:1 arányú keveréke
Főzés 1 kg gyümölcs esetén 30 percig Kocsonyásodási próba Üvegekbe töltés

14 Cukor nélkül… Az üvegek, gyümölcsök fokozott tisztítása fontos
Üvegek mosása és fertőtlenítése áztatás (24-48 órán keresztül) Mosogatás forró lúgos vízben Öblítés tiszta folyó vízzel 3X Fertőtlenítés forralással Termés előkészítése szedés válogatás áztatás mosás alaposan hámozás, magozás, darabolás

15 Gyümölcslé és dzsem gyors eljárással
Cukor nélkül… Gyümölcslé és dzsem gyors eljárással Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük… A gyümölcsöt 30 percig főzzük állandó keverés mellett Tésztaszűrőt beletesszük a fazékba, és benne gyűjtjük a gyümölcslevet A gyümölcslevet a meleg vízbe állított üvegekbe merjük Lezárjuk azonnal az üveget, és papírba csomagolva 48 órán keresztül dunsztoljuk Hasonlóan járunk el a fazékban maradt gyümölcsdarabokkal: üvegekbe töltjük, lezárjuk és papírba csomagolva 48 órán át dunsztoljuk.

16 Cukor nélkül… …almabefőtt
Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük… Az almagerezdeket üvegekbe tesszük A töltött üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe tesszük Felforralt vízzel felöntjük az üvegeket, hogy a gyümölcsöt ellepje, de 2 cm legyen a tetőig Nagy fazékba helyezzük a töltött üvegeket, melyet az üvegek 2/3-áig vízzel töltünk Az üvegekben lévő gyümölcslé 85 fokig melegedjen, és 10 percig tartjuk itt. Légmentesen lezárjuk az üvegeket, és további 30 percig tartjuk a 85 fokon. Kiszedjük az üvegeket a fazékból, hagyjuk kihűlni.

17 E- mail: csalan@csalan.hu facebook.hu/csalanegyesulet
Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Veszprém, Rákóczi. u. 3. I/2. Tel.: 88/ , 06/30/ E- mail: facebook.hu/csalanegyesulet


Letölteni ppt "Házi tartósítási eljárások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések