Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg."— Előadás másolata:

1 Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

2 Cél  egészséges,  kis energiaigényű,  változatos Téli élelmiszer biztosítása

3  a fagyasztásos eljárások túl nagy energiafelhasználással járnak 25 kWh/hó, ami 1175 Ft/hó vegyszeres tartósítási eljárások  vegyszeres tartósítási eljárások Egészségügyi kockázatuk jelentős Amit szeretnénk kiváltani:

4 Vegyszermentes tartósítás? Van ilyen? Igen! Megbízható, egészséges és egyben környezetbarát….. Melyek ezek a módszerek?

5 Gyümölcsök: alma, körte, szőlő, barack, szilva, cseresznye, meggy stb. Zöldségek: zeller, gomba, sárgarépa, petrezselyem, spenót, sóska, babok, zöldborsó stb. Fűszernövények és gyógynövények Aszalás, szárítás  Száraz, meleg, szellős, esőtől védett hely  2-4 nap, alacsony hőmérsékleten, de gyorsan  legyen az aszalvány puha, rugalmas, de ne törékeny, és sehol sem nyers  tárolás zacskóban, dobozban, száraz, portól, napfénytől, molytól védett helyen

6 Napkollektoros aszaló

7 Sózás  Jó nedvszívó képesség, kiváló tartósítószer  Zöldségek, zöldségkészítmények tartósítására  %-nyi só adagolás szükséges  Zöldségek aprítandóak (felkarikázva, kockázva stb.)  Tisztítás – aprítás – sózás – pihentetés – üvegekbe töltés

8 Ételízesítő házilag 40 dkg sárgarépa 20 dkg fehérrépa 20 dkg karfiol 30 dkg kaliforniai paprika 30 dkg zeller 30 dkg paradicsom 1 nagy csokor petrezselyem 1 nagy csokor zellerzöld 30 dkg só

9 Savanyítás – tejsavas erjedés Káposzta, sárgarépa, retek, vöröshagyma, karfiol, cékla, babok, uborka, cukkini, tök, karalábé, zeller, paprika, paradicsom A kiindulásinál egészségesebb élelmiszerhez jutunk Aprítás (gyalulás) – edénybe rétegezés – sózás – rétegezés – sózás….(taposás) – sós vízzel való felöntés 7-14 nap szobahőmérsékleten (amíg bugyborékol) További 4-8 hétig pincében tárolás, majd fogyasztható

10 Ecetes tartósítás Egészben: kis uborkát, babot, bébikukoricát, kis hagymák, gombát Szeletelve, darabolva: nagyobb uborka, paprika, cukkini; Rózsára bontva a karfiol és brokkoli. Maggal együtt: cseresznye, meggy és szilva Keményebb húsú zöldségek: ecetes lében főzés – leszűrjük – üvegekbe töltjük – ecetes lé újra forralása –üvegekbe töltés – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget. Puhább húsú zöldségek, gyümölcsök: nyersen üvegekbe – ecetes lé forralása – lé üvegekbe töltése – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget Felöntőlé: 5%-os ecet, cukor, fűszerek

11 Befőzés Gyümölcsök befőzése kompótnak A megmosott, ép gyümölcsöket az üvegbe rétegezzük, majd a meleg cukoroldattal leöntjük. Cukoroldat: 3 kg gyümölcshöz kell 1 liter cukoroldat édes gyümölcsöknél dkg cukor / liter savanykás gyümölcsöknél dkg / liter Dunsztolás 30 percig 90 fokon befőzőfazékban.

12 Zöldségfélék befőzése Előfőzést igényel: gyökérzöldségek, kukorica, tök, vastagabb bab, karfiol, mangold nyél (még ropogósak maradjanak a zöldségek) Nem igényel előfőzést: zöldbab, zöldborsó, uborka, cukkini, paradicsom, hagyma A zöldségeket üvegekbe rétegezzük – leöntjük forró sós vízzel. Zöldbabhoz só sem kell. Sóoldat:10 g só / liter Dunsztolás percig 100 fokon befőzőfazékban.

13 Lekvárok készítése Gyümölcs és cukor 1:1 arányú keveréke Főzés 1 kg gyümölcs esetén 30 percig Kocsonyásodási próba Üvegekbe töltés

14 Cukor nélkül… Az üvegek, gyümölcsök fokozott tisztítása fontos Üvegek mosása és fertőtlenítése  áztatás (24-48 órán keresztül)  Mosogatás forró lúgos vízben  Öblítés tiszta folyó vízzel 3X  Fertőtlenítés forralással Termés előkészítése  szedés  válogatás  áztatás  mosás alaposan  hámozás, magozás, darabolás

15 Cukor nélkül… Gyümölcslé és dzsem gyors eljárással  Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük…  A gyümölcsöt 30 percig főzzük állandó keverés mellett  Tésztaszűrőt beletesszük a fazékba, és benne gyűjtjük a gyümölcslevet  A gyümölcslevet a meleg vízbe állított üvegekbe merjük  Lezárjuk azonnal az üveget, és papírba csomagolva 48 órán keresztül dunsztoljuk  Hasonlóan járunk el a fazékban maradt gyümölcsdarabokkal: üvegekbe töltjük, lezárjuk és papírba csomagolva 48 órán át dunsztoljuk.

16 Cukor nélkül… …almabefőtt  Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük…  Az almagerezdeket üvegekbe tesszük  A töltött üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe tesszük  Felforralt vízzel felöntjük az üvegeket, hogy a gyümölcsöt ellepje, de 2 cm legyen a tetőig  Nagy fazékba helyezzük a töltött üvegeket, melyet az üvegek 2/3-áig vízzel töltünk  Az üvegekben lévő gyümölcslé 85 fokig melegedjen, és 10 percig tartjuk itt.  Légmentesen lezárjuk az üvegeket, és további 30 percig tartjuk a 85 fokon.  Kiszedjük az üvegeket a fazékból, hagyjuk kihűlni.

17 Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Veszprém, Rákóczi. u. 3. I/2. Tel.: 88/ , 06/30/ E- mail: facebook.hu/csalanegyesulet


Letölteni ppt "Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések