1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs 2008. november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

2 A munkaerőpiac főbb mutatói és jellemzői Alacsony foglalkoztatási ráta (57,3%) Magas szintű inaktivitás (2,6 millió) Európai átlag körüli munkanélküliség (7%-8%) Szerkezeti feszültségek - Kereslet-kínálat egyensúlytalansága - Oktatási rendszer rugalmatlansága - Tartós munkaerőhiány - Jelentős területi különbségek Foglalkoztatás ágazati átrendeződése Duális szerkezetű gazdaság (multik – hazai vállalatok) Konjunkturálisan ingadozó foglalkoztatás

3

4

5 Az alacsony aktivitás okai Nincs kereslet az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező munkaerő iránt A munkavállalási hajlandóságot jelentősen csökkentik a relatíve bőkezű szociális ellátások - Szociális segélyek - Rokkantsági ellátások - Családtámogatások Oktatási expanzió, a fiatalok közül többen és hosszabb ideig tanulnak nappali képzésben Európai viszonylatban rossz átlagos egészségi állapot Korlátozott területi mobilitás

6

7 Kormányzati célkitűzések Makrogazdasági egyensúly megteremtése rövid távon Tartós gazdasági növekedés feltételeinek kialakítása Foglalkoztatás és gazdasági aktivitás növelése Szociális ellátórendszer átalakítása a munkára ösztönzés erősítése érdekében

8 A hazai foglalkoztatáspolitika jelenleg kiemelt prioritásai A gazdaság és a munkaerő-piac kapcsolatának erősítése, a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának hosszú távú javítása, a képzési szerkezetnek a munkaerő-igényekhez történő igazítása A munkavállalási hajlandóság ösztönzése, a szociális segélyen lévő tartós álláskeresők foglalkoztatási esélyeinek bővítése a munkaügyi és a szociális ellátórendszer összehangolt fejlesztésén keresztül az „Út munkához” kormányzati program keretében

9 A munkaerő kereslet-kínálat egyensúlyának megteremtése keresletvezérelt szak- és felnőttképzési rendszer a szakképzés átalakítása szak- és felnőttképzés összehangolt fejlesztése pályakövetés rendszerének kialakítása előrejelzések készítése gazdasági kamarák szerepének növelése

10 „Út a munkához” foglalkoztatást ösztönző és munkahelyteremtő program a munkaügyi és a szociális feladatok eddiginél hatékonyabb összehangolása foglalkoztatási lehetőségek számának növelése tartós álláskeresők munkavállalási hajlandóságának erősítése rászorultsági elv jobb érvényesítése a legális foglalkoztatás elősegítése szigorító, ösztönző, támogató intézkedések

11 A munkaerőpiacra történő be- és visszalépést elősegítő intézkedések a foglalkoztathatóság javításán keresztül a felnőttképzésben történő részvétel ösztönzésével („Lépj egyet előre!” programok) képzési támogatások biztosításával a foglalkoztatás ösztönzésén keresztül → célzott járulék- kedvezmények biztosításával Start program, Start+ program, több mint 100 ezer fő Start-extra programok a rugalmas foglalkoztatási formák ösztönzésével

12 Foglalkoztatást érintő további fontos kormányzati intézkedések Leghátrányosabb térségben élők felzárkóztatása „Nem mondunk le senkiről- esély a leghátrányosabb helyzetű térségekben élőknek” program Komplex rehabilitációs intézkedések TÁMOP keretében futó programok Nemzeti közfoglalkoztatási program Közszféra humánpolitikai változásait segítő foglalkoztatáspolitikai intézkedések

13 A regisztrált álláskeresők jellemzői októberi adatok szerint regisztrált álláskereső: fő, A regisztráltak közül: Pályakezdő: fő, Szakképzetlen: fő, Tartósan regisztrált: fő. Egészségkárosodott: közel 10 %, Szociális problémákkal küzd: jelentős számban érintett

14 A munkaerő-piacon hátrányos helyzetű személyek A helyzetükre jellemző: Információ hiány (esélyek, lehetőségek) Valós helyzetkép hiánya, Lehetőségek, útkeresés hiánya, Egyéni problémák megoldásának kilátástalansága, „Csodavárás”, majd a hivatal megoldja!

15 Szolgáltatási feladatok Cél: A hátrányos helyzet megszüntetéséhez, a hátrányok csökkentéséhez segítség nyújtása: Alapvető információk eljuttatása mindenkinek (differenciált módszerek!) Egyéni hátrányok tisztázása, okok feltárása, Személyre szabott tanácsadás, Támogató szolgáltatások biztosítása, Támogató programok (egyénre szabott tartalommal) működtetése

16 A szolgáltatók bevonása Szolgáltatási igények tervezése a szervezetben, Belső szolgáltatási kapacitások felmérése, A külső szolgáltatási kapacitás igény meghatározása, Támogatott szolgáltatás működtetése, Program megvalósításhoz közbeszerzés (TÁMOP )

17 Köszönöm a figyelmüket ! Fekete László főosztályvezető-helyettes Szociális és Munkaügyi Minisztérium További információk: