Korszerű pénzkezelés otthon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus ügyintézés e-ügyfelek részére
Advertisements

Meglévő előfizetés meghosszabbítása a Vodafone Online Shopban
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Bankszámla és bankkártya
Sikerprogramos oldalon a megfélő csomag kiválasztása után katt a fizetési gombra. Ellenőrizd le, hogy valóban ezt a csomagot választottad Mielőtt a Payza.
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
IKT = információs és kommunikációs technológia
Elektronikus ügyintézés
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Kivonat.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Fogalmak  Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Ön is szokott vásárolni: élelmiszert , üzemanyagot, ruházatot?
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Digitális világ Irány a világháló!
Használata Készítette: Medve Tamás.
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Egyszerű, gyors, biztonságos A háromból kettőt választhat Kutatási eredmények az eBanking szolgáltatásokról május 12.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES ÖSSZEFONÓDÁSOKBAN FEKETE BÁRÁNYOK A MAGYAR GAZDASÁGBAN LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES.
Új flotta előfizetés rendelése a Vodafone Online Shopban
A magyar háztartások fizetési szokásai
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
7 DayWealth regisztrációs segédlet Havi 10 $ (2000Ft )befektetéssel A 3. hónaptól csengő $ hizlalják a pénztárcád ! 8000Ft befektetéssel 50%-al több a.
K&H trambulin tapasztalatok
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Alert Pay Personal Starter számla regisztrációs segédlete Másold be ezt a linket a link keresőbe, vagy kattints rá
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Elektronikus bankolás Gyors, hatékony és biztonságos módja a kommunikációnak és az üzleti kapcsolatnak a Bankal. Tranzakciókat a saját irodából vagy otthonról.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
Dolceta - Pénzügyi ismeretek modul 1 A számlák összehasonlítása Ellenőrző kérdések.
A készpénz és más eszközök használata
Elektronikus banki ügyintézés Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó Ma a pénzintézetek elektronikusan vezetik az ügyfelek bankszámláit. Ez lehetővé tette.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Ha töröltek,vagy törölted magad,akkor pár napig még visszahozhatod a tagságodat egy „Reaktivate” befizetéssel ! Így tudod AKTÍVÁLNI újra a tagságod egy.
7 DayWealth regisztrációs segédlet Már havi 10 $ (2000Ft) Befektetéssel indítható A 3. hónaptól csengő $ hizlalják a pénztárcád ! Ezt NE hagyd ki ! Gyere.
A bankok.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
A családi költségvetés
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Mit jelent gazdálkodni?
Pénzforgalom a bankszámlán
Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?
Korszerű pénzkezelés. 1.Az első banki kapcsolatod: bankszámlanyitás Miért lesz szükséged bankszámlára?  Továbbtanulás esetén kötelez a fősuli ill. egyetem.
A bankok reagálása a válság okozta intézkedésekre, kontra ügyfelek Lábos Nikolett Gabriella Konzulens: Csányi Tamás Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
Bankoljunk okosan! – KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS
Felső tagozatos tanárok képzése
Bankszámlanyitás, bankkártyaválasztás Készpénzzel, vagy anélkül?
5–6. A családi költségvetés
Korszerű pénzkezelés.
Elektronikus ügyintézés
Bankoljunk okosan! – KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS Szakmai háttérismeretek
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Vásárlás az interneten
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Előadás másolata:

Korszerű pénzkezelés otthon Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?

A költőpénz Évinek kollégistaként mindennap szüksége lesz költőpénzre, ám mivel másik városban kezdi a sulit, szakítania kell az eddigi gyakorlattal, amikor hetente kapott a szüleitől zsebpénzt. A Szerencsés szülők nagy dilemma előtt állnak: adják oda előre a szükséges összeget, vagy keressenek másik megoldást? A bankok már egészen korai életszakaszra is ajánlanak készpénz nélküli megoldásokat.

A költőpénz Gondoljátok át, milyen veszélyei lehetnek annak, ha valaki sok pénzt hord magánál! Milyen alternatív megoldások jöhetnek számításba? Vitassátok meg, hogy miért ragaszkodnak egyesek ahhoz, hogy készpénzben tartsák a pénzüket! Ők vajon hogyan érvelnek a készpénzhasználat mellett? A 18 év alattiak csak a szülők vagy a törvényes képviselők hozzájárulásával nyithatnak bankszámlát, míg a 18. életévet betöltve bárki önállóan nyithat bankszámlát, és igényelhet hozzá különféle banki szolgáltatásokat.

