Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Dr. Lambertus József
2
Jogszabályi háttér Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont
az adó mértéke 2017. január 1-től 27% 18% 2018. január 1-től 18% 5% „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből)”
3
Feltételek Áfa törvény szerinti szolgáltatásnyújtás
a szolgáltatás a KSH Szolgáltatások Jegyzékének szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ alá tartozik kizárólag a étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom Mindhárom feltételnek egyszerre meg kell felelni!
4
szolgáltatások termékértékesítés szolgáltatásnyújtás
elvitelre történő értékesítés házhozszállításos értékesítés olyan vendéglátóhelyek értékesítése, ahol a helyben történő fogyasztáshoz szükséges körülmények nem feltétlenül biztosítottak (pl. lángos- és pecsenyesütők, piaci bódék, büfékocsik) szolgáltatásnyújtás kész- vagy félkész ételek, italok emberi fogyasztásra szánt értékesítése, és amelyet az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek és ezen utóbbiak az ügyletben túlsúlyban vannak
5
Statisztikai besorolás éttermi, cukrászdai szolgáltatás
SZJ KSH Szolgáltatások Jegyzékének szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint Éttermi, cukrászdai szolgáltatás az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül tipikusan: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, melegkonyhás kávéház illetve söröző, pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda
6
Statisztikai besorolás éttermi, cukrászdai szolgáltatás
Melegkonyhával (főzőkonyhával)kell rendelkezni Ételek helyben elkészíthetőek legyenek (hideg,meleg étel) Megfelelő helyszín, eszközök Üzemeltetni kell, szakképzett alkalmazott (szakács)
7
Statisztikai besorolás SZJ 55.30.12; 55.30.13,55.30.14.
Étkeztetés járművön Vasúti étkezőkocsi, hajó Általában asztalnál (pult vagy bárpult) pincér általi kiszolgálás Melegkonyha kell Önkiszolgáló étkeztetés Ülőhely van, pincér nincs (gyorséttermek) Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás Általában ülőhely nincs (hal- pecsenyesütő, lángossütő, stb.) Nem feltétlenül dominál a szolgáltatás jelleg!
8
Statisztikai besorolás munkahelyi étkeztetés
nem tartozik az SZJ alá Munkahelyi étkeztetés az ételek és italok elkészítése, és meghatározott személyeknek (pl. munkavállalók, tanulók, sportolók) általában kedvezményes áron történő kiszolgálása. Ide tartozik még az iskolai oktatásban részesülő fiataloknak az oktatási intézmény keretei között biztosított saját konyhás menzai étkeztetése, a munkahelyi, hivatali, sport-, honvédségi kantinok, büfék étkeztetési szolgáltatása
9
Statisztikai besorolás munkahelyi étkeztetés
Nem feltétel: hogy kedvezményes legyen hogy „zárt” legyen kizárólag „alkalmazottak” étkezhessenek Irodaház „esetkörei”: Zárt tipikusan munkahelyi étkezde; szerződéses kapcsolat Nyitott; nincs szerződéses kapcsolat (SZJ ) Vegyes (elsődlegesen a munkavállalók a cél, de bejöhet más is); szerződés van munkahelyi étkezde
10
Statisztikai besorolás közétkeztetés
nem tartozik az SZJ alá Közétkeztetés azok a vendéglátó-ipari egységek, amelyek az ételeket megrendelésre, és kiszállításra készítik háztartások, közlekedési szervezetek számára, illetve iskolákhoz, üzemekhez, egyéb intézményekhez, éttermekhez, étkezdékhez, kantinokhoz
11
A szolgáltatás tárgya Étel Helyben készített nem alkoholtartalmú ital
Kávé, tea Préselt, facsart innivalók Alkoholmentes koktélok Sűrítményből készült üdítők
12
Étel-, és italforgalom Kedvezményes kulcs alkalmazása
Nem feltétel, hogy az adott szolgáltatás keretében étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú ital is értékesítésre kerüljön De! SZJ alá kell tartozzon
13
ESETKÖRÖK Felszolgálási díj
71/2005. (IX27.) GKM rendelet szerinti külön díj Áfa 65. § alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik Azonos adómértékkel adózik Normál és kedvezményes adómérték alkalmazása esetén meg kell osztani
14
ESETKÖRÖK eltérő helyszínen felszolgált étel
Saját melegkonyha általa üzemetetett hely (pl. cukrászüzeméből viszi a saját cukrászdába) Különböző adóalanyok között nem alkalmazható Catering szolgáltatás SZJ rendezvényi szolgáltatás
15
ESETKÖRÖK szállodák Szálloda étterme (főzőkonyhás)
SZJ éttermi szolgáltatás Bár SZJ italszolgáltatás Étel felszolgálása a bárban éttermi szolgáltatás Szobaszerviz éttermi szolgáltatás, kivéve, ha csak italt kér Minibár termékértékesítés
16
Köszönöm a figyelmet.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.