Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
DPR adatok megjeleníthetősége és tartalmi implementációja az AVIR-ban Ahmed Vivien controller, MISKOLCI EGYETEM AVIR-DPR workshop, július 4.
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
E-learning alapú távoktatásos képzés
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Zenei könyvtári képzés Magyarországon Múlt és jelen.
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Vállalati szféra (mint a hallgatóság alkalmazói, ill. a K+F és a szaktanácsadás partnerei, támogatók, pl. szakképzési hozzájárulás)
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Várakozások az eredmények tükrében,
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
A BSc képzés tapasztalatai BME VBK Műhelykonferencia – ELTE Bolyai Kollégium október 17.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Felsőoktatási Szakképzés
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
Műszaki szakok az SzTE MÉRNÖKI KARÁN. Néhány kép.
Gyakorlatorientált emberi erőforrás tanácsadó MA képzés – a szakmai gyakorlat szerepe az NYME-AK képzésében VI. Országos Tanácsadói Konferencia BKIK székház.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Egy érdekes összefogás a nyugati végeken avagy szerszámkészítés Csepregen az iskola szemszögéből.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Fejlesztő mérnök A MOM Zrt. duális képzés keretében hirdet felvételt olyan elsőéves hallgatók részére, akik képzésüket a Nyíregyházi Egyetem gépészmérnöki.
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Kiss Dániel Tanársegéd
Élelmiszertudományi Kar
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Felsőoktatási Szakképzés
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon

Képzés elindításának motivációja  A faipar – mint sok más műszaki ágazat – is küzd a mérnöki munkaerő hiánnyal. (Úgy tűnik, hogy több faipari vállalat is bővít, egyre több – tapasztalt - faipari mérnököt keresnek)  3,5 év után végzett, gyakorlati tapasztalattal rendelkező mérnök a vállalat rendelkezésére áll.  A Vállalat a Hallgatóval és az Egyetemmel közösen K+F+I feladatokat old meg.  A vállalati és egyetemi együttműködések bővülhetnek (K+F, pályázat, szolgáltatás) a szorosabb kapcsolatrendszerek miatt.

Faipari mérnöki alapszak, mint unikális szak duális képzésének felépítése A faipari mérnökképzés unikális jellegű, az országban egyedül Sopronban van. Nem egy adott régió vállalataira kell építenünk a képzést, hanem az országban megtalálható, szétszórtan elhelyezkedő faipari vállalatokra. (Szerencsére ugyanez igaz a hallgatóinkra is) Ennek következtében várható, hogy a leendő hallgató a lakóhelyéhez közel eső vállalatot fogja választani.

Duális képzésünk modellje  Duális hallgatóink a „hagyományos” képzésben résztvevőkkel közösen vesznek részt az egyetemi elméleti és gyakorlati órákon. A tananyagi egyezőség 100%-os!  A vállalatoknál az egyetemi tananyagon túlmutató gyakorlati, szakmai, munkavégzési ismereteket kapnak a hallgatók, melyek a mindenkori tantervhez illeszkednek.  A vállalati időszak (oktatási, gyakorlati szakasz) az egyetemi oktatási hetek után történik, félévenként egy-egy hosszabb időszakban.  Lehetőség van arra is, hogy a hallgató az egyetemi időszak alatt is részt vehet gyakorlatokon a vállalatnál (ha a hallgató órarendje alapján erre lehetőség van), ez azonban a faipari képzés esetén a földrajzi távolságok miatt nem minden esetben kivitelezhető.

A duális képzés időbeosztása 54% egyetemi (26 hét) és 46% vállalati időszak (22 hét) ! I.; III; V; VII szemeszter (Ősz) 13 hét elméleti és gyakorlati oktatás az egyetemen 6-8 hét gyakorlat a vállalatnál (7. szemeszter: 7 hét) 6 hét vizsgaidőszak II.; IV; VI; szemeszter (Tavasz) hét gyakorlat a vállalatnál 6 hét vizsgaidőszak 13 hét elméleti és gyakorlati oktatás az egyetemen

A duális képzés időbeosztása (részletesen)

2015 szeptemberi mintatanterv alapfelépítése Vállalati tanterv kapcsolódási pontjai A vállalatok elsősorban azon tárgyak hoz kapcsolódó kompetenciák esetén fognak plusz ismereteket adni a hallgatóknak melyek a profiljukba illenek.

2015 szeptemberi mintatanterv alapfelépítése Vállalati tanterv kapcsolódási pontjai Kiemelt cél, hogy a vállalati projektek, gyakorlati problémák, feladatok a „Szakdolgozat” és a „Projekt feladatok” című tárgy alapjai legyenek, mely a Hallgatónak és a Vállalatnak is előnyös.

IKEA Industry Magyarország Kft. Jelenlegi partnerek (2016-ra várhatóan vállalattal számolhatunk)

Jelenlegi állapot és a további feladatok Jelenlegi állapot (2015 szeptember): 1.Első évben 8 faipari, vállalati partner bevonásra. (sikeres DKT akkreditáción vannak túl) 2.Hallgatók jelentkeztek a hagyományos felvételi eljárásnak megfelelően az egyetemre és a vállalatokhoz is (összesen 6 főt vettünk fel a faipari alapszak duális képzése esetén, akik országosan elszórtan 4 faipari vállalathoz kerültek). További feladatok a 2015 szeptemberi induláshoz 1.Hallgatói szerződések megkötése (2015. szeptember) vállalat és hallgató között. 2.Egyetemi-vállalati megállapodások kiegészítése konkrétan az adott hallgató megnevezésével. További feladatok a 2016 –os folytatáshoz 1.További vállalatok bevonása a 2016 szeptemberében induló duális képzésbe. (jelenlegi visszajelzések alapján – országosan elszórtan vállalat is lehet 2016-ra) 2.Kampány a potenciális hallgatók irányába.

Elérhetőségeink Faipari mérnöki alapszak nappali tagozata esetén bővebb információért keresse fel az oldalunkat. Dr. Németh Gábor duális képzés szakfelelőse, kapcsolattartó, koordinátor Köszönöm a megtisztelő figyelmet!