Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Információs függvények
Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Gazdasági informatika
Excel 2. Grafikon: már ezért megéri! jobb egér, helyi menük
Gazdasági informatika 1. előadás 2003/2004. ősz MÜME II. évolyam GTK III. évfolyam
Táblázatkezelés - függvények
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Alapműveletek A képletek mindig = egyenlőségjellel kezdődnek!
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
Matematikai fügvények
A táblázatkezelés alapjai 1.
Összeállította: Sallai András
Táblázat kezelő programok
Táblázat kezelő programok I.
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
A megoldás főbb lépései:
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Mátrix függvények Keresőfüggvények
Táblázatkezelés Az Excel.
Táblázat módosítása.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VI..
Microsoft Excel Függvények VIII.
Adatkezelő lehetőségek
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Ismerkedés a Microsoft Excel programmal
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Függvények.
Forrás: informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/szum_max_min.ppt
Excel Függvények Páll Boglárka.
Szabványos függvények a Pascalban. Bevezetés Pascalban a függvények feladata, hogy a bemenő paraméterekből előállítsák a függvényértékeket Függvényeket.
Táblázatkezelés.
A leggyakrabban használt függvények
“Cserey-Goga”iskolacsoport Kraszna X.B Statisztikamánia csoportja S TATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Használt függvények bemutatása, magyarázata Forrás: ubuntu.huubuntu.hu.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Microsoft Excel függvények
Készítette:Képes Edina 10/d
Táblázatkezelés alapjai
Turócziné Kiscsatári Nóra
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Függvények II..
Függvények.
Táblázatkezelés.
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice, LibreOffice Calc
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Statisztikai és logikai függvények
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Függvények használata
FÜGGVÉNYEK (Excel).
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Excel függvények a dolgozathoz!
Táblázatkezelés Az Excel.
Ismerkedés a Microsoft Excel programmal
Előadás másolata:

Táblázatkezelés Képletek és függvények

Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A képletet egyenlőségjellel kell kezdeni. Szerkesztősorba gépeljük vagy a cellába duplán kattintva írjuk.

Képletek A képlet részei: –1. Függvények: Szum, Min, Max, … –2. Hivatkozások: Cellahivatkozások Tartományhivatkozások –3. Állandók: Számok Szövegek –4. Műveleti jelek: +, -, *, /, ^

Képletek =12^5 =A2*D4 =23+D6 =C4*SZUM(A1:A10) =34^PI()

Hivatkozási operátorok : Tartomány operátor Két cella közötti tartomány megadása Pl.: – A2:D6 – C3:D5 ; Egyesítő operátor Két cella vagy tartomány egyesített hivatkozása Pl.: – SZUM(A2;D6) – SZUM(A4:A23;C8:C30)

Hivatkozási másik munkalapra, munkafüzetre ! Munkalapra munkalapnév!cella vagy tartomány Pl.: – Adatok!D3:E5 – Éves!S30 [ ] Munkafüzetre [munkafüzetnév]munkalap- név!cella vagy tartomány Pl.: – [feladat.xls]Első!A3:D8 – Megnyitott munkafüzet esetén

Függvények A függvények olyan előre definiált képletek, melyeknek segítségével egyszerű és összetett számítások és logikai vizsgálatok végezhetők. –Beszúrás/Függvények –Ikonsorról: „fx” ikon –Begépeléssel szerkesztőlécbe írva vagy cellába kattintva

Honnan puskázzunk? Office Online súgó:

Matematikai függvények SZUM() – Egy cellatartományban lévő összes számot összeadja. –Ikonsorról is elérhető: AutoSzum SZORZAT() – Megadott cellák szorzatát számolja ki. HATVÁNY() – Adott szám megadott kitevőjű hatványát számolja ki. GYÖK() – Egy szám négyzetgyökét számolja ki.

Matematikai függvények SIN(), COS(), TAN() – Egy szög szinuszát, koszinuszát, tangensét számolja ki. FOK(), RADIÁN() – Fokból radiánt, radiánból fokot számol. LOG() – Egy szám logaritmusát számolja ki. ABS() – Egy szám abszolút értékét adja eredményül.

