A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Környezeti szemléletformálás
Városok és a vizek.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
A külső környezet elemzése
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kővári János országgyűlési képviselő,
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Vas Megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzés Csapadékvíz-gazdálkodás
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
Elvezető rendszer méretezése (nyitott-, zárt csatornák)
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Európai Uniós ismeretek
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS Dr. Buzás Kálmán

PARADIGMAVÁLTÁS A TELEPÜLÉSI VÍZ/CSAPADÉKVÍZ MEGÍTÉLÉSÉBEN Az elmúlt húsz – harminc évben, a fejlett országokban jelentős koncepcionális változások indultak meg a város és víz kapcsolat kezelésében. Előtérbe került az a rendszerszemlélet, amely kölcsönhatásaiban kezeli a vízelvezetés összes elemét és folyamatát..

PARADIGMAVÁLTÁS A TELEPÜLÉSI VÍZ/CSAPADÉKVÍZ MEGÍTÉLÉSÉBEN Olyan integrált megoldások célszerűsége és szükségessége vált nyilvánvalóvá, melyek egyszerre alkalmasak a városi agglomerációk állandó fejlődéséből származó igényeknek és a szigorodó környezetvédelmi (vízminőségvédelmi) előírásoknak a kielégítésére. A rendszerszemlélet térhódításában meghatározó szerepet kapott a számítás-technika, a numerikus modellezés, a térinformatika és a méréstechnika, hatalmas fejlődése, melyek együttesen teremtették meg a komplex elemzés és feladat végrehajtásának technikai feltételeit

A települési csapadékvíz gazdálkodás része az integrált települési vízgazdálkodásnak.

A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS FOGALMA A települési csapadékvízgazdálkodás a település területére hulló csapadékvizet kiaknázható és kiaknázandó, megújuló természeti erőforrásnak, de egyúttal szennyezőanyag transzportáló közegnek is tekinti. A csapadékvízben rejlő lehetőségek kiaknázása két irányban lehetséges: hasznosítással, ami háztartási és intézményi ivóvízhasználatok egy részének a csapadékvízzel való helyettesítését jelenti, és a hasznosulás elősegítésével, ami a városi vízgyűjtőn a beszivárgás lehetőségének, és ezzel a talajvízpótlódás mértékének növelésével érhető el.

A gazdálkodás megvalósíthatósága műszaki oldalról megújított csapadékvíz elvezető rendszereket igényel. Rendszer alatt, ellentétben a mai szemlélettel, a teljes hidrológiai-hidraulikai folyamatokat magába foglaló, ezért: a csatornahálózat mellett a városiasodott vízgyűjtőt, a lefolyáson kívül a beszivárgást, a párolgást és a szennyezőanyag transzportot is tartalmazó fizikai környezetet értjük. A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS FOGALMA

A hasznosítás/hasznosulás lehetőségéhez hozzátartozik a csapadékvíznek, pontosabban a felszínről lefolyó csapadékvíznek egy bizonyos, használat és/vagy környezetvédelem függő minősége. Hazai és széleskörű nemzetközi kutatási eredmények igazolják, hogy a települési vízgyűjtőről, különösen az iparosodott és/vagy nagy gépjárműforgalommal rendelkező városok, városrészek vízgyűjtőiről lefolyó csapadékvíz erősen szennyezett. A jellemző szennyezőanyag csoportok nem azonosak a települési szennyvízben lévőkkel.

A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ HATÁSA A BEFOGADÓKRA

(Schueler, 1987) A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ HATÁSA A BEFOGADÓKRA

Nagyobb alaphozam Az új rendszereknek az elvezetés mellett a kellő mértékű tisztítási megoldásokat is tartalmazniuk kell, ami megköveteli a szennyezőanyagok lemosódásának számíthatóságát, a szennyezőanyag transzport számítását is a méretezési eljárásokban. A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ HATÁSA A BEFOGADÓKRA

DIA CÍMSOR Nagyobb alaphozam A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ HATÁSA A BEFOGADÓKRA

Nagyobb alaphozam A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ HATÁSA A BEFOGADÓKRA

A HAGYOMÁNYOS CSAPADÉKVÍZ CSATORNÁZÁS VS. CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS Tervezési alapelvek, jelenleg 1) A városi vízgyűjtő felszíne adottság, nem a tervezés tárgya. 2) Minden, a mértékadónak tekintett, vagy annál kisebb csapadékesemény vizét vezessünk el a megadott biztonság mellett, a lehető leggyorsabban a település területéről. 3) A csapadékvíz szennyezettsége a legtöbb esetben nem tervezési szempont (legfeljebb olajfogó).

A HAGYOMÁNYOS CSAPADÉKVÍZ CSATORNÁZÁS VS. CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS A csapadékvíz gazdálkodást szolgáló tervezés meghatározó lépése a városi felszín és a lefolyási útvonalak célszerű módosítása. A módosítások a hasznosulás, hasznosítás és szennyezőanyag-csökkentés lehetőségeinek biztosítására szolgálnak: beszivárogtatás, tározás. Tervezési alapelvek, csapadékvíz gazdálkodás

A HAGYOMÁNYOS CSAPADÉKVÍZ CSATORNÁZÁS VS. CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS

A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS STRATÉGIAI ALAPJA

LID CONTROL SZABÁLYOZÓ ELEMEK A lokális beavatkozások technikája Szabályozó elemek beépítése a felszíni lefolyás folyamatába, amely szabályozás kiterjed: A lefolyó víztömegre. Az árhullámok csúcs értékeire. A szennyezőanyag áramokra.

LID CONTROL SZABÁLYOZÓ ELEMEK LID CONTROL

LID CONTROL SZABÁLYOZÓ ELEMEK

KLÍMAVÁLTOZÁS - KLÍMAADAPTÁCIÓ A regionális szélsőségek erősödtek, és ez a jövőben fokozódni fog. Növekvő gyakoriság A hosszú, forró, száraz időszakok megjelenésében. Az extrém csapadékesemények előfordulásában. Az erős szélviharok kialakulásában.

KLÍMAVÁLTOZÁS - KLÍMAADAPTÁCIÓ

A kérdés az, hogy mindezzel mit lehet, mit kell (kellene) tenni: 1.önkormányzati, (és lakossági!!) 2.tervezői és 3.üzemeltetői szinten. Milyen és mekkora kockázat jelentkezik az önkormányzatoknál és az üzemeltetőknél?

KLÍMAVÁLTOZÁS - KLÍMAADAPTÁCIÓ A konkrét teendőkre vonatkozó válaszok településenként (üzemeltetői rendszerenként) változnak a helyi körülmények függvényében. Általánosságban elvek és módszerek, műszaki-technikai megoldások adhatók, melyek közül az adaptálhatók kiválaszthatók.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!