Érvelés vs. következtetés érvelés: definíció Az érvelés verbális, társadalmi és racionális tevékenység, amely arra irányul, hogy egy értelmes [reasonable]

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Alkudozás.
Készítette: Péterfi Csaba Attila
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
A Barátság.
Digitális technika, digitális áramkörök
Gondolatok a barátságról szeretettel barátaimnak
Többszörösen összetett mondatok
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
és a legkevésbé teljes az
Készítette: a Dalai Láma
Zsikazsu Emlékkönyve.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Tibeti személyiségteszt
Halmazok Gyakorlás.
Az érvelés.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
1 1 1.
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Több nézőpont: Velazquez: Las Meninas Ottlik: Iskola a határon
Buddhista logika és paradoxonok
Olvasd lassan és csendben!.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Az igaz ember Lépteit az Úr vigyázza, Megvédi azt,
Százezer utat végigjártunk, Erőnkből ennyi tellett. De önmagunkra nem találtunk, Mindig a másé kellett. Túl az éveken, Még ma sem hiszem, Hogy minden hiába.
Azt mondják.
A FÉRFIAKról Zene: „Az igazi férfi”.
A Biblia tanítása a gyermekekről (2.) Máté 18, 1-14 © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Az élet igéje augusztus.
Pozitív gondolatok.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Szerkesztette: Ballán Attila
Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hûtlenségemet nagy irgalmaddal!
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Egyszerű cserés rendezés
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Az élet igéje Az élet igéje április április.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Olvasd lassan és csendben!
„Igazságok”.
A függvény grafikonjának aszimptotái
Az Élet Igéje szeptember.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
A Függvény teljes kivizsgálása
Árvácskák és Móricz Zsigmond
A kommunikáció tényezői és funkciói
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Egyenletek.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Vojtina ars poetikája-összefoglalás
Velünk élő középkor Forrás:
Gondolatim gondolatidról
Előadás másolata:

Érvelés vs. következtetés

érvelés: definíció Az érvelés verbális, társadalmi és racionális tevékenység, amely arra irányul, hogy egy értelmes [reasonable] kritikust meggyőzzön valamely álláspont elfogadhatóságáról egy olyan kijelentés vagy kijelentés-együttes előterjesztése révén, amely igazolja a szóban forgó álláspontot. (van Eemeren, Grootendorst, Snoeck Henkemans)

szepuku – Van fogalma róla, hogyan kell felvágni az ember hasát? […] Különböző módszerek vannak. A legegyszerűbb a vízszintes metszés. De ez éppen csak elmegy. Ahogy nálunk mondják: itt csupán öt perc szégyen, és meglátod Amida Buddhát szépen. Ez olyan, mintha Trabanttal menne be valaki a Tisztaság Földjére. A függőleges metszés egy kicsit jobb, de ez a lower-middle class stílusa, ráadásul provinciális. Végezetül megengedhetünk magunknak valami választékosabbat is. Itt két módszer van – az álló és az átlós kereszt. Ezt sem ajánlanám – tudja, ha fölfelé- lefelé vágja, keresztény allúziókat látnak benne, ha meg átlósan, akkor András-keresztes zászlót. […] Én azt mondom, nincs miért ezt választani. Két éve nagy divatban volt a dupla vízszintes vágás, de ez bonyolult dolog. Úgyhogy az alulról felfelé, balról jobbra tartó hosszú ferde vágást ajánlanám, kis kunkorral közép felé a végén. Tisztán esztétikai szempontból kifogástalan munka, és az a legvalószínűbb, hogy maga után ugyanígy cselekszem.

III. Richárd De én, ki cseljátékra nem születtem, Sem udvarolni szerelem tükrének; Én, zord veretű, s a báj fönsége nélkül, Hogy fürge pajkos nypmhánál tipegjek; Én, akin elbénult e szép arány, S a bal természet megcsalt alkotásban, Ferdén, bevégzetlen s idétlenül Küldvén ezen élő világba, félig Se készen, és oly sántán, félszegül, hogy Az eb megugat, ha elbiczegni lát; – Mert én a béke lanyha, lágy korában Nem lophatom kedvtelve az időt, Hacsak enárnyam’ lesve a napon, Nem kémlelem saját rútságomat: S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, Bősz riadóink múlató körökké, Vad indulóink tánczenére váltak. Zord Mars legyűrte homlok-ránczait; S most, ahelyett, hogy vértes paripákon Lelkét ijesztné ádáz elleneknek, A nő-szobákban szökdös vídoran A fuvolának kéjelgő szavára.

magyarázat vs. érv P1, P2, stb. kijelentésekből következik K kijelentés = P1, P2, stb. igazsága garantálja vagy valószínűsíti K igazságát. Vigyázat: 1. vannak rossz érvek és magyarázatok 2. a magyarázathoz nem elég P1, P2, stb. igazsága és a következtetési viszony érvmagyarázat Amit a partner nem tud: Igaz-e K?Miért igaz K? Hogyan lett K igaz? Amivel felvilágosítom: P1, P2 stb. igazak. P1, P2, stb.-ből következik K. Ennélfogva K is igaz Amit a partner megtud: IgenP1, P2 stb. miatt/ eredményeként

plakátok