Világörökségek Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire ismered Magyarországot?
Advertisements

Hortobágyi Nemzeti Park
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Beszámoló Budavári szőlőtőke Szombat. Képek a „Szőlőmustráról.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola prezentációja
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország természeti kincsei
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Aggteleki Nemzeti Park
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Magyarország világörökségei
Világ város születik: BUDAPEST
Világörökségek.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Budapest turisztikai marketingje
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
Dunakanyar Bemutatása.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Aggteleki cseppkőbarlang
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Hortobágyi Nemzeti Park
Tokaj hegyalja vonzerői
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Hortobágyi Nemzeti Park
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Zemplénagárd.
Őrségi Nemzeti Park.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Világörökségek Magyarországon

Az UNESCO 1972-ben alapított Világörökség Programjának célja az emberiség kulturális és természeti örökségének nyilvántartásba vétele (Világörökségi Lista). A programban résztvevő állam kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára. Magyarországi helyszín először 1987-ben került a listára.

Budapest világörökségi helyszínei Budai vár negyed: A Budai vár negyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai vár negyed néven szerepel.[2] Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai vár negyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

Andrássy Út: Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú sugárútja, mely Budapest VI. kerületében, a Terézvárost szeli át. Az út a Belvárost köti össze a Városligettel. Alatta halad az 1-es metró. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett.

Hollókő Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai Magyarország és Szlovákia közös felterjesztése alapján 1995-ben kerültek az UNESCO Világörökség listájára a Gömör–Tornai-karsztvidék, tehát az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt (Tornai-karszt) barlangjai. A két ország határvidékének barlangjaiban nemcsak egyedülálló természeti, de gazdag kultúrtörténeti értékeket is találhatunk. A döntésnél figyelembe vették természeti formák rendkívüli változatosságát, komplexitását és viszonylagos érintetlenségét.

Pannonhalmi Bencés Főapátság A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmai kistérségben, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít, a település a turizmusra van berendezkedve. 

Hortobágyi Nemzeti Park A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000hektár. 1999. november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

Pécsi ókeresztény sírkamrák A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található, a 4. századból fennmaradt nekropolisz, ahová a város ókeresztény lakói temetkeztek. A lelet együttes egyetemes jelentőségénél fogva különleges helyet foglal el Magyarország régészeti emlékei között. 2000. november 30-án az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította .

Fertő-táj   A Fertő-táj Magyarország északnyugati részén található. A Fertő tavat és az azt övező tájat, településeit 2001-ben vette fel azUNESCO a világörökségek közé. A felvételt Ausztria és Magyarország közösen kérelmezte, mivel a Fertő túlnyomó része Ausztriához tartozik, s a határ mindkét oldalán nemzeti park védelmezi. A táj a felvételt népi építészetével, műemlékeivel, az egymást követő civilizációk régészeti emlékeivel, szőlő- és borkultúrájával valamint változatos növény- és állatvilágával érdemelte ki

Tokaji borvidék   A Tokaji borvidék[1] vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCOVilágörökség Bizottsága mint kultur tájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kulturtáj néven.[2] A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

Világörökségek térképen

Ajánlás Mivel lakhelyemhez az Ókeresztény sírkamrák vannak a legközelebb ezért úgy gondolom mindenképpen megmutatnám egy hozzám érkező külföldinek. Véleményem szerint igen érdekes, persze biztosan érdekesebb másoknak pl.: a Tokaji borvidék esetleg a Fertő táj, hiszen természetesen látványosabb. Ha lehetőségem lenne rá az összes világörökséget bemutatnám a hozzám érkezőnek, már csak azért is mert jó magam sem voltam még mindenhol. Úgy gondolom rengeteg másik helyet is megmutatnék itt Branyában is ami nem a világörökség része de számomra fontosak illetve érdekesek.