Számlára fel! A Szerencsés szülők hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy bankszámlát nyitnak Évi számára. A lány örül a döntésnek, mert így nem kell sok készpénzt magánál tartania, egyébként meg büszkeséggel tölti el, hogy mostantól bankkártyával is tud fizetni a boltokban, mint a felnőttek. Ma már az interneten összehasonlíthatók a bankszámlák, például a Magyar Nemzeti Bank honlapján: http://alk.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/szvp

Számlára fel! Tekintsétek át a mellékelt banki dokumentumot, és foglaljátok össze, milyen szempontokra érdemes figyelni egy bankszámla nyitásakor! Tegyetek javaslatot, hogy Évi melyik típusú bankszámlacsomagot válassza! A bankok az egyszerű bankszámla mellett úgynevezett bankszámlacsomagokat is kínálnak, amelyeknél – ahogy azt a nevük is jelzi – egy „csomagban” található a számla és a hozzá kapcsolható szolgáltatások (például a bankkártya, netbank, sms-szolgáltatás, biztosítás stb.).

Egy nehéz döntés A Szerencsés szülők nem tudnak választani két közeli bank fiataloknak ajánlott számlacsomagja között. Az A Bank díjai a havi költségeket nézve igen kedvezőnek tűnnek, ám kiderül: az Évinek kínált bankkártya után évente 5 880 forint pluszköltséget is felszámolnak. A B Bank havi díja magasabb, viszont a bankkártya után az első évben egyáltalán nem számítanak fel díjat. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és a saját honlapjukon keresztül.

Számlára fel! Csoportosítsátok, hogy milyen típusú szolgáltatásokért számíthatnak fel a bankok díjat! Soroljátok fel, hogy a költségek mellett milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venni bankszámlaválasztáskor! Melyik bank ajánlata a kedvezőbb éves szinten Évi számára, ha az összes költséget és az egyéb szempontokat figyelembe vesszük? A megfelelő bank és számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre: Mennyi pénz érkezik a számlára? Mennyi készpénzt veszünk fel? Milyen gyakran végzünk pénzügyi műveleteket? Bankfiókban vagy elektronikus úton (telefonon, interneten, mobilon) akarjuk intézni a pénzügyeket?

Veszélyes kávézás Évi örül az új, felnőttes fizetési lehetőségnek, és elhatározza, hogy kedvenc énekesének legújabb lemezét az interneten vásárolja meg, mivel így jelentős árengedményhez jut. Barátnőinek a suli közelében található internetes kávézó számítógépén mutatta meg, hogy milyen klassz dolog az elektronikus bankolás! Másnap reggel arra ébredt, hogy sms-t kapott, miszerint: egy általa nem kedvelt zenekartól 3 albumot is vásárolt.... További információkat találhatsz a biztonságról a Magyar Nemzeti Bank honlapján is: www.mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/alapveto-penzugyeink/bankszamlak/e-banking/e-banking-biztonsag

Veszélyes kávézás Milyen hibát követett el Évi a vásárlása során? Adjatok tanácsot neki abban, hogy milyen kockázatok merülhetnek fel az elektronikus bankolás esetén! Szerintetek van-e esélye kártérítést kérnie a banktól? Ne adj lehetőséget arra, hogy elektronikus kódodat más is láthassa! Ne használj nyilvános internetet (például internetkávézóban) vagy jelszóval nem védett wifihálózatot bankügyeid intézésére. Ha mégis nyilvános helyen intézed pénzügyeidet, a művelet után azonnal változtasd meg a belépési jelszót! Azonnal jelezd a banknak, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon (például a banktól kapott sms-ből értesülsz róla, vagy ilyet fedezel fel a számlakivonaton)! Mentsd el a bankod számát a telefonodba, hogy baj esetén rögtön kéznél legyen! A bejelentési kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha az elektronikus azonosító kód illetéktelen személy tudomására jutott.

Összegzés

Hol érdemes a pénzünket tartani? Készpénz alatt azokat a papírpénzeket (pénzjegyeket) és a pénzérméket értjük, amelyek kézzelfoghatóak és azonnal használhatók. Azt azonban tudni kell, hogy a készpénz használata drága mulatság. Ezért ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését.

Hogyan kell bankszámlát választani? A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre. Milyen szolgáltatást várok el? Bankfiókban vagy elektronikus úton szeretnénk intézni pénzügyeinket? Szeretnénk-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút? A következő lépés, hogy tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. Mérlegeljük az ajánlatokat!

Hogyan intézhetjük bankügyeinket? Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkat érintő műveletekről, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást (e-banking) is igénybe vehetünk. E-banking alatt értünk minden olyan elektronikus pénzügyi szolgáltatást, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan, akár otthonról is, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük mindennapos pénzügyeinket.

A legfontosabb tudnivalók Hol érdemes a pénzünket tartani? A bankszámla a legkorszerűbb és legelterjedtebb pénzkezelési eszköz. Ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését. Milyen kérdéseket kell mérlegelni bankszámlanyitáskor? A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű eldönteni néhány fontos kérdést: Mennyi pénz érkezik, mire akarjuk használni, milyen szolgáltatásra van szükségünk? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és általában a saját honlapjukon keresztül. Hogyan intézhetjük bankügyeinket? Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkról, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást is igénybe vehetünk. Ezek alatt minden olyan szolgáltatást értünk, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan akár otthonról is vagy külföldről, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük pénzügyeinket. A következő óra témája: A bankkártyák