Matematikai függvények KEREKITÉS() – Egy tizedes törtet adott számjegyre kerekít. KEREK.FEL(), KEREK.LE() – Egy tizedes törtet adott számjegyre felfelé / lefelé kerekít. RÓMAI() – Arab számokat római számokká alakítja. VÉL() – Véletlen számok előállítása 0 és 1 között.

Statisztikai függvények ÁTLAG() – Egy cellatartományban lévő összes szám átlagát adja meg. DARAB() – Megszámolja, hogy hány olyan cella van egy tartományban amely számot tartalmaz. DARAB2() – Megszámolja, hogy hány nem üres cella van egy tartományban. DARABÜRES() – Megszámolja, hogy hány üres cella van egy tartományban.

Statisztikai függvények DARABTELI() – Megszámolja, hogy hány nem üres cella van egy tartományban, amely eleget tesz egy bizonyos feltételnek. MAX() – Egy cellatartományban lévő legnagyobb számot adja meg. MIN() – Egy cellatartományban lévő legkisebb számot adja meg.

Statisztikai függvények GYAKORISÁG() – Egy tartományban lévő értékek gyakoriságát adja meg egy előre megfogalmazott csoport alapján. CTRL+SHIFT+ENTER! Tömbfüggvény  Nem egy cellára hívjuk meg, hanem egy tartományra! Csoport: 50, 100, 200, tól 50-ig, 51-től 100-ig, 101-től 200-ig, 201-től 500-ig és 500 fölött.

Logikai függvények Igaz vagy hamis értéket adnak vissza. HA() – meghatározott értéket ad eredményül, ha egy megadott feltétel IGAZ értékű, és egy másik értéket, ha a feltétel HAMIS.

Logikai függvények Feltételünk: A1=40 Ha igaz: „Egyenlő 40-el” Ha nem igaz: „Nem egyenlő 40-el”

Logikai függvények ÉS() – Igaz értéket ad vissza, ha mindkét értéke igaz. ÉS(A1=30;B1=40)  IGAZ ÉS(A1=40;B1=50)  HAMIS

Logikai függvények VAGY() – Igaz értéket ad vissza, ha legalább egyik értéke igaz. ÉS(A1=32;B1=40)  IGAZ ÉS(A1=10;B1=60)  HAMIS

Függvények egymásba építése Számtalan függvény egymásba építhető. Legegyszerűbben függvényvarázslóval és a legutóbb használt függvények listával. Legutóbb használt függvények Második függvény behívásának a helye.

Függvények egymásba építése A legutóbb használt függvények közül kiválasztjuk a következő függvényünket vagy a „További függvények” menüből kikeressük.

Függvények egymásba építése Egymásba épültek a függvényeink. Jelenleg a Ha függvényen belül a MIN függvénnyel dolgozunk. Az előző függvényhez való visszatéréshez kattintsunk a szerkesztőlécben az előző függvény nevére.

Mátrix függvények FKERES () - Megadott tartomány első oszlopában megkeresi a megadott értéket, majd az érték sorából a megadott sorszámú oszlopban lévő értéket adja vissza. MINŐSÍTÉSEK 0ponttólnem felelt meg 20ponttólmegfelelt 30ponttóljó 40Ponttólkiváló 35 pont esetén

Mátrix függvények VKERES () - A megadott tartomány első sorában megkeresi a megadott értéket, majd az érték oszlopából a megadott sorszámú sorban lévő értéket adja vissza. AJÁNDÉK ponttól oklevélkönyvutalványserleg 12 pont esetén

Mátrix függvények Tartományban keres érték, mindkét függvénynél: – Rendezve vannak-e az adataink?  IGAZ/HAMIS – HAMIS esetén pontos egyezés szükséges. – IGAZ esetén (vagy üresen hagyva) a legjobb közelítést adják meg, növekvő rendezés esetén.